Kamervragen Mohammed Omer

mo-omar-1.jpg
(Mohammed Omer)

Vragen van de leden Van Bommel (SP), van Dam (PvdA) en Peters (GroenLinks) aan de minister van Buitenlandse Zaken over onderzoek mishandeling Mohamed Omer (zie hier)

1 Herinnert u zich uw toezegging van 3 september 2008 om de Kamer te informeren over de behandeling van de Palestijnse journalist Mohamed Omer, juni 2008? Hebt u sindsdien dergelijke informatie van de Israëlische of andere autoriteiten ontvangen? (1) Zo ja, bent u bereid die aan de Kamer voor te leggen?
2. Hebt u kennis genomen van het artikel van Mohamed Omer op 26 juni 2009 waarin hij nogmaals uitlegt dat hij aan de grens is mishandeld door Israëlische agenten en de Israëlische autoriteiten een valse verklaring hebben afgelegd over zijn mishandeling? (2)
3. Deelt u de mening dat straffeloosheid moet worden bestreden, ook van agenten in overheidsdienst? Indien neen, waarom niet? Zo ja, wilt er bij de Israëlische autoriteiten op aandringen de daders juridisch te doen vervolgen, zodat voor een rechtbank volledige duidelijkheid over deze zaak kan worden verkregen?
4. Bent u bereid de heer Omer te steunen in zijn pogingen tot juridische vervolging van de daders? Zo ja, op welke wijze? Indien neen, waarom niet?

Bronnen:
1. “Mocht er nadere informatie komen over de behandeling van de heer Omer, dan zal de minister die de Kamer doen toekomen”. Zie 21 501-02 Nr. 848 Verslag Algemeen Overleg G 3 september 2008.
2. “A journalist beaten – one year later”, Mohammed Omer, zie http://www.agenceglobal.com/Article.asp?Id=2042

2 gedachten over “Kamervragen Mohammed Omer

  1. Anja, Dit lees ik net op de weblog van Stan van Houcke

    [23 miles off the coast of Gaza, 15:30pm] – Today Israeli Occupation Forces attacked and boarded the Free Gaza Movement boat, the SPIRIT OF HUMANITY, abducting 21 human rights workers from 11 countries, including Noble laureate Mairead Maguire and former U.S. Congresswoman Cynthia McKinney (see below for a complete list of passengers). The passengers and crew are being forcibly dragged toward Israel.

  2. En ondertussen is het schip met hulpgoederen voor Gaza, de Spirit Of Humanity, in internationale wateren gekaapt door de Israëlische marine. Aan boord meerdere hulpverleners en mensenrechtenactivisten, alsmede voormalig Amerikaans congreslid Cynthia McKinney. Allen zijn zij ontvoerd, en het is niet duidelijk waar ze zich bevinden. Ook de hulpgoederen, medicamenten en speelgoed aan boord zijn gestolen.

    Pijnlijk om te zien dat het in de Nederlandse media en vanuit de politiek oorverdovend stil is omtrent dit schandaal. Was het de Iraanse marine geweest, dan zou het Torentje te klein zijn, en zouden de Wildersen van deze wereld camera’s te kort komen…Over straffeloosheid gesproken.

Reacties zijn gesloten.