Praten met Hamas

OPROEP

Dit is een actie van vier samenwerkende organisaties:
Een Ander Joods Geluid (EAJG)
Nederlands Instituut Palestina Israël (NIPI)
Gate48, platform voor kritische Israëliërs
SIVMO, Steuncomite Israëlische Vredes- en Mensenrechten Organisaties

Het slepende conflict tussen Israël en de Palestijnen kan alleen opgelost worden met praten. De weg van confrontatie en geweld heeft slechts tot veel menselijk lijden en verscherping van de tegenstellingen geleid. Om een vredesregeling mogelijk te maken moet de westerse boycot van Hamas worden opgeheven. Nederland moet er aan meewerken dat Hamas door de Europese Unie zonder beperkingen wordt aanvaard als gesprekspartner.

Jarenlang drong de Europese Unie er bij Hamas op aan haar doelstellingen niet via geweld maar via de politieke weg na te streven. Zowel de EU als de USA reageerden daarom positief toen Hamas in 2006 voor het eerst deelnam aan de alom geprezen vrije verkiezingen voor het Palestijnse parlement. Dat enthousiasme verdween toen bleek dat de verkiezingen door Hamas waren gewonnen. Een voorstel van Hamas om een gezamenlijke regering met Fatah te vormen werd getroffen door een westerse blokkade. Maar ondanks de Israëlische afsluiting van Gaza en het recente brute oorlogsgeweld is Hamas een blijvende factor in Palestina.

Thans wordt er opnieuw onderhandeld over de vorming van een Hamas-Fatah regering, die namens de overgrote meerderheid van de Palestijnse bevolking over een vredesregeling zal kunnen onderhandelen. Een beëindiging van de westerse boycot van Hamas is een eerste stap en een noodzakelijke voorwaarde op weg naar vrede en verzoening.

De drie samenwerkende organisaties hebben besloten via een pagina-grote advertentie in NRC Handelsblad de Nederlandse regering op te roepen een einde te maken aan de uitsluiting van Hamas. We vragen U de oproep in deze advertentie te ondersteunen.

Max Wieselmann, secretaris van Een Ander Joods Geluid (EAJG)
Galit Saporta, voorzitter van Gate48, Platform voor Kritische Israëli’s
Radi Suudi, voorzitter van het Nederlands Instituut Palestina-Israël(NIPI)
Jan Slomp, voorzitter van het Steuncomité Israëlische Vredes- en Mensenrechten Organisaties (SIVMO)

8 gedachten over “Praten met Hamas

 1. Wat niemand hier hoeft te komen vertellen is de bekende mantra: “we moeten niet met Hamas praten want dat zijn terroristen”. Die hadden we al en die levert niks meer op.

 2. Ik hoorde ook dat er op 22 september een bijeenkomst is van ‘breaking the silence” georganiseerd door het ICCO in Utrecht.

 3. Het is jammer dat nog Nederland nog de Europese Unie enige rol van betekenis speelt in het Israel/Palestina conflict.
  En ook niet druk kan uitoefenen op de strijdende partijen om tot enige overeenkomst te komen die kan leiden tot vrede.
  Misschien ben ik wel erg kritisch maar Europa stelt werkelijk niets voor binnen de context van dat conflict.
  Het is voornamelijk in de VS dat de hearts and minds gewonnen moeten worden.
  Maar zoals nu toch wel duidelijk is geworden gaat de VS gewoon verder op de oude voet.
  Ik snap werkelijk niet waarom mensen toch denken dat Obama anders is als Bush?
  Hij is niet anders, jah hij heeft een donker kleurtje en hij kan goed praten maar verder is het gewoon exact hetzelfde Midden Oosten beleid als Bush.
  Mensen moeten hoognodig de schellen van de ogen laten vallen als het gaat om Obama.

 4. Dat ook Hamas mensenrechten heeft geschonden is bekend, Wout. Je hoeft daar geen lange lappen tekst voor aan te komen dragen, we weten het al. Inderdaad, Human Rights Watch, ook het recente VN onderzoek van Goldstone, en ik heb er zelf ook al eerder over geschreven.

Reacties zijn gesloten.