Nederlandse moordhonden sneuvelen voor Israël

aahond3.jpg
(sergeant Kudinski en Diablo (‘duivel’),beiden op 7 december 2004 omgekomen in de bezette Gazastrook)

Te gast: Ruben Verhasselt, die als vertaler op het spoor kwam van de ‘hondeneenheid’ in het Israëlische leger. Het verhaal verschijnt tegelijkertijd in De Brug, jrg. 19 (maart 2009), nr.72 (hier)

Ruben Verhasselt
Moordhonden en zelfmoordhonden, made in Holland

In de nieuwste roman van David Grossman worden de hoofdpersonen Ora en Avram tijdens een wandeling belaagd door een troep vieze, verwilderde, doodenge honden.

“De honden gaan als waanzinnig tekeer. Hun lijf schudt heen en weer van het geblaf en gejank, dat is geladen met doffe, hardnekkige, primaire woede. Ze staart naar de beesten. Ze is nog altijd te traag. Ze kijkt naar een film die te snel gaat. Haar blik wordt vastgehouden door de bekken, de kwijlende tanden. De honden komen langzaam dichterbij, sluiten hen in. Avram sist dat ze een stok moet zoeken, een tak, iets, en Ora probeert zich dingen te herinneren die ze hier en daar heeft gehoord van Adam of heeft opgevangen in toevallige gesprekken met maten van hem. Er was er een, Idan, een lieve jongen, begenadigd muzikant, die in de hondeneenheid van het leger diende en op een keer, toen ze hem en Adam met de auto wegbracht naar een of ander optreden in Caesarea, vertelde hoe ze de honden erop trainden ‘het dominante onderdeel’ van de gezochte persoon aan te vallen, een arm of een been waarmee die zich probeerde te verdedigen tegen de hond. Hij legde Ora uit dat een gewone hond met zijn tanden ‘klappert’ als hij bijt, ‘bijvoorbeeld in haar arm, hier’, maar dat een hond uit de eenheid – Idan had zelf een Belgische herder, ‘die hebben het sterkste instinct,’ zei hij, ‘je kunt ze in elke gewenste richting conditioneren’ – zich muurvast om een arm of been of gezicht kan sluiten. Wonderbaarlijk hoe die praktische informatie naar boven komt, maar Idan was degene die de hond uitstuurde op de aanval, en zij bevindt zich hier aan de verkeerde kant van de hond.”1

Als Grossmans vertaler moest ik even zoeken voor ik in bovenstaande alinea het Hebreeuwse woord Oketz kon vertalen met ‘de hondeneenheid van het leger’. Van mijn bevindingen, die me schokten, zal ik hieronder verslag doen.

aahond1.png

(embleem van de hondeneenheid van het Israëlische leger)

Eenheid 7149, de hondeneenheid van het Israëlische leger, is sinds 1980 bekend onder de naam Oketz of Sting (het Hebreeuwse en Engelse woord voor ‘insectenbeet’). Bij de oprichting in 1974 telde de eenheid nauwelijks twintig man en werden het bestaan en de taak ervan nog streng geheim gehouden. Dit gebeurde ook uit consideratie met overlevenden van de Holocaust, die militairen met aanvalshonden associeerden met nazi’s.

In 1988 werd het bestaan van de eenheid echter definitief wereldkundig. In de nacht van 8 op 9 december voerde het Israëlische leger in Zuid-Libanon actie ‘Blauw en Bruin’ uit. Het was een gecombineerde actie van land-, lucht- en zeemacht tegen het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina. De jongens van Oketz deden mee en stuurden getrainde zelfmoordhonden. Deze honden, voorzien van bomgordels, moesten de grotten binnengaan die dienstdeden als munitiedepot van het Volksfront, en zichzelf daar opblazen. Maar de opzet mislukte en de honden werden gedood voor ze zichzelf tot ontploffing konden brengen. Tot op de dag van vandaag is niet duidelijk of de honden zijn omgekomen door eigen vuur van de Israëlische troepen of door vuur van de terroristen2. Foto’s van een hondenlijk werden verspreid door de terroristen2 en onthulden zo het bestaan van Oketz.

Inmiddels doen de Israëli’s niet langer geheimzinnig over Oketz. De eenheid is sterk gegroeid (opvallend veel vrouwelijke soldaten dienen erin) en er wordt ook meer en meer gebruik gemaakt van honden. Zo berichtte Amira Hass in de Haaretz van 11 januari 2009 over het gebruik van honden tijdens de oorlog in Gaza. In het Engels is het bericht te vinden onder de veelzeggende titel: Palestinians: IDF first sends dogs into Gaza homes, then soldiers. In dit geval waren de honden uitgerust met camera’s en walkietalkies.

Ook aan de bezetting van de Westelijke Jordaanoever werken honden mee. Bij checkpoints controleren ze op wapens en explosieven. Verder worden ze gebruikt als verkenner en spoorzoeker en ingezet bij achtervolgingen. En natuurlijk doen ze dienst als aanvalshond. Dat heeft niet alleen een x-aantal Palestijnen het leven gekost, maar ook een aantal honden. Daar staat gelukkig wat tegenover: een hond die tijdens de uitvoering van ‘zijn plicht’ het leven laat, heeft recht op een volwaardige militaire begrafenis. En elk jaar wordt aan de vooravond van Onafhankelijkheidsdag een herdenkingsceremonie gehouden voor gesneuvelde honden.

aahond2.jpg

de militaire begraafplaats voor honden op de basis van Oketz
(het gezicht van de militair is onherkenbaar gemaakt uit angst voor aanklachten)

Nu terug naar Grossman en de genoemde Belgische herders waarvan de kaken zich muurvast om een arm, been of gezicht van een slachtoffer sluiten. Reuven Weiss bevestigt in een artikel in de Jediot Acharonot van 17 december 2008 over ‘de beste hondeneenheid ter wereld’ dat het grotendeels gaat om Belgische herders. Malinoea noemt hij het ras – ‘Malinois’ in goed Frans, oftewel ‘Mechels’ in het Nederlands. Belgische herders dus. En nu komt het: de meeste van deze herders worden INGEVOERD UIT NEDERLAND als ze tussen de 12 en 18 maanden oud zijn, waarna ze een intensieve training ondergaan in de eenheid.

Tot slot mijn vraag aan Krista van Velzen en Ewout Irrgang (SP), Marianne Thieme (Partij voor de Dieren), Gerda Verburg (CDA), Diederik Samsom en Martijn van Dam (PvdA), Femke Halsema en Ineke van Gent (Groen Links), Boris van der Ham (D66), Dion Graus (Partij voor de Vrijheid) en ik-weet-even-niet-wie van de VVD, CU en SGP die zich bekommert om rechten van dieren en/of Palestijnen en/of het laatste restje moreel aanzien van de staat Israël (Van Baalen, Voordewind, Van der Vlies?): kunt u daar in de Tweede Kamer niet zorgen voor een stop op de export van honden naar Israël?! Geldt er geen verbod op export van wapens naar dat land? Nou dan! Stop het!!

1 David Grossman, Isja borachat mi-besora, Tel Aviv 2008, p.355. Het boek komt in het najaar van 2009 uit in het Nederlands, bij uitgeverij Cossee.
2 Ik gebruik hier het woord ‘terroristen’ zoals het wordt gebruikt in het Hebreeuws. Dit weerspiegelt niet per se mijn eigen, door mijn familiegeschiedenis gekleurde opvattingen over de definitie van begrippen als ‘terreur’, ‘verzet’ en ‘staatsterrorisme’.

19 gedachten over “Nederlandse moordhonden sneuvelen voor Israël

  1. Ik ga in elk geval hier een mail aan wijden aan de Tweede Kamer en een aan het Parlement. Dit is honden fokken om ze te laten misbruiken. Als we geen zeehondenbont willen, moeten we dit ook niet willen. Bovendien zal ik dit blog, als het mag van je, ook elders plempen. De link dan he… 🙁 🙁 🙁

  2. Dit is vreselijk. En dan hebben we de mond vol van proeven op dieren ten behoeve van de genezing van wat tot dusver ongeneeslijk was.Er bestaan geen valse honden. Valse honden worden gemaakt door afschuwelijke mensen. Afschuwelijke mensen die afschuwelijke dingen doen met door hun afgerichte honden.
    Maar het doet niets af aan de gruwelijke daden ook zonder honden.
    Tja, gaat de tweede kamer hier iets mee doen? Ik betwijfel veel op dat punt langzamerhand.

  3. Graag, Pieter.
    Ik hoop dat ik haar morgen zelf zie. Ik heb haar boek, De andere kant van Israel, al vaker aanbevolen.

  4. Bijna ieder land zet honden in. Bij de politie, de marechaussee en ja, ook bij het leger. Ook in het Nederlandse leger dienen honden. Niet alleen voor het speuren naar drugs, maar ook om anderen, als de situatie dat vereist, door die hond te laten aanvallen.

    Ondanks het prachtige en dramatisch aangezette verhaal, is het helemaal niets bijzonders. In ieder geval niet iets waarin Israël zich onderscheidt van andere landen.

  5. Is het werkelijk zo moeilijk om een strijd te voeren zonder geweld? Laat dan alsjeblieft toch onschuldige dieren buiten schot en gebruik eens hersens en taal beiden ons gegeven door de schepping om er iets nuttigs mee te doen.

  6. Wat een vreselijk verhaal. Na lezing ervan zou een mens bijna hopen dat de resterende overlevende honden op een goede dag hun baasjes nog eens de strot zouden afbijten. Ze zijn er slim genoeg voor, en zùlke waarde(n)loze, volledig afgestompte “dierenvrienden” zouden zoiets eigenlijk ook ten volle verdienen.

    Natuurlijk zouden uitgerekend notoire dierenvrienden als Dion Graus in deze de Kamer op z’n kop moeten zetten en mensenrechtenkampioen Maxime Verhagen alle hoeken ervan laten zien. Hun voormalige medestrijder en collega Joost Eerdmans is nu ongetwijfeld te druk-druk-druk met z’n miezerige Capelse politieke carrière om zich ook maar te verwaardigen zich nog serieus met dit soort geneuzel te occuperen.

    Volgens dichter-psychiater Rutger Kopland gaat haat tegen mensen meestal gekleed in woorden van liefde voor mensen. Dat geldt dan kennelijk evenzeer voor liefde voor dieren èn mensen, die zich immers niet zelden eveneens met het (uitbundig) exhibitioneren van extreme dierenliefde tracht te presenteren.

  7. Zaterdag komt Suzan Natha naar Utrecht.

    Dit bericht kreeg ik gisteren van Sabeel

    Beste Studiedag-gangers,
    Het is goed om u allen nog even te informeren over de studiedag van Sabeel a.s. zaterdag 28 maart in de Doopsgezinde Kerk te Utrecht, Oude Gracht 270.
    De dag gaat door maar in een iets andere setting dan we hadden vastgesteld bij het sturen van de uitnodiging. Wij moeten u namelijk tot onze grote teleurstelling meedelen dat Anja Meulenbelt heeft afgezegd, omdat zij op reis moet naar Gaza, de plek waar zij actief is met haar stichting Kifaia. Ook Arjan El Fassed was uiteindelijk niet beschikbaar. Heel erg jammer! Maar niet getreurd. Wij hebben een goed programma samengesteld met minder sprekers, maar daardoor meer tijd om ieder goed aan bod te laten komen.
    Zoals u al bekend is, is het thema van de dag:

    De gevolgen van de bezetting voor de Palestijnse en de Israëlische samenleving

    Hoe ziet de dag eruit?
    Inloop vanaf 10.00 uur in de hier bovengenoemde kerk.
    Koffie en thee
    10.30 uur: Woord van welkom door onze voorzitter Jan den Hertog.
    10.45 uur – 11.45 uur: Inleiding door Susan Nathan, waarna gesprek met deelnemers uit de zaal.
    11.45 uur – 12.00 uur: Koffie en theepauze
    12.00uur – 13.00 uur: Inleiding door Tineke Bennema, waarna gesprek met deelnemers uit de zaal.
    Lunchpauze. Geheel verzorgd
    13.45 uur – 14. 30 uur: Inleiding met powerpoint-presentatie door Yoni Espar van Zochrot
    14.30 uur – 14.45 uur: Theepauze
    14.45 uur – 15..30 uur: Paneldiscussie met alle inleiders rond enkele stellingen
    15.30uur: afsluiting, afscheid met een drankje.

    Kortom een programma, dat nieuwe gezichtspunten biedt over dit zeer verontrustende, maar o zo belangrijke onderwerp.
    Wij zien uit naar uw komst.
    Met vriendelijke groet,
    Bestuur van Vrienden van Sabeel Nederland

    zie ook http://www.Sabeel Nederland .nl

  8. Nou is een hond ook niet geheel kosher, hoor.
    Erg verhaal verder, ik hou erg van honden. Maar ja, zoals Freek ( 6) al meldt, in oorlogvoering, strijd en onderdrukking wordt al eeuwenlang ge- en misbruik gemaakt van dieren. Helaas.
    Mensen zijn nog belangrijker, en die sterven ook nog steeds bij bosjes. Dat is de ware tragiek.

  9. De russen hebben het idee van aanvalshonden met explosieven al in de tweede wereld oorlog gebruikt.En die hebben het idee al vlug laten vallen omdat er meer slachtoffers onder de russen vielen dan bij de vijand.
    Een soort indianenverhaal ,nog afgezien van de kosten om een hond op te leiden.
    dus recht naar het sprookjes boek met dit soort stories.

  10. Kindsoldaten of hondsoldaten, tegen mensen- en dierenrechten, een zichzelfrespecterende natie zou zich hier toch verre van moeten houden en de Nederlandse medeplichtigheid doet veel pijn!

  11. “En nu komt het: de meeste van deze herders worden INGEVOERD UIT NEDERLAND als ze tussen de 12 en 18 maanden oud zijn, waarna ze een intensieve training ondergaan in de eenheid.”

    Er staat niet bij dat de Nederlandse overheid voor de invoer verantwoordelijk is en of zij hier een rol in spelen, zou iemand mij kunnen vertellen of hier ook bewijs van is.
    Indien de honden uit andere bron worden gehaald waar komen zij dan vandaan?

  12. Sorry Anja,

    Dit is voor de zoveelste keer gezeur op de millimeter. Neutraal en onafhankelijk ben je niet, maar dat wisten we al. Ik vraag me af wie meer zelfmoordaanslagen op hun geweten hebben; Palestijnen of Israelische honden die via NL zijn ingevoerd.

    Groet,

    Bart

  13. En dit is jouw zoveelste poging om wat ik op dit weblog zet als gezeur af te doen, Bart.

    Je vergelijking klopt niet. Honden hebben geen zelfmoordaanslagen op hun geweten, honden worden opgeblazen en dat is wat zo vies is. Nee, vaak is het niet gebeurd. Die honden zijn duur.

    Palestijns leven daarentegen is goedkoop. Ze aan gort bombarderen vanuit de lucht is dan ook populairder dan dure honden op ze af te sturen. Jij kent ook de cijfers van de afgelopen oorlog tegen Gaza. Of je nu de laagste cijfers neemt, die van Israel, of die van de mensenrechtenorganisaties, feit blijft dat er honderdvoudig meer Palestijnse burgers zijn gedood dan Israelische. Daar horen we jou natuurlijk niet over, neutraal als je bent.

    Onafhankelijk ben ik wel, neutraal ben ik in het geheel niet, dat ik partijdig ben is duidelijk, en ik vertel er ook bij op grond van welke feiten. Jij daarentegen, een typisch paradigma-eentje (hier), kiest altijd blind de kant van Israel en altijd probeer je recht te praten wat krom is. Daar hoort dat vaste nummertje bij: doen alsof jij neutraal zou zijn en ik niet. Het verschil tussen jou en mij: ik ben er eerlijk over waar ik sta en waarom. Jij niet. Vandaar dat je daar dus ook nooit een zinnig gesprek over krijgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *