Protest tegen de muur, en het ‘bevriezen’ van de nederzettingen

bilin-13-02-09.jpg

Het is niet alleen gevaarlijk voor de Palestijnen om tegen de muur te demonstreren – er zijn al een paar doden gevallen – het is ook gevaarlijk voor de media. In deze reportage van Al Jazeera is te zien hoe er direct met traangasgranaten op de verslaggeefster werd geschoten. (Van traangasgranaten, mits van dichtbij afgeschoten, kunnen mensen ernstig gewond raken). Met dank aan Trees!

Filmpje, hier.

De verslaggeefster geeft ook commentaar op de laatste uitspraken van Netanyahu. In een doorzichtige poging om zowel Obama een beetje zijn zin te geven, bevriezing van de nederzettingenbouw, als de kolonistenbeweging te geven wat ze willen: meer nederzettingen, heeft Netanyahu dit bedacht: hij geeft eerst toestemming voor de bouw van nieuwe huizen, en terwijl daar aan gebouwd wordt spreekt hij een tijdelijke bevriezing af – met andere woorden: ze gaan gewoon door.

Interessant dat voor de eerste keer ook onze minister Verhagen zich uitgesproken heeft tegen Netanyahu. Obama heeft goede invloed op onze volgzame minister.

Een andere manier waarop Israel het protest tegen de muur probeert te breken, is het uitvoeren van nachtelijke razzia’s in de Palestijnse dorpen. Bij voorkeur tussen 2 en 4 uur ’s nachts vallen gemaskerde soldaten met honden huizen binnen, bij voorkeur zonder kloppen. Dat betekent, uiteraard, dat de kinderen totaal verzenuwd zijn, dat veel mensen niet meer slapen en ’s nachts hun kleren aanhouden, en dat er elke nacht wacht wordt gelopen in de hoop op tijd te zien wanneer ze weer komen. Hier, een interview met Palestijnse journalist Haitham al-Katib, die meerdere keren gewond raakte, die om zijn gezin te beschermen niet meer thuis slaapt, en die geen vergunning meer krijgt om zijn zoontje die leukemie heeft naar het ziekenhuis te brengen.

aaaa.jpg

En ga even kijken bij Abu Pessoptimist, hier. Weer een kind doodgeschoten in Gaza. In Gaza, dat ‘ontruimd’ heet te zijn en dus niet meer bezet, staan aan alle kanten van de grens militairen klaar om te schieten op alles waarvan zij vinden dat het te dicht bij de muur komt. Gaza is in een gebiedje ter grootte van de gemeente Apeldoorn, waarop anderhalf miljoen mensen wonen, moeilijk te vermijden, ook al omdat het kleine beetje land waarop nog voedsel kan groeien vaak dicht bij de grens is gelegen. Dit keer schoten ze in een auto een kind dood. Het leger zegt dat ze alleen ‘waarschuwingsschoten’ afvuurden. De Palestijnen maken er wel eens grappen over: de Israeli’s denken dat wij duiven zijn. Ze schieten in de lucht, zeggen ze, en kijk, valt er weer een Palestijn dood naar beneden.

13_year_old.jpg

4 gedachten over “Protest tegen de muur, en het ‘bevriezen’ van de nederzettingen

  1. Toen ik hier in 1982 voor het eerst kwam, werden er ook veel palestijnen doodgeschoten door eht Israelische leger. In de krant stond steeds dat er in de lucht werd geschoten. Het grapje was toen, ‘nieuwe sport, palestijnen kunnen goed hoogspringen”.
    Toen snapte ik het nog niet, nu zoveel jaren verder en honderden “waarschuwingsschoten verder, en vele doden verder, begrijp ik het. Ze springen nog steeds hoog.sorry, ben eenb eetje cynisch)

  2. De Israëlisch gaan gewoon door met het bouwen van nederzettingen op gestolen land, ze voeren weerzinwekkende nachtelijke razzia’s uit op Palestijns gebied en ondanks dat alles blijven ze beweren dat het de Palestijnen zijn die geen vrede willen…

    Het wordt de wereldgemeenschap -dankzij de Obama politiek- steeds duidelijker waar de angel steekt in dit conflict…

  3. Op de pagina Buitenland van BNDeStem vandaag een foto van Jim Hollander/EPA met het onderschrift:
    “JERUZALEM- Bij een protest tegen de Israëlische nederzettingenpolitiek uit een kolonist zijn ongenoegen naar een agent die de demonstranten beschermt (!!!!)
    Gisteren werd officieel de bouw van 455 woningen op de bezette Westelijke Jordaanoever goedgekeurd. Het vredesproces in het Midden-Oosten komt daarmee verder in het nauw.”

    Het beschieten van demonstranten en een verslaggeefster is waarschijnlijk geen nieuws.

  4. Heel veel dingen die in Palestina(en elders op de wereld, maar ik hou me nu eenmaal hiermee bezig)gebeuren zijn in het Westen geen nieuws. Ik krijg op mijn Facebook pagina de ’tweets’ van Ma’an news agency, dus zo’n 10 tot 30 headlines per dag met mishandelingen, moorden, sloop van huizen, arrestaties. Ongelooflijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *