Nog eens: praten met Hamas

Oproep om een gezamenlijke advertentie te ondertekenen. Ik heb dat inmiddels ook gedaan. Aanbevolen dus.

Een gezamenlijke oproep van vier organisaties.

Het slepende conflict tussen Israël en de Palestijnen kan alleen opgelost worden met praten. De weg van confrontatie en geweld heeft slechts tot veel menselijk lijden en verscherpingvan de tegenstellingen geleid. Om een vredesregeling mogelijk te maken is het zaak de westerse boycot van Hamas op te heffen.

Nederland moet er aan meewerken dat Hamas door de Europese Unie zonder beperkingen wordt aanvaard als gesprekspartner.
Jarenlang drong de Europese Unie er bij Hamas op aan haar doelstellingen niet via geweld maar via de politieke weg na te streven. Zowel de EU als de VS reageerden daarom positief toen Hamas in 2006 voor het eerst deelnam aan de alom geprezen vrije verkiezingen voor het Palestijnse parlement. Dat enthousiasme verdween toen bleek dat de verkiezingen door Hamas waren gewonnen. Een voorstel van Hamas om een gezamenlijke regering met Fatah te vormen werd geblokkeerd door het westen. Maar ondanks de Israëlische afsluiting van Gaza en het recente brute oorlogsgeweld is Hamas een blijvende factor in Palestina.
Thans wordt er opnieuw onderhandeld over de vorming van een Hamas-Fatah regering, die namens de overgrote meerderheid van de Palestijnse bevolking over een vredesregeling zal kunnen onderhandelen. Een beëindiging van de westerse boycot van Hamas is een eerste stap en een noodzakelijke voorwaarde op weg naar vrede en verzoening. Vier betrokken organisaties hebben besloten in samenwerking via een paginagrote advertentie in NRC Handelsblad de Nederlandse regering op te roepen een einde te maken aan de uitsluiting van Hamas. We vragen U de oproep Praten met Hamas in deze advertentie te ondersteunen. De tekst ervan vindt op de volgende bladzijde.

Max Wieselmann, secretaris van Een Ander Joods Geluid (EAJG)
Galit Saporta, voorzitter van Gate48, Platform voor Kritische Israëliërs in Nederland
Radi Suudi, voorzitter van het Nederlands Instituut Palestina-Israël (NIPI)
Jan Slomp, voorzitter van het Steuncomité Israëlische Vredes- en Mensenrechten
Organisaties (SIVMO)

Indien U de oproep (zie volgende pagina) ondersteunt kunt U dit met vermelding van uw
(vroegere) functie aangeven via info@pratenmethamas.nl of op www.pratenmethamas.nl.
Of U kunt een brief sturen naar: Praten met Hamas, postbus 7023, 6503 GM Nijmegen.

Tekst advertentie:
Advertentietekst Praten met Hamas
Als betrokken inwoners van Nederland zijn we ontsteld over het verschrikkelijke menselijke lijden door het recente Israëlische militaire offensief tegen Hamas en door de raketaanvallen door Hamas en andere Palestijnse gewapende groepen op Zuid-Israël. Wij zijn ervan overtuigd dat er voor het Israëlisch-Palestijnse conflict geen militaire, maar alleen een politieke oplossing is: door dialoog en onderhandelingen op basis van respect voor het internationale recht. Om via onderhandelingen een eind aan het conflict mogelijk te maken, moet de Europese Unie zonder voorwaarden het gesprek aangaan met alle partijen in het conflict, inclusief Hamas.
Een toekomstig vredesakkoord is alleen mogelijk als het tot een verzoening komt tussen de Palestijnse organisaties en als alle Palestijnse partijen bij het vredesproces betrokken worden. Het huidige Europese beleid om Hamas -ondanks het mandaat dat de organisatie kreeg van de Palestijnse kiezers- uit te sluiten van het politieke proces heeft er mede toe geleid dat er een
gewelddadig conflict uitbrak tussen Hamas en Fatah en dat de bevolking van Gaza collectief door een blokkade werd gestraft. Het is tijd dat de Nederlandse regering en de Europese Unie hun steun uitspreken voor een dialoog met alle partijen in het conflict, inclusief Hamas, zodat een alomvattend vredesproces mogelijk wordt.
U vindt nadere achtergrondinformatie over dit onderwerp op www.pratenmethamas.nl.
In de advertentie zal worden vermeld dat iedereen op persoonlijke titel heeft getekend.
Voor de kosten van de advertentie ontvangen we graag een bijdrage van minimaal € 10 op bankrekening 494241896, ten name van NIPI/Praten met Hamas, Amsterdam

Eerste ondertekenaars:
Erik Ader, oud-ambassadeur
Maurits Berger, hoogleraar islam
Martin van Bruinessen, hoogleraar Islam
Y.Buruma, hoogleraar strafrecht
H.A.Couzy, oud-bevelhebber Nederlandse landstrijdkrachten
Louw de Graaf, oud-minister en staatssecretaris CDA
Roel Fernhout, oud-nationale ombudsman, hoogleraar migratierecht
Marijke Grafhorst, bestuurslid Interkerkelijk Vredesberaad
Dennis de Jong, lid Europees Parlement SP
Leo J. Koffeman, hoogleraar kerkrecht en oecumene
Joost Lagendijk, ex-lid Europarlement Groen Links
Alman Metten, ex-lid Europees parlement PvdA
Hans Opschoor, hoogleraar milieu en ontwikkelingseconomie
H.W. van Os, hoogleraar en oud-directeur Rijksmuseum
Jan Pronk, oud minister PvdA
D.Ramlal, ex-lid Tweede Kamer en wethouder CDA
Louk de la Rive Box, hoogleraar internationale samenwerking
Daan Rosenberg Polak, Oud-Ned. vertegenwoordiger in de bezette Palestijnse gebieden
Judith Sargentini, lid Europarlement Groenlinks
Fons Strijbosch, hoogleraar volksrecht
Wijnand Thoomes, voorzitter Fonds Vredes Projecten
Henk Verburg, oud-persvoorlichter gereformeerde kerken
P.M.E.Volten, hoogleraar internationale betrekkingen
Koo van der Wal, em. hoogleraar wijsbegeerte
Leon Wecke, polemoloog

5 gedachten over “Nog eens: praten met Hamas

  1. Weet je Anja, de essentie van de dialoog is goed. Dat weet ik ook wel. Maar het gesprek aangaan met moordenaars? Ik worstel daar zeer mee.

  2. Dan krijg je het moeilijk, Diane, want aan de Israëlische kant zijn het net zo goed moordenaars, en als je daar niet mee wilt praten, kan er niemand meer met iemand praten en wat dan?
    Ale je vrede wilt sluiten zal dat moeten ongeacht bloed aan de handen, en met de vertegenwoordigers van beide volken. Als je vrede wilt kun je Hamas niet uitsluiten, zo simpel is dat.

  3. Vóór de massamoord in Gaza beschouwde ik Hamas ook als een stelletje moordenaars. Ik ben mij toen echter meer in de zaak gaan verdiepen en ben totaal van mening veranderd. Ik vind het niet gek, dat wanneer een volk van land en goed wordt verdreven en wordt geterroriseerd (nu al 62 jaar lang !), gefrustreerd raakt en zich met alle middelen aan het juk van de bezetter wil ontworstelen. De VN heeft keer op keer de acties van Israel veroordeeld, maar sancties bleven uit en Israel ging en gaat gewoon door met schending van de mensenrechten. Toen wij waren bezet door de Duitsers kwamen de geallieerden ons gelukkig te hulp en werden wij bevrijd van het Duitse juk. De verzetsmensen die aanslagen pleegden tegen de Duitsers waren helden en kregen hoge onderscheidingen. Als de Duitsers hen te pakken kregen werden ze doodgeschoten en werden met een bordje “terrorist” om hun nek op straat gelegd. De verzetsstrijders in Palestina, die zich o.a. met zelfgebouwde raketjes wanhopig tegen de bezetter keren, worden nu ook terroristen en moordenaars genoemd. Maar waar is het verschil ? Ik leef erg mee met het Palestijnse volk.

  4. De zoon van de oprichter van Hamas is een zware collaborateur, Willem-Jan. Dat is nu niet speciaal de eerste die ik om advies zou vragen.

    Waar het om gaat: als er vrede moet komen tussen Israël en de Palestijnen, dan kun je er niet omheen om met hun vertegenwoordigers te praten. Je kunt geen vrede sluiten met een half volk. (Of eigenlijk een kwart). En daarbij gaat het er niet in de eerste plaats om wat de diverse organisaties en regimes hebben gedaan – als we Israël aan zouden kijken op terreurdaden, politieke moorden, aanslagen, doden van burgers, collectieve straffen en nog zo het een en ander, dan zouden we dus ook moeten zeggen: niet praten met Israël. Heb je mij dus nooit horen zeggen.

    Uit het feit dat Israël weigert om Hamas als onderhandelingspartner te accepteren maak ik op dat ze niet uit zijn op vrede. (Plus nog een aantal aanwijzingen, zoals het stelselmatig en grondig onmogelijk maken dat er nog een Palestijnse staat kan komen).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *