Persconferentie Ramadan in Rotterdam

ramadan_150846n.jpg

De persconferentie over het onderzoek naar Tariq Ramadan heeft vanochtend om 10 uur in Rotterdam plaatsgevonden. Wethouder Rik Grashoff noemde de citaten in het artikel van de Gay Krant ‘onjuist, tendentieus, onvolledig en uit de context gerukt.’ Volgens de wethouder draagt Ramadan een ‘consistente visie uit en vervult hij de opdracht voor de gemeente naar behoren.’

Dit zijn passages uit de begeleidende brief van de burgemeester en wethouders van Rotterdam aan de gemeenteraad, naar aanleiding van de beschuldigingen van de Gaykrant, maart 2009 aan het adres van Ramadan:

In het artikel en de daarop volgende discussies wordt Ramadan verweten dat hij onacceptabele uitspraken doet over vrouwen en over homoseksuelen. Ook wordt gesteld dat hij voor een westers publiek andere meningen formuleert dan in gezelschap van orthodoxe moslims. Voor wat betreft het citaat dat betrekking heeft op de vermeende opvattingen van Tariq Ramadan over vrouwen, stellen wij bast dat dit onjuist is.
Ramadan draagt niemand op de blik neer te slaan, maar constateert dat het onmogelijk is om in West-Europa te leven en dan de confrontatie met seksueel-getinte uitingen zoals reclames te voorkomen, en dat derhalve het “neerslaan van de blik” géén oplossing is. Hij bepleit vervolgens een meer openhartige bespreking van seksualiteit in eigen kring.

Ten aanzien van homoseksualiteit omschrijft Ramadan de opvattingen die daarover bestaan in de islam, en koppelt daaraan de stelling dat het niet is toegestaan om homoseksuelen te veroordelen of af te wijzen.

De tapes waarop hij deze uitspraken deed, ongeveer tien jaar oud, zijn vertaald en nu ook in mijn bezit. Wat hij daarin zegt wijkt dus niet af van zijn recentere stellingname zoals bijvoorbeeld in het tv-programma Wintergasten, stelt de brief.

In de visie van Ramadan staat wederzijds respect centraal. De vrijheid van het individu wordt gecreeerd door voor iedereen geldende wetten van het land waar men leeft. De burger moet er naar streven om zijn beleving van de islam in te passen in onze hedendaagse westerse samenleving. Daartoe is het nodig dat maatschappelijke thema’s bespreekbaar worden gemaakt, ook als het taboe-onderwerpen betreft. Ramadan onderstreept zijn visie door te stellen dat de slachtofferrol geen acceptabele optie is: burgers `ijn verantwoordelijk voor zichzelf en tevens voor hun bijdrage aan de samenleving.

In de brief wordt benadrukt dat deze visie in 2007 een reden waren om Ramadan een contract aan te bieden ter versterking van de dialoog in Rotterdam. Een aantal maatschappelijke organisaties onderstrepen dat Ramadan onderwerpen die tot dan toe voor een deel van de moslims onbespreekbaar leken toch bespreekbaar heeft weten te maken.

Wij baseren ons op de vertaling van de tapes 37 en 38, en concluderen dat:
– de citaten uit deze teksten (in de Gaykrant) niet correct zijn en/of uit hun verband zijn gehaald;
– de ‘dubbele tong’ bij lezing van de originele tekst niet aan de orde is;
– Tariq Ramadan conform de opdracht functioneert in de dialoog tussen Rotterdammers.

Burgemeester en wethouders gaan er dus van uit dat het contract met Ramadan, zoals het was bijgesteld in januari, onverminderd kan worden uitgevoerd.

Ondertekend door de secretaris Van Gils en de Burgemeester Aboutaleb.
Morgen vindt er een debat plaats in de Rotterdamse gemeenteraad.

12 gedachten over “Persconferentie Ramadan in Rotterdam

  1. Ach we zullen zien in 2010 tijdens de raadsverkiezingen wat de rotterdammers van deze meneer vinden. Ik stem PVV.

  2. Leg dat even uit, Andre, want die snap ik niet. Krol die al van de VVD was gaat nu naar de PVV? Of er zijn boze homo’s die vinden dat Ramadan veroordeeld had moeten worden ook zonder een schijn van bewijs en die daarom nu overgaan tot Wilders? Of jij hebt misschien al die stukken al gelezen en geconcludeerd dat het toch een homohater is? Of wat zeg je nou eigenlijk?

  3. Doen Mart, doen, het lijkt me dat je daar geheel en al thuis bent.
    En willen de PVVertjes, die deze uitslag uiteraard niet bevalt, vooral even ergens anders gaan kankeren?

  4. O zo, bedoel je dat. Gewoon een hele enge man.
    En nu moeten homo’s die willen blijven geloven dat het een hele enge man is wel naar de PVV, want daar kun hem nog gewoon een enge man vinden omdat hij moslim is en nergens anders om. Ik denk dat ze bij de PVV best nog wel een paar rechtse islamofobe mensen kunnen gebruiken, zelfs als die homo zijn, Andre.
    Ik zou je laatste beetje gewetensstrijd maar staken en gewoon naar de PVV rennen.
    Het beste met je.

  5. En ook voor de volgende PVV klanten die nu schuimbekkend komen vertellen dat het toch echt, echt een hele enge wolf in schaapskleren is, want islamiet tenslotte, en dat ik ook een heel eng mens ben dat ik dat niet zie: doe geen moeite. Zoek een andere zandbak. Twee van zulke was weer ruimschoots voldoende voor vandaag.

  6. Terug van vakantie en gelijk ‘ff’ lezen hier… Anja, kan ik stellen dat de door onze regering ingehamerde angst voor alles dat ‘anders’ is, een nogal slechte raadgever is? Zoals DE Nederlander niet bestaat, bestaat evenmin DE Christen, DE Moslim, DE man of DE vrouw volgens mij. Er bestaan mensen die op een bepaalde manier hun leven inrichten. Meestal blijken die mensen beschaafd en vriendelijk te zijn en erg goed om mee te praten. Op mijn terugreis gisteren, ontmoette ik een Evangelische Christen die graag wilde praten met een Paganiste! We hebben een boeiende en geweldig fijne avond gehad. Probeer eerst eens contact te leggen en ontdek dan dan alle mensen respect verdienen, ongeacht waar ze vandaan komen, welke kleur ze hebben en, on topic, welke religie ze aanhangen. Religie is geen vijand, mensen die religies misbruiken zijn een vijand. Blessed Be!

  7. De SP wil dat ambtenaren maximaal 5000 euro gaan verdienen. Graaier Ramadan verdient vele tonnen belastinggeld per jaar, ik ben zeer benieuwd of wil de SP wil dat dat maximum ook voor hem gaat gelden?

  8. Geachte André;
    Het is jammer dat je je in dit land zo onvrij voelt dat je het nodig vindt je aan te sluiten bij een groep die notabene discriminatie hoog in haar vaandel heeft staan. Ik raad je aan jezelf proberen te bevrijden; een ander kan dat namelijk niet voor je doen.

    Oók is het goed de discussie aan te gaan met andersdenkenden i.p.v. je achter een leider te verschuilen die uitsluiting van hen hoog in zijn vaandel heeft staan.

    Geachte Heer (?) Jansen;
    De heer Ramadan zou -U zou dat kunnen weten wanneer U het SP programma zou kennen- zeker dat bedrag niet hebben verdiend wanneer die partij het in dezen voor het zeggen zou hebben gehad.

    Misschien dat U daaraan de volgende keer kunt denken wanneer U weer eens in het stemhokje staat!

    De discussie hier echter gaat niet over jaloezie maar over het feit dat de heer Ramadan slachtoffer is van ongefundeerde moslimhaat.

  9. voor degenen die kritiek hebben zonder de man hebben horen spreken, zou ik adviseren eens naar hem te luisteren. Als je Tariq Ramadan hoort spreken, dan roept hij tot niets anders op dan met elkaar in gesprek te gaan, naar elkaar te kijken en luisteren. Iedere keer ben ik onder de indruk van zijn verfijndheid om na te denken over wat mensen met elkaar verbindt. Laatst hoorde ik hem in gesprek met Hans Becker van Humanitas over ouder worden in een stad als Rotterdam. Ook de aanwezige moslims vroeg hij na te denken over wat de islam voor hen betekent en wat ingegeven is door patronen. Verfijnd. Natuurlijk is het mogelijk dat iemand geheel anders is dan hij zich voordoet. Ook ik voelde me onaangenaam door de berichten dat Ramadan antivrouw en anti homo opmerkingen heeft gemaakt, maar ik heb de bandjes niet gehoord. Dus ik ga af op wat ik van hem heb gehoord, een verfijnd denker die oproept tot gedachte en gesprek. Laten we dat dus doen, en hem de volgende keer vragen wat hij zegt.
    (Groet aan Anja)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *