Klein nieuws uit Israël

checkpoint9.jpg
(Foto’s zijn niet van mij)

Dat soldaten bij de checkpoints er nogal eens lol in hebben om Palestijnen te treiteren is bekend van de stapels getuigenissen van onder andere Machsom Watch. Ook willen ze nogal eens al gevangengenomen Palestijnen te grazen nemen, zoals die keer dat een soldaat een geblinddoekte en geboeide gevangene voor de lol in zijn voet schoot – jammer voor hem was er net iemand met een videocamera die uit een raam toekeek.

checkpoint7.jpg

checkpoint6.jpg

checkpoint4.jpg

checkpoint3.jpg

checkpoint.jpg

Soms vinden die soldaten het zo leuk dat ze er ze er zelf een videofilmpje van maken en soms zijn ze ook nog zo stom om dat filmpje te verliezen. Dus werd er zo’n filmpje gevonden waarbij soldaten een paar Palestijnen een beetje slaan. Gewoon, een paar klappen. Er zijn ook incidenten dat soldaten het leuk vinden om een Palestijn te laten blaffen, op handen en voeten te lopen of een liedje te zingen, maar die stonden deze keer niet op dat filmpje. Een mensenrechtengroep (Yesh Din) ging met dat filmpje naar de rechtbank, maar de openbare aanklager vond het niet de moeite: die klappen hadden geen echte schade aangericht tenslotte. Bron: Haaretz, hier. Daar ook het filmpje. Website Yesh Din: hier

Steeds minder mensen worden door Israël Gaza binnengelaten. Israëli’s mogen er al een hele tijd niet meer in, ook journalisten niet, zodat Amira Hass mee moest met een van de solidariteitsboten en vervolgens gearresteerd werd toen ze Gaza weer verliet. Goldstone kreeg geen toestemming van Israël om via Israël Gaza binnen te gaan. Nu mag ook de franse minister van Buitenlandse Zaken Bernard Kouchner er niet in. Reden: daar maakt Hamas misbruik van die de aandacht gaat vestigen op de schade die er in de Gaza oorlog is aangericht.
Nee zeg, stel je voor dat iemand er achter zou komen dat Israël daar nogal het een en ander stuk heeft gemaakt.
Bron: Ha’aretz hier.

En een klein beetje goed nieuws, tenminste, wat ik goed nieuws vind.
De weduwe van een hoge Israelische militair vind het niet goed dat er een straat in Oost Jeruzalem naar haar overleden man Rafael Eitan wordt genoemd. De straat bevindt zich in een nieuwe joodse enclave middenin de Arabische buurt Jabal Mukkaber – Oost Jeruzalem is bezet Palestijns gebied, maar er worden steeds meer huizen en buurten ingenomen door joodse kolonisten.

Ofra Meyerson-Eitan: Ik geloof niet dat die straat van ons is. Ik denk niet dat het nodig is dat we daar zijn, en daarom maak ik bezwaar. Toen haar toestemming werd gevraagd voor het gebruik van de naam van haar man werd haar niet verteld waar die straat lag. Ook de familie van een overleden entertainer was niet verteld dat de straat die naar hem genoemd zou worden in Oost-Jeruzalem lag, en ook zij trokken hun toestemming in. Haaretz, hier.

checkpoint2.jpg

15 gedachten over “Klein nieuws uit Israël

  1. Het blijft schokkend, die foto’s en berichten van mensen die voor de lol andere mensen pijnigen. Wat ik me altijd afvraag is hoe deze soldaten reageren bij meningsverschillen in familie- en vriendenkring. Ze hebben altijd een wapen bij de hand, ze worden aangemoedigd om in ieder geval Palestijnen niet als mensen te zien. Ik kan me dan ook niet voorstellen dat de ruzies met hun vrouw -om maar eens wat te noemen- altijd goed aflopen.
    Mia

  2. Een stootje hier en een klapje daar, niet echt verheffend in een land waar de raketten om je oren vliegen, maar het bewuste voetschot heb ik nergen kunnen zien, en je verhaal begint dus te lijken op stemming makerij

  3. Hier, Dino, het is uitgebreid in het nieuws geweest, en je had het natuurlijk ook zelf even op kunnen zoeken.
    En ‘raketten vliegen je alleen om de oren’ als je in Israel doelbewust in Sderot gaat zitten. Daar komt om de zoveel tijd wel eens een raket neer, inderdaad. Niet echt een reden om gewone Palestijnen bij een checkpoint te slaan, dacht ik zo.
    En zeker maak ik graag stemming, Dino. Het wordt hoog tijd, en de stemming verandert, ondanks jouw pogingen om je onbenul te cultiveren en Israël door dik en dun goed te praten.

  4. (1) Mia, in alle landen waar mannen al of niet vrijwillig geweld gebruiken gaat het thuis in toenemende mate ook mis. Ik kan je daar nu even niet de onderzoeken over noemen, maar ik had al ergens gelezen dat ook in Israel het ‘huiselijk geweld’ fiks was. Het zijn niet alleen de mannen die slachtoffer zijn geweest die vaak een verstoorde agressiehuishouding hebben en vaker kinderen en partners slaan, het zijn juist ook de daders van agressie. Die link werd voor het eerst duidelijk met de veteranen van Vietnam. Niet alleen slachtoffer zijn beschadigd, ook het dader zijn werkt door in andere relaties.

  5. Betreurenswaardig, dit soort voorvallen, maar toevallig heb ik mede door jou toedoen het laatste jaar veel gelezen over Israël en Palestina en dit geplaatst in historisch perspectief.
    Mijn pro Palestijse schoon- Familie heeft mij aan het twijvelen gebracht maar ben gelukkig weer terug gekeerd op “aarde”, mede dankzij jouw zeer eenzijdige vlugschriften.

    De ideologische kloof is zo groot tussen deze 2 volkeren dat jij en ik niet meer zullen meemaken dat het eens zal goedkomen. tussen de 2 volkeren.

  6. Fijn hoor, dat je dankzij mij en meer dan 1400 Palestijnse doden, ook tamelijk ‘betreurenswaardig’ zeker, niet meer ’twijvelt’ dat jij achter Israël moet staan, Dino. Nee, als het aan jou ligt ga je het niet meer meemaken dat het daar nog goed komt.

  7. Kom nou, op dat filmpje gebeurt werkelijk niets. De Nederlandse politie is erger. Ik vermoed dat er heel wat dingen gebeuren die we niet zien maar met dit filmpje naar de rechtbank lijkt mij dom. Je krijgt dan een Peter en de wolf effect

  8. Dat zie je dus heel verkeerd, Ik erken het recht van Israël van een eigen staat op historische grond, gelijk ik erken het recht van Palestijnen op een eigen staat.

    En die 1400 doden in Gaza, hoe verschrikkelijk het ook is, is slechts 10% van het aantal doden dat door Islamitische terreur sinds 9/11 het leven heeft moeten bekopen, ook dat bedoel ik met perspectief.

  9. O ja zie ik dat verkeerd, Dino? Zolang Israël maar minder burgerdoden maakt dan door de ‘Islamitische terreur’, (en wat is je bron van die cijfers trouwens), dan is het dik in orde, begrijpen wij? Je mag anderhalf miljoen mensen opsluiten, en die dan, terwijl ze niet eens kunnen vluchten, aan gort bombarderen? Internationaal recht, dat een bevolking onder bezetting beschermd hoort te worden in plaats van aangevallen, dat zegt jou niks? Tsjonge, wat een perspectief. Indrukwekkend.

    Johan, als in Nederland de politie betrapt zou worden op het moedwillig slaan van al gevangen genomen mensen, dan zwaaide er wat. Want dat mag niet. Juist politie hoort het voorbeeld te geven. En nog wat: waarschijnlijk zouden zich er weinig mensen druk over maken als die paar klappen alles waren, en ik ook niet, want een paar klappen zijn duidelijk minder erg dan honderden doden die Dino hierboven ook al niet erg vindt, als het er niet om ging dat er sprake is van stelselmatige vernederende en onmenselijke behandeling van Palestijnen waar de legerleiding niets tegen doet – daar maken de mensenrechtenorganisaties zich geheel en al terecht druk over.

  10. Regelmatig, Herman. Ze vallen erg snel door de mand, vaak al bij de eerste keer, door de mechanische herhaling van non-argumenten, kennelijk zo van het lijstje afgeplukt. Of door het feit dat ze met hun virtuele mond vol tanden staan als je de moeite neemt om even door te vragen, wat ik dan ook nog zelden doe. En wat je zegt: vaak krukkig Nederlands. Kijk je even naar de IP, inderdaad: vaak dot il. Maar dat ze in Israël wonen zullen ze zelden zelf meteen eerlijk zeggen.

    Dino hierboven, geen dot.il, maar wel suspect taalgebruik: “Ik erken het recht van Israël van een eigen staat op historische grond, gelijk ik erken het recht van Palestijnen op een eigen staat.” Behalve taalfouten qua argumentering ook regelrecht uit de hasbara: zeg vooral dat je het recht van Palestijnen op een staat erkent (en zeg er niet bij dat ze die wat ons betreft nooit krijgen).

    Dat het ministerie van Buitenlandse of was het Binnenlandse zaken actief voormalig Nederlandse Israëli’s ronselt om websites te bestoken, ingezonden brieven en klachten cq protest te sturen was me al bekend. Het is ook geestig om de handleidingen te lezen voor het bestoken. Ik ken er twee. Daar staat natuurlijk op dat ze beleefd moeten blijven, maar dat houden ze maar zelden vol. Krijgen ze een keer niet hun zin word ik de volgende keer uitgemaakt voor antisemiet. Nou en dan gaan ze in de ban, want dat accepteer ik in ieder geval niet, en dat dunt aardig uit.

    Ze doen hun best maar.

  11. Of er nu wel of niet wordt geslagen, het doel is intimidatie met een wapen in de hand; duidelijk maken dat Palestijnen in hun eigen land geen ene fuck te zeggen hebben. Als Israel de Palestijn door wil laten, laten ze ze door. Wat ze vooral willen is Palestijnen met alles intimideren en HUN historisch land uit treiteren.

  12. Je moet er gewoon eens voor zorgen dat je weet waar je het over hebt, Boom, en dan nog eens terugkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *