Susan Nathan, morgen

susan-1.jpg

Dankzij Erik Ader kon ik eindelijk Susan Nathan eens ontmoeten. Ik heb haar belangijke boek dat ook in het Nederlands is verschenen al vaker van harte aanbevolen: De andere kant van Israël. Hier bijvoorbeeld.

Susan is een fascinerend mens, met wel drie paspoorten, Brits, Zuid-Afrikaans en Israëlisch. Ze heeft voor het ANC nog eens een tijdje in de gevangenis gezeten. En consequent: toen ze als jodin naar Israël ging besloot ze om in een van de Palestijnse dorpen te gaan wonen. En leerde Arabisch. En zag na het Zuid-Afrikaanse apartheidssysteem nu het Israëlische. Binnenkort gaat ze naar India, achter de liefde aan. In Israël wordt haar, als ‘overloopster’ naar de Palestijnse kant, het leven niet makkelijk gemaakt. Bedreigingen zijn aan de orde van de dag. Twee jaar lang had ze een relatie met een weduwnaar in Gaza. Bekend verhaal: zij kon er niet in, hij mocht er niet uit. Nadat ze uiteindelijk de relatie verbroken werd hij doodgeschoten.

We hebben elkaar maar kort gesproken, maar intens, iemand met wie je meteen terecht komt op de meest essentiele dingen, politiek, persoonlijk. Blij dat ik haar nu even in het echt mee kon maken. Morgen spreekt ze, op de studiedag van Sabeel, waar ik ook zou spreken als ik morgen niet het vliegtuig nam en in Gaza terecht hoop te komen. Neem de kans en ga naar haar luisteren. In denk dat er nog wel plaatsen zijn, hieronder is het programma.

Beste Studiedag-gangers,
Het is goed om u allen nog even te informeren over de studiedag van Sabeel a.s. zaterdag 28 maart in de Doopsgezinde Kerk te Utrecht, Oude Gracht 270.
De dag gaat door maar in een iets andere setting dan we hadden vastgesteld bij het sturen van de uitnodiging. Wij moeten u namelijk tot onze grote teleurstelling meedelen dat Anja Meulenbelt heeft afgezegd, omdat zij op reis moet naar Gaza, de plek waar zij actief is met haar stichting Kifaia. Ook Arjan El Fassed was uiteindelijk niet beschikbaar. Heel erg jammer! Maar niet getreurd. Wij hebben een goed programma samengesteld met minder sprekers, maar daardoor meer tijd om ieder goed aan bod te laten komen.
Zoals u al bekend is, is het thema van de dag:

De gevolgen van de bezetting voor de Palestijnse en de Israëlische samenleving

Hoe ziet de dag eruit?
Inloop vanaf 10.00 uur in de hier bovengenoemde kerk.
Koffie en thee
10.30 uur: Woord van welkom door onze voorzitter Jan den Hertog.
10.45 uur – 11.45 uur: Inleiding door Susan Nathan, waarna gesprek met deelnemers uit de zaal.
11.45 uur – 12.00 uur: Koffie en theepauze
12.00uur – 13.00 uur: Inleiding door Tineke Bennema, waarna gesprek met deelnemers uit de zaal.
Lunchpauze. Geheel verzorgd
13.45 uur – 14. 30 uur: Inleiding met powerpoint-presentatie door Yoni Espar van Zochrot
14.30 uur – 14.45 uur: Theepauze
14.45 uur – 15..30 uur: Paneldiscussie met alle inleiders rond enkele stellingen
15.30uur: afsluiting, afscheid met een drankje.

Kortom een programma, dat nieuwe gezichtspunten biedt over dit zeer verontrustende, maar o zo belangrijke onderwerp.
Wij zien uit naar uw komst.
Met vriendelijke groet,
Bestuur van Vrienden van Sabeel Nederland

zie ook http://www.Sabeel Nederland .nl

Een gedachte over “Susan Nathan, morgen

  1. De bijdrage in de kosten die voor deze studiedag wordt gevraagd is € 12,50 (inclusief lunch) U kunt dit ter plekke betalen.
    Ik hoop er ook te zijn en o.a. deze Suzan Nathan te horen en kennis met haar te maken.
    Goede reis Anja en fijne dagen met al je geliefden

Reacties zijn gesloten.