7 gedachten over “Settlements nog steeds uitgebreid

  1. Niet echt verbaast nee de discussie is ook een schijn beweging het echte probleem is niet het wel of niet uitbreiden van nederzettingen,zelfs als ze niet zouden uitbreiden zijn ze allemaal illegaal.
    De hoop in bange dagen Obama liet recent ook nog zijn licht schijnen op het Israel/Palestina conflict.
    http://www.youtube.com/watch?v=oniFAoHgSmw
    Het probleem van het Midden Oosten is het Midden Oosten….

  2. Wat een geweldige diepzinnigheid, Ronald: het probleem van het Midden Oosten is het Midden Oosten – kan het niet toevallig per ongeluk zijn dat Israel, en de VS, daar ook iets mee te maken hebben misschien?

    Inderdaad, alle nederzettingen zijn illegaal, maar het feit dat ze ondanks een belofte aan de VS dat er een bouwstop zou komen toch weer gewoon doorgaan met bouwen zegt natuurlijk wel iets over de bereidheid of het gebrek daaraan om nog eens vrede te sluiten. Daar gaat het om.

  3. Het probleem van het Midden Oosten is het Midden Oosten??
    Ik zag bij de wekelijkse demonstratie in Bi’lin eens een activist met mooi T-shirt: ” It’s the occupation, stupid!”

    In alle ellende wil ik ook even stilstaan bij een lichtpuntje:

    Inwoners van het dorp Bi’lin nabij Ramallah, krijgen 700.000 vierkante meter van hun land terug. Israël is begonnen met het verplaatsen van een deel van de afscheidingsmuur. De werkzaamheden starten twee en een half jaar (!!) na het vonnis van het Israëlische Hooggerechtshof die verplaatsing van de afscheidingsmuur heeft bevolen.

    Al vijf jaar lang wordt er iedere vrijdag na het middaggebed gedemonstreerd. Door de dorpelingen, door buitenlandse activisten waaronder een aantal Israli’s. Geweldloos. Als je de gewelddadige reactie van het Israelische leger niet meetelt, tenminste.

    Nu is dan eindelijk begonnen met de verplaatsing van de muur – die je je bij Bi’ lin moet voorstellen als een breed lint van hek-greppel-weg-secundaire weg-greppel-prikkeldraad. Hulde aan het de Bi’lin Popular Committee voor hun soemoed!

  4. Anja misschien even op de link klikken?
    Snap je gelijk dat deze diepzinnige observatie niet van mij afkomstig is maar van de huidige president van de VS.
    Bush riep ook dat de nederzettingen niet zouden mogen uitbreiden.
    Alsof het relevant is of ze dit wel of niet doen, of het ook maar enige oplossing dichterbij brengt.
    En nee, het is vrij duidelijk dat Israel en de VS geen vrede willen maar expansie en annexatie van de belangrijkste delen van de Westbank.
    De omsingelde overgebleven stukjes Westbank mogen dan een soort staat gaan vormen.
    ‘the Palestinians can have a state if they want, or they can call it fried chicken’.

  5. Advies voor een volgende keer, Ronald: zeg gewoon wat je zeggen wilt. Als je dat wilt illustreren met een filmpje, prima. Maar het is te veel gevraagd om zonder te weten waar dat goed voor is een filmpje af te gaan luisteren, zeker als je vermoeden kunt dat we wel weten wat Obama te zeggen heeft.

  6. Wel begrijpelijk natuurlijk. Als er een islamitische atoombom komt is Israel veel te klein om te overleven. Alleen een eind aan de oorlogssituatie kan de situatie normaliseren maar dat zie ik op korte termijn niet gebeuren. Tot schade en verdriet aan beide zijden.

  7. Geweldige analyse, Nico. Dat we daar zelf niet opgekomen zijn: Israel bezet de Westoever want dan zijn ze groot, en dan overleven ze de ‘islamitische’ atoombom – en ik wist ook al niet dat je gelovige atoombommen had. Tsjonge.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *