Gaza nu

0gazafebr09-1.jpg

We hebben het nu zelf gezien, de situatie is na de oorlog in Gaza nog steeds verschrikkelijk en zal dat lang blijven. De VS mogen dan negen miljoen dollar extra aan de wederopbouw van Gaza willen besteden, interessant vooral omdat de oorlog tegen Gaza met hun instemming heeft plaatsgevonden, en de wapens, waaronder de fosforbommen, uit Amerika afkomstig waren, maar Israel doet nog steeds zijn best om de hulp grotendeels te verhinderen. Er komt maar een kwart aan voedselhulp en medische goederen die bij de grenzen staan te wachten binnen. hier En hier

Er is een voorlopige lijst gemaakt van de schade aan bezit van de burgers van Gaza:
2400 woningen geheel verwoest en minstens 12000 woningen beschadigd. Het herstel wordt bemoeilijkt omdat Israël geen cement de grenzen overlaat, en een aantal cementfabrieken ook zijn vernietigd.
Zestig politieposten en dertig moskeeën compleet verwoest.
Een en twintig privé bedrijven verwoest, inclusief koffiehuizen, zalen voor trouwpartijen en hotels.
Acht en twintig gebouwen van openbare diensten verwoest, waaronder ministeries, gemeentelijke faciliteiten en de vissershavens.
Honderd en een en twintig commerciele bedrijven en werkplaatsen verwoest, en minstens tweehonderd beschadigd.
Vijf cementfabrieken en een vruchtensapfabriek verwoest.
Vijf gebouwen van de media en twee gezondheidscentra verwoest.
Negen scholen en universiteiten verwoest of zwaar beschadigd.
Duizenden dunums (een dunum staat gelijk aan een hectare) bouwland verwoest.

En wij hebben het zelf gezien: ook veel vee is gedood, koeienboerderijen en kippenfarms zijn met de grond gelijk gemaakt. Ook dat maakt dat er meer voedselhulp nodig is.

Zie Human Rights Watch, hier
En hier

Het onderzoek naar de schendingen mensenrechten en oorlogsmisdaden wordt voortgezet. hier
Zie Amira Hass, over Amnesty. hier

Het onderzoek wordt bemoeilijkt omdat Israel nog steeds verhindert dat onderzoekers er in mogen. Nadat er een onderzoeker van Human Rights Watch al was geweest, (zie het bericht hieronder van Al Jazeera) werd hem voor een tweede bezoek een vergunning geweigerd. Ook de medewerkers van B’Tselem, een Israelische mensenrechtenorganisatie, wort de toegang geweigerd. hier

B’Tselem heeft een checklist gemaakt van wat er (onder andere) onderzocht moet worden:

Heeft het leger burgerdoelen beschoten, ook als zij niet deelnamen aan de gevechtshandelingen van Hamas?
Heeft het leger zich gehouden aan het principe van proportionaliteit, en hebben ze geprobeerd om de schade voor burgers bij de militaire acties zoveel mogelijk te beperken?
Heeft het leger gebruik gemaakt van verboden wapens, waaronder witte fosfor?
Heeft het leger op burgers geschoten zonder rechtvaardiging?
Hebben soldaten Palestijnse burgers gebruikt als menselijk schild?
Hebben soldaten ambulances en medisch personeel beschoten bij het uitvoeren van hun werk?
Heeft het leger de evacuering en behandeling van gewonden tegengehouden in gebieden waar op dat moment niet werd gevochten?

Het antwoord op al die vragen is voor iedereen die de zaken heeft gevolgd wel duidelijk: ja en ja en ja en ja en ja. Maar het zal ook nog formeel moeten worden aangetoond. Want Israel ontkent dat uiteraard, zoals ook Yossi Alpher, op Bitter Lemons, alvast is begonnen met ontkennen, nee hoor, er hebben geen oorlogsmisdaden plaats gevonden. Maar lees ook de meningen van twee hoofden van mensenrechtenorganisaties, Jessica Montell van het Israelische B’Tselem en Raji Sourani van een Palestijnse mensenrechtenorganisatie. hier en hier.

De vraag is natuurlijk groter dan alleen de losse oorlogsmisdaden die zijn gepleegd, de vraag die de mensenrechtenorganisaties niet beantwoorden is of de aanval überhaupt gerechtvaardigd was, of het wel ging om een ‘defensieve oorlog’. Zie daarvoor mijn verhaal: oorlog als er vrede dreigt. Hier. En ik verwijs ook nog een keer naar het artikel van juriste Heikeline Verrijn Stuart, die de vraag naar de rechtvaardiging van de oorlog in een breder kader plaatst. Hier.

En laten we vooral niet vergeten dat Palestina, of wat daar van over is, niet alleen Gaza is. Terwijl de pers alleen naar Gaza kijkt of al weer is afgereisd en andere zaken te doen heeft, is de situatie op de Westoever ook nog steeds vreselijk. Lees een artikel in de Guardian, hier.

En zie een filmpje, een Palestijnse jongen van negen, hier.

9 gedachten over “Gaza nu

  1. Ik zou U graag het volgende willen vragen. Ik bestudeer momenteel de horoscoop van Israël (het britse besluit van 14 mei 22uur GMT en volgens mij de juiste) maar is de uitroeping van de Palestijnse staat door Jasser Arafat 15/11/1988 00.40 GMT te Algiers een geldig moment geweest, zodat je kan spreken van een staatshoroscoop? Wetende dat astrologie, voor de massa, behoort te blijven in een duister hoekje en weggelegd voor imbicielen, kan mijn vraag toch geen schade aanrichten voor uw blog dacht ik.
    Of is er geen nog steeds géén sprake over het al dan niet geldige bestaan van een Palestijnse staat? Ik wou héél graag uw mening hierover
    Een in het oog springend gegeven bij de horoscoop van Israël: de PROJECTIE van hun verleden van onderdrukking en uitroeiing, om met geweld ‘hun wil op te leggen aan de ‘vijand’ om hun land’ te behouden en uit te breiden, met behulp van vrienden van de ‘natie’ en zo voort …
    Ik hoop dat U me kan helpen

  2. Uitermate wrang al die tegenwerking. De miljardensteun aan Israel die maar doorgaat en het blokkeren van hulp naar Gaza. Zelfs Hillary Clinton, die toch bekend staat als friend of AIPAC, wordt het nu te gortig. Als er trucks met pasta worden vastgehouden aan de grens omdat “Israel does not define pasta as part of humanitarian aid – only rice shipments”.
    Wereldwijd komt er heel langzaam wel steeds meer gezond verstand bovendrijven, maar tegelijkertijd lijkt Netanyahu het steeds verder op rechts te zoeken. Wanneer gaat dit echt botsen?

    http://www.haaretz.com/hasen/spages/1066821.html

  3. Je moet niet bij mij zijn met horoscopen, Greet. En al helemaal niet met staatshoroscopen. Het verdrijven en onteigen van een ander volk, omdat je een joodse staat wilt stichten is volgens mij op elk moment een slecht idee geweest. En dat de Palestijnen minstens zoveel recht hebben op een eigen staat staat voor mij buiten kijf. Daar hoef ik niet voor naar de stand van de planeten te kijken.

    Engelbert, het is op een cynische manier haast wel geestig, mevrouw Clinton die zegt dat “Israel is not making enough effort to improve the humanitarian situation in Gaza,” alsof het uithongeren en wurgen van de Palestijnse bevolking niet net precies het doel was. Wat dat beteft ben ik het wel met Gideon Levy eens, dat het beter Netanyahu kan worden, dan Livni – niet dat die het beter doet, maar ze komt nog steeds over als ‘redelijker’, en het wordt tijd dat het masker valt en dat zelfs de VS zich eens af gaan vragen hoe lang ze de rekeningen voor deze misdadige machtswellust verkapt als ‘we verdedigen onszelf alleen maar” nog willen betalen. Eerst miljoenen per dag om de bezetting en de bewapening te financieren, en dan nog miljoenen er achteraan om de allerergste humanitaire schade weer wat weg te werken – ik mag hopen dat het nu eens flink botst, want zonder de VS kan Israel het wel schudden.

  4. Ik begrijp Levy’s redenering wel, Anja, maar ben het er niet mee eens. Het “bewijs” voor het echte gezicht van Israel zal dan bestaan uit het compleet afslachten van de bevolking van Gaza. Dat heb ik er niet voor over. Er moet een andere manier zijn.

  5. Engelbert, wat het afslachten van de bevolking van Gaza betreft, doet Livni niet voor Netanyahu onder. Heeft ze net uitgebreid bewezen. Zoals duidelijk zal zijn ben ik daar niet voor. Waar het mij om gaat is dat er meer kans is dat Obama gewoon alleen al vanuit pragmatisme zegt nu is het genoeg, wanneer hij iemand voor zich heeft die minder liegt dan Livni en meer zijn gezicht laat zien als Netanyahu. Laat het in godsnaam vooral botsen, en laat er een einde komen aan die misselijkmakende poppenkast die Bush opvoerde samen met Israel. Dat het een keer flink botst tussen twee mannelijke ego’s is de enige kans op verandering op dit moment.

  6. Ik ben heel blij met uw stellingname, want mij voelde dit ook zo aan. De oprichting van Israël komt van buitenaf en kan dus niet gelden.
    Als astrologe kan ik niet nalaten te melden dat het wel juist het verloop weergeeft.

  7. Bush heeft inderdaad veel gedaan om deze ellende mogelijk te maken. Onlangs zei Maersheimer nog in een interview op Al Jazeera dat hij niet gelooft dat het voor de VS enig verschil maakt wat voor soort regering Israel krijgt. De belangen zijn te groot en het congres durft niet tegen Israel in te gaan.
    Israel zit ook in Afrika, in Iraq, in Georgie… Wellicht komt er een deal dat Israel Iran mag bombarderen, in ruil voor het ontruimen van een paar settlements op de West Bank.

    Als de VS zelf niet zoveel bloed aan z’n handen had zou er misschien nog iets te regelen zijn. Maar ongeveer het enige punt waarover Livni niet stond te liegen was wel: “Wij doen geen dingen die westerse landen niet doen.”

    Baruch Kimmerling besluit zijn sombere analyse Politicide (uit 2003) nog met een optimistisch geluid: “”Als beide kanten de pijnlijke compromissen maken of hernieuwen die zij momenteel ondenkbaar achten, maar die nodig zijn om een wederzijdse verzoening te bewerkstelligen, en fundamentele humanistische waarden aannemen, dan zouden ze niet alleen kunnen ophouden vijanden te zijn, maar zouden ze kunnen ontdekken dat hun gemeenschappelijke belangen ertoe kunnen leiden dat ze trouwe bondgenoten worden.”

    Laten we ons daaraan vastklampen.

  8. Bezetting: het mag wat kosten, maar dan heb je ook wat

    In het nieuwsblad van het Genootschap Nederland-Israel las ik een klein berichtje:
    “De snarenbrug in Jeruzalem heeft 73 miljoen dollar gekost, twee maal zo veel als begroot. De brug moet een belangrijke schakel worden in de bijna 14 km lange eerste sneltramverbinding van Herzlberg naar Pisgat Ze’ev, de grootste Joodse wijk in Oos-Jeruzalem. De opening van sneltramlijn 1 is voorzien in 2010.”

    Pisgat is toch een joodse nederzetting die niet wordt erkend door de internationale gemeenschap?

  9. Intrnationaal gezien is er geen enkele nederzetting erkend, Engelbert, volgens de Conventies van Geneve zijn ze allemaal illegaal. Ook die in Oost-Jeruzalem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *