Zijderveld zegt CDA lidmaatschap op

Vanochtend op het nieuws:

ANP
Hilversum, 26 april. CDA-prominent en emeritus-hoogleraar sociologie Anton Zijderveld heeft afgelopen maand het lidmaatschap van zijn partij opgezegd. Dat zegt hij vanochtend in De Andere Wereld van de IKON op Radio 1.

Zijderveld is teleurgesteld in de koers van het CDA en vindt dat zijn voormalige partijgenoten te weinig afstand nemen van het populisme van Geert Wilders. Hij vindt onder andere de uitspraak van partijvoorzitter Peter van Heeswijk ,,griezelig” dat het CDA bij de volgende verkiezingen openstaat voor een mogelijke samenwerking met de PVV van Wilders.

Zijderveld pleitte onlangs nog voor een toenadering tot de islam en voor het afstand nemen van de ,,islamofobie” van Wilders. Het CDA laat volgens hem de oren te veel hangen naar Wilders. Dat leidt tot populisme die ,,niet past bij het CDA”. Dat de CDA-fractie in de Tweede Kamer deze week tegen een legerimam bij Defensie stemde is volgens Zijderveld een bewijs van de krampachtigheid waarmee zijn vroegere partij met de islam omgaat.

Interessant!

12 gedachten over “Zijderveld zegt CDA lidmaatschap op

  1. Wanneer u dat “interessant” vindt, dan wordt het voor de SP hoog tijd om de ideeën die in ROOD leven eens onder de loep te leggen.

  2. Meer. Volkskrant:
    CDA-prominent Zijderveld stapt uit partij

    Van onze verslaggever Remco Meijer

    DEN HAAG – Anton Zijderveld (71) heeft zijn lidmaatschap van het CDA opgezegd uit onvrede over de houding van zijn partij tegen het populisme van Geert Wilders. CDA-voorzitter Van Heeswijk zei eind maart in de Volkskrant een toekomstige coalitie van CDA, VVD en Wilders’ PVV niet uit te sluiten. Zijderveld noemt dat ‘absurd’.

    Enkele weken geleden schreef Zijderveld een eenregelig briefje aan het bestuur van de partij met zijn opzegging. Zijderveld: ‘Wat Van Heeswijk zei was geen slip of the tongue. In de partij hebben we veel te veel last van islamofobie. Ook de jongeren van het CDJA zijn heel islamofobisch. Dat is jammer. Ik vind dat we moslims niet van ons moeten afdrijven, dat is levensgevaarlijk. Door toenadering te zoeken tot Wilders doe je dat wel. Bij zo’n partij wil ik niet horen.’

    De socioloog Zijderveld, agnost en niet kerkelijk, was lid sinds 1988. Hij was met name actief in het Wetenschappelijk Instituut voor het CDA, waar indertijd Jan Peter Balkenende en Ab Klink – nu minister-president en minister van Volksgezondheid – een prominente rol speelden.

    Zijderveld: ‘Ik heb geprobeerd de partij van het gebruik van het woord allochtoon af te helpen. We hebben Turkse-Nederlanders, Marokkaanse-Nederlanders, mensen met een koppelteken. Dat is multiculturaliteit. Zoals je in Amerika Afro-Amerikanen hebt, of Ierse-Amerikanen, dat is iets om trots op te zijn. Maar het is niet gelukt.’

    Toen het CDA onlangs een werkgroep ‘Kleurrijk CDA’ oprichtte, onder leiding van oud-premier Lubbers, werd Zijderveld daarvoor niet gevraagd. ‘Ik ben niet rancuneus en ik heb genoeg te doen, maar ik heb geen zin om snurkend lid te zijn.’

    Zijderveld zag de verkeerde koers van zijn partij bevestigd in de verwikkelingen rond de legerimam Ali Eddaoudi die staatssecretaris Jack de Vries van Defensie heeft aangesteld. ‘Gelukkig heeft De Vries zijn rug recht gehouden, maar de hele fractie heeft tegen die benoeming gestemd. Dat was schandalig. Iedereen heeft de mond vol van de vrijheid van meningsuiting. Maar als een moslim zijn vrijheid van meningsuiting gebruikt om brutale dingen te zeggen, mag dat kennelijk niet.’

    Van Zijderveld verscheen onlangs het boek Populisme als politiek drijfzand. ‘We hebben drie grote monotheïstische godsdiensten: het jodendom, het christendom en de islam. Die moeten bij elkaar blijven, daar moet je geen wig tussen drijven. En zeker het CDA niet. Het CDA is veel te voorzichtig tegen Wilders. Van Heeswijk had over de PVV moeten zeggen: daar horen wij niet bij.’

  3. Wat zou er mis mee zijn om een coalitie aan te gaan met een partij die inhoudelijke bedenkingen heeft tegen de politieke stroming binnen de Islam die zich regelmatig bedient van radicale denkbeelden en gewelddadige uitspattingen?

    Het gevaar van extreem-rechtse denkbeelden en uiterlijkheden zie ik niet bij de huidige PVV. Ziet u bruinhemden marcheren in onze steden en dorpen in de beproefde WA-stijl? Ziet u z.g. Lonsdale-jongeren die bewapend met boksbeugels en honkbalknuppels in gevecht gaan met Marokkaanse kansenjongeren? Niets van dit alles, behalve enige bedenkingen t.a.v. eerwraak, vrouwenbesnijdenis, het oprukkende salafisme en de importhuwelijken met neven en nichten uit het voormalige thuisland die zorgen voor aangeboren afwijkingen.

    Deze Anton Zijderveld kunnen we gelijkstellen met Marcel van Dam van de PVDA; uitgerangeerde politici die hun stem nog één keer willen laten. Helaas voor hun leven we nu in een totaal andere tijdgeest. De tijd van pappen en nathouden, niet benoemen en een stuitende politieke correctheid heeft zijn beste tijd gehad.

  4. Het schijnt de nieuwe mode te zijn om Wilders neer te zetten als een goedwillende schattebout die misschien een beetje wat bezwaar heeft tegen sommige stromingen binnen de islam, Tristan, maar de werkelijkheid is dat hij zich luid en duidelijk keert tegen de gehele islam en daarmee tegen alle moslims. En ik zal daar van mijn leven niets mee te maken willen hebben. Er is geen kwestie van dat ik op welke manier dan ook mee zou willen werken aan het goedpraten en legitimeren van het buitensluiten van een Nederlandse bevolkingsgroep, en ik zie dan ook geen enkele mogelijkheid om met de PVV in een coalitie te zitten. Mocht dat godverhoede eens gebeuren, dan ben ik net als Zijderveld vertrokken.

    Over eerwraak en vrouwenbesnijdenis gaat de discussie al helemaal niet want daar zijn alle partijen tegen, en over toenemende radicalisering hebben andere partijen dan de PVV ook heel wat meer te vertellen.

    Behalve dat, die man heeft geen oplossing, want moslims gaan niet weg, die blijven. Dus ook jij kunt hoog en laag springen, daar zul je het mee moeten doen. En dan is Wilders absoluut de laatste die iets bij te dragen heeft aan hoe we dat moeten doen. Wie op Wilders stemt laat zich een oor aannaaien. Die stemt op een uitermate ondemocratische en autoritaire man die zelf op het pluche wil, en niet eens leden wil hebben die hem ooit zouden kunnen corrigeren.

    Om Zijderveld weg te zetten als een oude man die niet meer actief is in de politiek is gemakzuchtig – ook jij bent straks oud en uitgerangeerd, meneer, en daarom niet te luisteren naar wat hij zegt is min. Ja inderdaad, we leven in een andere tijdgeest. Ik geloof niet dat het land er veel van opgeknapt is maar daar verschillen we dus over van mening. En ‘politieke correctheid’ is een van die modieuze dooddoeners van mensen die graag wat roepen maar helemaal niets te zeggen hebben als het er om gaat wat er werkelijk moet gebeuren. Net als Wilders maar wat schreeuwt, en de ratten achter de rattenvanger aanlopen alsof het de messias is. Dat vind ik nou stuitend.

  5. @8 Zijdervelt niet meer actief in de politiek? je bedoelt denk ik dat jij niet weet dat Zijderveld zeer actief is in de politiek? En omdat jij het gewoon niet weet, is’ie dus niet meer actief?

    Over zorgvuldigheid gesproken.

  6. Tristan(8),pvv is geen partij,maar een beweging net als de NSB.
    Hitler,Musolinie,Franco,waren geen partijen maar bewegeningen,dus levensgevaarlijk.

  7. Gerard, zoals je weet deel ik je afkeer en je verontwaardiging, maar om weer met Hitler en de NSB aan te komen zetten helpt heel weinig. De PVV is aantoonbaar weinig democratisch, door geen leden te willen, en ze zijn aantoonbaar op de toer van ‘onze cultuur is beter dan die van hunnie’, maar dat maakt ze nog geen NSB.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *