Peyman Jafari over Iran

aaapeyman-1.jpg
(Peyman Jafari)

Wat zei ik – ik ga bijna nooit naar boekpresentaties en vernissages en andere gelegenheden waarbij je met een glas in de voorpoot staat te keuvelen en de neiging krijgt om alle bakjes met pinda’s leeg te eten. Maar dit ging over Peyman Jafari, met zijn eerste boek: Het andere Iran. En dat vond ik interessant genoeg, zowel Peyman als het onderwerp, om te gaan.

Toeval of niet: alweer dezelfde uitgeverij, Ambo/Anthos. En kijk, daar hadden we Stine weer, want die bleek Peyman weer te kennen, en de uitgever Haye Koningsveld nog getipt te hebben dat die rijp was voor een boek. Zei Tucholsky het niet: er zijn maar duizend mensen op de wereld. Want daar hadden we Paul Aarts. En René Danen.

aaapeyman-2.jpg

aaapeyman-4.jpg
(Haye Koningsveld)

Jafari vertelde waarom hij dit boek, over de recente geschiedenis van Iran had geschreven: in de eerste plaats uit irritatie om het karikaturale en kwaadaardige beeld dat er in de westerse wereld verspreid wordt over Iran. Als het land van de gekke ayatollahs, als een land dat alleen nog maar over islam gaat, alsof er niet massa’s mensen leven die ondanks alle obstakels proberen vooruit te komen, alsof er geen sterke en moedige vrouwenbeweging is, alsof er niet heel erg veel schuil gaat achter de façade.

En uit bezorgdheid. De dreiging van een oorlog tegen Iran is reëel, en het lijkt er zwaar op alsof het westerse publiek wordt klaargestoomd voor een aanval op Iran, Israel staat al bijna klaar, als de VS toestemming geven. En dat is heel slecht nieuws voor het land dat al genoeg problemen heeft, en er niet nog eens een bombardement en opnieuw koloniale overheersing bij moet hebben: zie Afghanistan, zie Irak.

Iran is een land van paradoxen, zegt Jafari, zoals ik dat ook van andere in Nederland levende Iraniers heb gehoord (zie hier, bijvoorbeeld, en hier en hier) een land waarin je moderne jonge vrouwen – met hoofddoek – ziet luisteren naar westerse muziek.

aaapeyman-5.jpg

aaapeyman-15.jpg

aaapeyman-14.jpg

aaapeyman-12.jpg

aaapeyman-10.jpg

aaapeyman-9.jpg

aaapeyman-8.jpg

aaapeyman-7.jpg

aaapeyman-6.jpg

Ik sprak een paar dagen geleden met mijn partijgenote Sharon Gesthuizen, net, en alleen, op bezoek geweest in Iran en erg onder de indruk. Zelfs als je denkt dat je politiek gezien wel een beetje op de hoogte bent merk je nog hoeveel vooroordelen je had als je er bent, zegt zij, en schreef er een mooie column over, Verliefd, hier.

aaapeyman-13.jpg
(Eefje Blankevoort)

Net als Eefje Blankevoort (hier) die er langere tijd was en er ook een boek over schreef, Stiekem kan hier alles, die sprak op de boekpresentatie: we zien de beelden van een duistere mensenmassa, chadors, baarden, die scanderend achter godsdienstfanatici aanlopen. Een eng land, denken veel mensen. Alle mannen zijn vrouwenhaters, gaat het verhaal. De meeste mensen willen niet van die beelden af, ze willen die vooral bevestigd zien en het vijandbeeld blijven koesteren. En inderdaad, dan heb je altijd president Ahmadinejad die altijd goed is voor een paar oneliners om dat beeld te bevestigen.

Twee boeken en een column, als poging om dat eenzijdige en gitzwarte beeld eens wat te nuanceren en te verlichten.

2 gedachten over “Peyman Jafari over Iran

  1. Ja, tijdens de paneldiscussie in Maastricht op 13 mei, over de rol van Europa in Israel-Palestina conflict, was ook Wim Kortenoeven van CIDI. Hij benutte zijn 10 minuten spreektijd grotendeels om ‘ons’ te waarschuwen voor Iran en diens nucleare gevaar etc etc en als ik nu dus je bijdrage voor vandaag lees, tja…. hij kwam er na de pauze ook weer op terug, overigens.

    Simone Susskind sprak later op de avond min of meer over hetzelfde wat in je bijdrage ter sprake komt, dat toen ze zelf in Iran was en er met leden van een vrouwengroep sprak, deze vrouwen hun kritiek gaven op het feit dat als ze iemand uit het westen ontmoetten, deze altijd alleen maar begonnen over kernwapens en het onderdrukken van vrouwen…en dat er inderdaad een moedige vrouwenbeweging is.

    De Britse komiek Omid Djalili benadert het allemaal met een gulle lach…

  2. Mambrouk ya Peyman, lululuuuu!
    Hulde, terwijl wij/Phd’s klagen, zwoegen en zweten om die ene proefschrift af te krijgen heb jij ook nog effe een boek tussendoor geschreven, om maar te zwijgen over je andere campagne/activisme werk wat soms mijn excuus was ;-). Nederland heeft er een goede publicist bij!
    Groetjes uit Oxford
    Miriyam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *