Nieuws over de EU en Palestina/Israël

ahava_body_quartet_img.jpg

Twee interessante ontwikkelingen, die niet zoveel aandacht hebben gekregen. Zo langzamerhand schuift de EU op naar een wat kritischer benadering van Israël, al zou je dat aan de houding van Verhagen, die nog fijn ging speechen op de conferentie van het Cidi nog niet meteen zo merken. In de EU hobbelen wij wat achteraan, maar wie weet, ook als het langzaam gaat, dringt er in de Nederlandse politiek ook nog wat door.

Het Europese parlement steunt het Goldstone rapport. Ook wordt er aangedrongen op onmiddelijke opening van de grensovergangen van Gaza. De vertegenwoordigster van de EU voor buitenlandze zaken Catherine Ashton heeft geprotesteerd tegen de plannen om in Oost-Jeruzalem weer 1600 nieuwe appartementen voor joden bij de bouwen – de EU blijft erbij dat nederzettingen onder internationaal recht illegaal zijn. Zie Trouw hier. En zie ook Abu Pessoptimist, hier.

Adri Nieuwhof laat op Electronic intifada weten dat het Europese Gerechtshof heeft bepaald dat producten uit de bezette gebieden niet naar Europa geïmporteerd mogen worden onder het label ‘made in Israel’, en er dus ook geen gebruik mag worden gemaakt van de gunstige invoervoorwaarden die Israël nog steeds krijgt. (Zoals de cosmetica die gemaakt wordt met het zout van de Dode Zee) Het is al vele jaren een doorn in het oog van alle activisten die opkomen voor Palestijnen dat Israël onterecht handelsvoorrechten claimt, terwijl in het verdrag staat dat de participanten gehouden zijn aan de mensenrechtenverdragen. Hier.

2 gedachten over “Nieuws over de EU en Palestina/Israël

  1. “Waarom wordt er op redelijke Israel-kritiek zo fel gereageerd?”
    NRC van 9 maart 2010 daarop zijn al 49 reacties te lezen en als men dat alles uitprint dan komen er 21 pagina’s te voorschijn.
    Als onze regering en de Tweedw Kamer dit alles terharte zou nemen,dan zou er veel moeten veranderen! Ten goede???
    http://weblogs.nrc.nl/expertdiscussies/waarom-wordt-er-op-redelijke-israel-kritiek-zo-fel-
    Doe dus de moeite om het aan te klikken en lees het met aandacht
    en durf te reageren op Anja’s weblog. J.F.H.J.M. Verhagen
    joop@verhagenleiden.nl

  2. Aan hen die het bovenstaande aanklikken en wel bij het NRC handelsblad uit kommen maar dan? (zo verging dat mij en dus zoeken) Er staat: Sory,er zijn geen berichten die aan uw criteria voldoen. Rechts: Mening en daar onder: Opinie artikelen over actuele onderwerpen, die aanklikken en dan ‘zakken naar 9 maart en daar staat het! Hopelijk zijn er onder u die deze moeite willen nemen! Het kostte mij tijd om er te komen.
    J.F. Verhagen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *