Veel te doen voor Palestina

dabka-1.jpg

Onvermoeibare Kristel stuurde een hele lijst uitnodigingen rond, voor de Duizend-en-één nachten benefiet voor Gaza die ik al eerder plaatste, nieuws van de Canaan Fair Trade Olijfolie, waar ik het op dit weblog ook al eerder over had, een uitnodiging van het Palestijns Platform in Rotterdam, aanstaande vrijdag om 17.30 in Engels, en een uitnodiging voor een uitnodiging ‘Palestina voor dummies’, en een kunstveiling – er is véél te doen.

Hoi hoi (schrijft Kristel),

Ons eerste optreden met dabka groep ’the Orientals’ onder leiding van Said Tayiem in Duitsland was ontzettend leuk! We hadden zo’n 400 mensen publiek en misschien ging niet alles helemaal perfect, maar we hadden er plezier in en het was onze eerste keer op het podium! Foto’s van onze groep: http://www.flickr.com/photos/36956211@N05/sets/72157618788517964/

En wil je ons live zien? Kom dan naar het Duizend-en-één nachten benefiet op zondag 14 juni in Utrecht (zie voor details de agenda op www.planteenolijfboom.nl)

A.s. vrijdag is het dabka optreden van de groep uit Nablus in Rotterdam! In Cafe Engels om 19.30 uur.

Hieronder volgt nieuws van Canaan Fair Trade Olijfolie uit Palestina, en een heel leuk initiatief om Palestijnse kunst te helpen verkopen in Nederland. (zie ook bijlagen) Dit zijn nou echt dingen die je zelf kunt steunen en waarmee je een concrete bijdrage kunt leveren!! Organiseer zelf een evenement of sluit aan bij bestaande evenementen om olie of kunst te verkopen!

En verder is er in Utrecht een Palestina voor Dummies bijeenkomst, voor alle mensen die meer willen weten over de geschiedenis van Palestina. Ook goed om vrienden of familie mee naar toe te nemen!
———————
De afgelopen tijd had je te maken met Canaan Fairtrade, biologische olijfolie uit Palestina, bijzondere olie uit een bijzonder land. Sinds eind 2007 te koop in Nederland.

Het gaat goed met Canaan in Nederland:
Canaan is te koop in meer dan 100 (voornamelijk biologische) winkels. Een groot deel is te vinden op de Canaan site.
Canaan heeft de laatste tijd veel publiciteit gekregen.
Het netwerk van mensen wat verbonden is met Canaan wordt steeds groter.
Maar…., de nieuwe oogst met Max Havelaar keurmerk is nog steeds niet in Nederland te koop. We kunnen ons voorstellen dat je je afvraagt wat er aan de hand is.

Ondanks de alles overheersende bezetting en een bijna tot stilstand gekomen Palestijnse economie is Canaan volop in beweging. Dit jaar zijn een aantal grote stappen gemaakt:
Afgelopen november werd de ultramoderne fabriek in Burqin (bij Jenin, Palestina) in gebruik genomen.
Canaan heeft als eerste olijfolie ter wereld het FairTrade (Max Havelaar) keurmerk.
Mede daardoor is de olie in Engeland te koop bij de Co-op supermarkten en in de VS o.a. bij 270 (mega) winkels van WholeFoods.
Er staat een prachtige fabriek, het magazijn staat vol met olie, maar door de financiële crisis is het er niet eenvoudiger op geworden voor Canaan. Alle zeilen worden bijgezet om boeren én banken te betalen en tegelijk aan de groeiende vraag te voldoen. Grote, vooraf betalende klanten kregen de laatste tijd voorrang. Wij moesten even wachten.

Tot nu toe kochten we de olie van het Canaan magazijn in Nederland. Vanaf nu zullen we de olie rechtstreeks in Palestina kopen en moeten we de voorraad vooraf betalen. Gelukkig gaan de prijzen hierdoor iets omlaag.

De eerste helft van nieuwe voorraad is vooruit betaald. Verschillende mensen hebben aangeboden een bedrag te lenen om de tweede helft te betalen. We zoeken nog een paar mensen die bereid zijn een bedrag te lenen:
Wil je investeren in duurzame olie uit het Midden Oosten? Neem dan contact met ons op.

Andere nieuwtjes:
In juni komt de nieuwe voorraad in Rotterdam aan met 2500 liter Rumi en Nabali olie in halve liters, liters en 5 liters. We hebben dan ook weer zwarte olijven, maftoul (soort couscous) en tahin. Nieuw is de handgemaakte zeep (Fairtrade) en een beperkte oplage van de extra extra virgin Bayyada olijfolie (750 flessen). Als je deze Bayyada wilt reserveren, laat het dan even weten.
We zullen de komende tijd met CerroAzul onze aandacht richten op de wereldwinkels. Omdat Canaan naast “Fair for Life” nu ook het Max Havelaar keurmerk krijgt ontstaan daar nieuwe mogelijkheden.
Er zijn diverse contacten met België om daar het aantal verkooppunten uit te breiden.
We organiseren van 31 oktober tot 7 november een reis naar Palestina. Met een kleine groep Nederlanders en Belgen gaan we naar Palestina, op zoek naar culinaire en andere tradities. We eten bij mensen thuis en in kleine restaurants. We plukken olijven en overnachten bij boeren die aangesloten zijn bij de PFTA (Palestinian Fairtrade Association). Hoogtepunt is het jaarlijkse Jaru’a olijfoogstfestival op het terrein van Canaan. Er gaan een aantal (culinair) journalisten mee en we praten met een TV-omroep over deelname. Wil je mee? Laat het ons dan weten. (zie ook de bijlage)
We hebben nog Marasca en de Palestijnse olijfolie, deze willen we graag verkopen vóór de nieuwe voorraad er is. Wie heeft belangstelling?
met vriendelijke groet

Rens van den Bulck

www.canaan.nl
————————————————-

Palestina voor dummies, wat je altijd al wilde weten….

Datum: woensdag 10 juni. Tijd: 20.00-21.30 uur. Locatie: TUMULT, Domplein 5, Utrecht.
Toegang: gratis.

“Dat is zo’n ver van mijn bed show”, was de reactie van veel inwoners van Nederland toen Israël de Gazastrook binnenviel. En inderdaad, het conflict heeft zo’n lange voorgeschiedenis dat velen door de bomen het bos niet meer zien. Maar voor Nederlandse Palestijnen was het nieuws helemaal geen ver van hun bed show: zij zijn verbonden met wat daar gebeurt. Hun verhalen horen we nooit in de media. Vandaar deze kennismaking met Palestina, met enkele Palestijnen en met hun ideeën over Palestina, Nederland en Europa.

Het conflict tussen Israël en Palestina belemmert een normale kennismaking met Palestina. Wie aan Palestina denkt, heeft meteen de associaties Hamas, intifada, Israël, oorlog in gedachten. Maar de miljoenen Palestijnen verdienen een eerlijker beeld: ook zij zijn gewoon mensen die rustig willen leven. Alleen moeten zij dat [op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook] in abnormale omstandigheden doen. Ook in ballingschap stuiten Palestijnen op onbegrip. Deze avond wil de bezoekers kennis laten maken met die ‘gewone Palestijnen’, met hun leven buiten het conflict, gewoon als vader, als schrijver en dichter, of als filmer. Maar ook hun leven in verbondenheid met daar komt aan bod, als activist, als schrijver. Zijn die werelden te scheiden?

Met onder meer Arjan el Fassed, auteur van “Niet iedereen kan stenen gooien”, winnaar van de El Hizjra Literatuurprijs 2009.

TUMULT ism ICCO en Electronic Intifada.
Mogelijk gemaakt door NCDO.
————————————————–

Bent u geïnteresseerd in schilderijen van Palestijnse kunstenaars?
Wilt u graag Palestijnse kunstprojecten ondersteunen?
En een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van een buurtcentrum in Palestina?

Steun dan het Palestijnse kunstproject ‘Believe’!

Over kunstproject Palestinian Believe
‘Palestinian Believe’ is een initiatief van de Palestijnse organisatie Het Vision Center for Culture and Art (VCCA). Met de schilderijen willen de kunstenaars laten zien hoe zij de gevolgen van de bezetting ervaren en waar zij kracht uithalen om door te gaan. De schilderijen zijn te koop en worden op verschillende locaties tentoongesteld. Ook kunt u zelf een tentoonstelling organiseren in uw kerk, moskee of andere organisatie.

Voor meer info
Over VCCA: www.vccacenter.org
Alle schilderijen: http://www.flickr.com/photos/38490969@N08

Contactpersoon Nederland: Marloes Kuijer, marloeskuijer@gmail.com, 06-45772947
Contactpersoon Palestina: Manar Wahhab, m.wahhab@vccacenter.org, +972-2-2794274

Donaties zijn ook welkom.
Girorekening: 4192741 t.n.v. stichting “Friends of Young Bethlehem” te Gouda onder vermelding van “Kunstproject Believe VCCA”

UITNODIGING

Het Palestijns Platform voor Mensenrechten en Solidariteit -PPMS- organiseert het 5e Palestijnse Festival onder de titel: De overwinning in Gaza! Op het festival zullen Palestijnse en niet Palestijnse gasten uit binnen – en buitenland aanwezig zijn waaronder. De heer dr. Mostafa Al Barhouti, ex-minister van Communicatie en Voorlichting. De heer dr. Ibrahim Hamami, Schrijver en politiek analist en nog veel meer anderen…..

Tevens zijn buiten de indrukwekkende optredens van bijvoorbeeld de wereldberoemde Anasheed groep Al-e3tisam, Anasheed groep Al Ferdous, Anasheed groep Anour en Rap muziek van de in Nederland wonend Rapgroep Stryder en Gaza featuring Markuise en Spoken Word-artist, Sofiène Marzouki komt ook aan het woord. Ook kunt u tijdens het festival verschillende spullen kopen die uit of met Palestina te maken hebben. Het 5e Palestijnse Festival zal plaatsvinden in Rotterdam op zaterdag 30 mei 2009. De ontvangst is om 17:00 uur. Het programma begint om 17:30 uur en zal duren tot 22:00 uur in gebouw Engels tegenover het Centraal Station Rotterdam.

Gaza moet opnieuw gebouwd worden. Wij hebben uw steun nodig, komt u ook!

Voor meer informatie kunt u bellen met PPMS-Holland op het telefoonnummer 06-13644444 of per mail: info@ppmsholland.nl. Kaarten kosten 10 €.

Organisatie Mega Productions in opdracht van PPMS Holland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *