Europa berust in Israëls straffeloosheid

cotran-herre-7-of-1.jpg
(Brigitte Herremans)

Nog eens Brigitte Herremans te gast, met een opiniestuk van haar (Broederlijk Delen) en andere organisaties

Eén jaar na ‘Gegoten lood’: Europa berust in Israëls straffeloosheid

De Europese Unie en haar 27 lidstaten onderhouden een nauwe band met Israël. Daarnaast zijn ze de belangrijkste donor van de Palestijnen. Bijgevolg heeft de EU een grote verantwoordelijkheid om het respect voor de mensenrechten en het internationaal humanitair recht te verzekeren. Vorig jaar voerde Israël een militair offensief tegen de Gazastrook. In het zogenaamde Goldstone-rapport kwam de fact finding missie van de Verenigde Naties tot het besluit dat zowel Israël als de Palestijnse gewapende groeperingen oorlogsmisdaden pleegden. Tot op heden moest echter niemand rekenschap afleggen voor de begane schendingen van het internationaal recht. Israël en de Palestijnen startten evenmin geloofwaardige en onafhankelijke onderzoeken op. Ook Europa ontbrak het aan de politieke om de partijen hiertoe aan te sporen.

Israëlische militaire instanties onderzochten al aantijgingen van ngo’s over oorlogsmisdaden van het leger. Deels als reactie op de uitgebreide negatieve berichtgeving in de pers over ernstige mensenrechtenschendingen, deels enige externe drukfactoren, werden enkele onderzoeken opgestart. Deze onderzoeken worden echter geleid door militairen en beantwoorden niet aan standaarden als snelheid, efficiëntie, onafhankelijkheid en transparantie. De huidige onderzoeken richten zich ook niet op het beleid maar selecteren geïsoleerde incidenten door individuele soldaten.

Tot op heden steunde de Europese Unie nog geen enkel onafhankelijk onderzoek naar de schendingen. Dit in tegenstelling tot haar actieve steun aan dergelijke onderzoeken bij andere recente conflicten zoals in Georgië of Sri Lanka. Europa lijkt geen interesse te hebben in het zoeken naar rekenschap voor schendingen van het internationaal humanitair recht door Israël en de Palestijnse gewapende groeperingen.

De Europese Unie slaagde er ook niet in de aanbevelingen van het Goldstone-rapport te steunen bij de Verenigde Naties. Europa verklaarde positieve druk op beide partijen om interne en onpartijdige onderzoeken op te zetten, veruit te verkiezen boven internationale juridische mechanismen. In de praktijk ondernam de EU echter geen enkele concrete actie om beide partijen effectief tot deze onderzoeken aan te sporen. Integendeel, verschillende lidstaten beschouwen het Goldstone-rapport als een obstakel voor het ‘vredesproces’.

In maart 2009 beloofden de Europese Unie en de internationale gemeenschap 4,5 miljard dollar financiële hulp voor de heropbouw van de Gazastrook. Die hulp ging niet gepaard met druk op Israël om zijn verplichtingen onder het internationaal recht te erkennen en tevens te vervullen. Hierdoor ontlast de Europese Unie Israël van zijn verantwoordelijkheden als bezettende macht. Meer nog, de aanhoudende blokkade van de Gazastrook verhindert de hulpverlening aan diegenen die de hulp het hardst nodig hebben. De Unie deinsde er ook voor terug om Israël compensatie te vragen voor de EU-projecten die vernield werden tijdens het militaire offensief in de Gazastrook. De Verenigde Naties deden dit wel. Zij kondigden een tijd geleden aan dat Israël 10,5 miljoen dollar uitbetaalde voor de schade die het tijdens de oorlog aanrichtte aan VN-gebouwen in Gaza. De Unie vroeg ook geen garantie van Israël dat het in de toekomst geen van haar projecten zal vernielen of beschadigen. In de praktijk berust Europa in Israëls beleid van collectieve bestraffing en de blokkade van de Gazastrook.

Tot slot, slaagde Europa er niet in zijn woorden aan daden te koppelen. In juni 2009 nam de Raad voor Algemene Zaken en Buitenlandse Betrekkingen de beslissing om de upgrade van de relaties met Israël op te schorten. In werkelijkheid versterkt het de economische, technische en handelsrelaties met Israël in verschillende sectoren. Met deze aanpak van ‘business as usual’’ zendt de EU Israël een signaal dat ze instemt met zijn beleid of er tenminste geen bezwaar tegen heeft.

Sinds de Oslo-akkoorden van de jaren negentig, heeft de Unie posities ingenomen die al te vaak mensenrechten en het internationaal humanitair recht opofferen om het onbestaande ‘vredesproces’ vooruit te helpen. Europa moet mensenrechten een centrale plaats geven in zijn beleid. Het moet aan alle partijen rekenschap vragen voor de schendingen van het oorlogsrecht. Het zou een hele stap vooruit zijn mochten de Europese lidstaten de aanbevelingen van het Goldstone-rapport in de Algemene Vergadering van de VN steunen.

Brigitte Herremans, Broederlijk Delen;
Kamel Jendoubi, Euro-Mediterranean Network for Human Rights (EMHRN);
Maysa Zorob, Al-Haq;
Rina Rosenberg, Adalah;
Hamdi Shaqqura, Palestinian Center for Human Rights;
Louis Frankenthaler, Public Committee Against Torture in Israel (PCATI);
Mahmoud Abu Rahma, Al Mezan Center for Human Rights;
Maria Encinas, ACSUR-Las Segovias;
Stefan Luetgenau, Bruno Kreisky Foundation for Human Rights;
Muhamed Zeidan, Arab Assocation for Human Rights (HRA);
David Bondia Garcia, Federation of Assocations for the Defence and Promotion of Human Rights.

17 gedachten over “Europa berust in Israëls straffeloosheid

  1. Wat is dat nu weer voor onzin? :Europa berust in Israëls straffeloosheid. Ik kan met dezelfde reden zeggen Europa berust in de Palestijnse straffeloosheid, die blijven immers ook maar raketten afvuren op onschuldige Israëlische burgers>

  2. Allé, een staatje van 20000 km dat met hoofd en schouders boven alle omringende staten
    uitsteekt en van jullie moet het dus kapot.
    zijn jullie op jullie kop gevallen of zo?
    Er is plaats genoeg rondom voor de Palestijnen.

  3. (1) Lees het Goldstone rapport, Jan, hier. Dan weet je dat ook Hamas is beschuldigd van het schenden van mensenrechten, en zich daarvoor moet verantwoorden. Maar je weet ook vast wel hoe de verhoudingen liggen: die raketten doodden tijdens de aanval op Gaza zegge en schrijve 3 Israëlische burgers. Aan de Palestijnse kant vielen 1400 doden, het merendeel burgers, waaronder meer dan driehonderd kinderen. Hier. Het helpt altijd wel als je weet waar je het over hebt voordat je ‘onzin’ roept.

    (2) En dat schattige kleine staatje steekt met kop en schouders boven alle omringende staten uit als wat, Shaina? Als enig land in het Midden Oosten met kernwapens? Als het meest geavanceerde leger? Absolute kampioen schenden van mensenrechten en internationaal recht: collectieve straffen, mensen opsluiten zonder proces, martelen, politieke moorden? Gevolgd hoe hun geweldige leger een massamoord aanrichtte in Gaza, onder een bevolking die niet eens kon vluchten? Ik wel, ik kom vaak in Gaza, en heb de gevolgen met eigen ogen gezien. Dacht je dat ik daarna nog enig respect op kon brengen voor dat lieve kleine staatje? Nooit Ilan Pappé gelezen, De etnische zuivering van Palestina, hoe dat leuke staatje aan zijn land is gekomen? Zou ik eens doen, misschien gaan je ogen dan eens open wat jij aan het verdedigen bent.

    En willen wij Israël kapot hebben? Zelfs dat niet. Ik maak me er zelfs zorgen over dat dat grappige kleine landje zichzelf kapot aan het maken is. We willen alleen maar dat ze beginnen met de mensenrechten en het internationaal recht te respecteren, wat er mee begint dat ze ophouden met het laatste beetje Palestijnse land te bezetten, dat ze ophouden de Gazanen uit te hongeren en op te sluiten, en dat ze eindelijk eens een normale democratie worden met gelijke rechten voor alle burgers. Zoals we dat in Europa gewoon vinden, waar we niet meer doen aan wettelijk vastgelegde etnische ongelijkheid.

    Verder is er op de wereld veel ruimte voor joden, als ze er niet aan kunnen wennen dat ze in het Midden Oosten eens op moeten houden zich als ouderwetse blanke kolonialen te gedragen: tweederde van de joden woont naar tevredenheid in de VS, met aanzienlijk meer burgerrechten dan de Israeli’s de Palestijnen en alle andere niet-joden gunnen. Bevalt het ze niet om tussen de vijanden te leven die ze zelf hebben gemaakt, eeuwig in oorlog, kunnen ze altijd daar nog heen.

    En nog iets, Shaina: de Palestijnen gaan niet weg. Het is namelijk hun land.

  4. De meeste dode kinderen blijken jongens te zijn, vaak van circa 16 jaar te zijn, door Hamas cynisch ingezet als kindsoldaten.
    Want schiet Israel daardoor niet op strijders, heeft Hamas gewonnen.
    En schiet Israel wel op de strijders, heeft Hamas ook gewonnen, want Israel kan weer beschuldigd worden dat het op kinderen schiet.
    En het dode kind en de familie mag zich gelukking prijzen dat het ‘een martelaar voor Allah’ is geworden.

    Dit gebruik van kinderen als kindsoldaten en menselijke schilden is een afschuwelijke oorlogsmisdaad, wanneer gaat Anja daar eens over schrijven (laat staan tot bestraffen oproepen).

  5. Likoed Nederland, hoe kan het ook anders, liegt.

    De meeste dode kinderen zijn geen jongens van 16 jaar, nog afgezien van het feit dat niet elke jongen van zestien vanzelf een ‘kindsoldaat’ zou zijn. Iedereen die de feiten weet over de oorlog tegen Gaza weet dat er nauwelijks is gevochten, dat er bijna geen Palestijnen vechtend zijn omgekomen, maar dat het merendeel van de burgers vanuit de lucht is beschoten, en er valt op geen enkele manier meer te ontkennen dat er bij deze aanval in verhouding meer burgers dan ooit zijn omgekomen.

    Israël beweert routinematig dat er kinderen als menselijke schilden worden gebruikt, het is nog nooit bewezen. Wat wel bewezen is is dat Israëlische soldaten Palestijnen als menselijk schild hebben gebruikt. Hoor je daar Likoed Nederland ooit over? Natuurlijk niet.

    De opmerking over families die zich gelukkig mogen prijzen met een dood kind is door en door racistisch, en ieder mens met een geweten onwaardig. Palestijnen zijn geen andere mensen dan joden en hebben hun kinderen net zo lief, en willen net zo min dat ze sterven.

    Beginnen jullie eerst eens in de spiegel te kijken, mensen van Likoed. Op het moment dat jullie er eindelijk toe komen om te erkennen dat Israel op grote schaal mensenrechten schendt kan ik jullie weer serieus nemen. Tot dan zijn jullie voor mij een club die zijn handen vuil maakt aan propaganda en het goedpraten van oorlogsmisdaden. Het is een gevecht dat jullie met de dag verliezen.

  6. @5 Likoed: Ja, nu word ik toch echt BOOS!!! Hoe durft u het volgende te beweren: Dit gebruik van kinderen als kindsoldaten (door de Palestijnen dus) en menselijke schilden is een afschuwelijke oorlogsmisdaad.
    Ja, dat zou inderdaad afschuwelijk zijn als het de waarheid was, maar het is de waarheid niet!!!!
    Anja gaf al antwoord betreffende de “menselijke schilden”.
    Likoed, ik wil u vragen of u mogelijk het volgende vergeten bent: nl, dat iedere hoogste klas van het Basisonderwijs in Israel 1 of meerdere keren per jaar zogenaamd op vakantie-kamp gaat (schoolreisje).
    In feite zijn dit trainings-kampen. Er worden voettochten door een bepaalde streek gemaakt etc.etc.zodat de kinderen het land goed leren kennen. Vanaf hun 14e jaar krijgen zij ook onderricht in het schieten.
    In feite hebben alle inwoners van Israel, boven de 14 jaar, in zekere zin een militaire opleiding genoten.
    Burgers zijn alleen kinderen onder de leeftijd van 12 jaar.
    Deze informatie komt van de Israelisch zelf. Samen met hen heb ik, tot mijn spijt omdat ik toen nog niet wijzer was, meerdere malen voorbereidingen voor dit soort kampen getroffen.
    Ik houd van mensen die de waarheid spreken maar in dit geval hoop ik dat zij met hart en ziel gelogen hebben.

    Groet,
    Gerrie

  7. Als jij nog eens van achter die malle nep-naam tevoorschijn durft te komen, en een wat minder algemene vraag stelt, zouden we misschien wel eens ergens een gesprek over kunnen hebben, prikkeldinges. Ik weet graag met wie ik spreek.

  8. @ 5 Likoed:Iemand uit de groep “Togetthere” die in 2008 ook een bezoek heeft gebracht aan Sderot schreef op haar weblog dat het in feite maar heel kleine raketjes zijn, waar geen explosieven in zitten.
    Ik ken in ieder geval al 1 Nederlandse verpleegkundige in Nablus die als menselijk schild heeft moeten dienen voor het Israelische leger. Hebben wij jullie van Likoed, daar ooit over gehoord? Hebben jullie toen opgeroepen om tot bestraffing over te gaan? Verwijder eerst de balk eens uit jullie eigen oog, voordat jullie de splinter bij een ander verwijderen.

  9. Nou ikk kan niet geloven dat dit allemaal daadwerkelijk gebeurt. Hoe kan het dat de ssp op de site geen duidelijk korrekte standpunten hier over heeft? Het lijkt mij niet lastig om dit te kunnen bewerkstelligen. Op deze wijze wordt het hinderlijk om de standpunten uit te vinden.

  10. Dan moet je je huiswerk een beetje beter maken, Jerson. Je kunt de genoemde gegevens gewoon vinden in het Goldstone rapport. Ik heb pas nog verwezen naar een uitstekende website daarover. Ik lever je hier dag in dag uit de informatie, met de bronnen erbij die je kunt raadplegen.
    En de SP heeft een prima nota gepubliceerd over het Israëlisch/Palestijnse vraagstuk, hier.
    En voor de actuele invulling van dat standpunt heb je mijn weblog, dat regelmatig verwijst naar andere betrouwbare en goed gedocumenteerde bronnen.

  11. Als succescol en immer buitengewoon positief geëvoalueerd Sociaal Psycholoog mag ik veronderstellen dat ik mijn huiswerk altijd goed gemaakt heb. Vandaar ook dat ik mij permitteer om uitspraken te doen over zaken die mijns inziens gekleurd en/of onwaar worden voorgesteld.

  12. Maar dat doe je niet, beste “positief geevoalueerde Sociaal Psycholoog”: je zegt eenvoudigweg dat je niet gelooft wat er staat, zonder enige argumentatie. Daaruit maak ik op dat je je huiswerk niet hebt gemaakt, en dat wil ik nog wel even herhalen. Ook een ‘succescole Sociaal Psycholoog’ mag wel even de bronnen raadplegen voordat hij beweert dat iets niet waar is.

  13. Ik hoorde Conny Mus in een EO uitzending vertellen dat, toen hij na de beeindiging van het bloedbad, Gaza in mocht van de Israelische autoriteiten, ‘het nog erger [was] dan hij het zich had voorgesteld. Hij was in totale shock. Enorme vernietiging. Al die huizen die plat waren, instellingen als scholen die plat waren, ziekenhuizen die geraakt waren.’ Een andere correspondent vertelde in de EO-uitzending over de alles doordringende de lijkenlucht. Dat is dus volgens meneer de Sociaal Psycholoog gekleurd en/of onwaar. Ook al die rapporten van Amnesty en Human Rights Watch? Al die verhalen in “De Brug” van het SIVMO leugens en/of gekleurd. Waarom mag er van Israel bijna niemand naar Gaza? Volgens mij omdat Israel wat te verzwijgen heeft. Omdat we niet mogen zien hoe het daar is.

  14. Israwl moet eens ophouden met etnische zuiveringen plegen. Wat erg frapant is dat de voorouders nog in kampen vermoord zijn. En nu doen zij dit bij een ander?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *