Vanavond: andere tijden

jacqueline-3-of-1.jpg
(Jacqueline de Bruijn)

Vanavond: Andere tijden: 21.25u Nrd.2. Filmer: Jacqueline de Bruijn

Twee Nederlandse meisjes worden in 1974 op verdenking van samenwerking met een verboden organisatie (El Fatah) aan de grens met Israël aangehouden en enige tijd vastgezet in een Israëlische cel. Een van hen blikt nu terug.

In 1974, twee jaar nadat de PLO door de gijzeling van Israëlische atleten tijdens de Olympische Spelen in München de hele wereld van haar bestaan op de hoogte had gebracht, reisden twee Nederlandse meisjes, beide lid van het Palestina Comité, naar het Midden-Oosten om een beter zicht te krijgen op wat later het Palestijns-Israëlisch conflict zou gaan heten. Onderweg in Jordanië werd hun een brief toegestopt die in Israël moest worden afgegeven. Er ging geen belletje rinkelen. Controle aan de Israëlische grens wees uit dat de brief een recept voor een bom bevatte. Beide meisjes, studentes uit Leiden, zaten vervolgens een paar maanden vast op verdenking van verboden samenwerking met El Fatah. In gidsland Nederland was de verontwaardiging in de media groot en nam de kritiek op Israël toe. In de Andere Tijden-aflevering ‘Leidse studentes in de cel’ vertelt een van hen over d e tijd in de gevangenis en de nasleep.

2 gedachten over “Vanavond: andere tijden

  1. Ik heb net het boek uit wat een van de twee geschreven heeft. “Reisdoel Palestina, geschreven door Margot Heijnsbroek.
    Indrukwekkend verhaal.

  2. Ik heb zojuist gekeken, wat een bizar avontuur zeg, nijna 40 jaar geleden, er is geen steek verandert.

    Als ik terug denk in die tijd snap ik helemaal niet waarom er zo ongelofelijk over de top werd gereageerd op 2 studentes uit Nederland, te zielig voor woorden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *