“Van leegstand krijg je kraken”

medemogelijk.jpg

Ik keek op Joop bij de reacties op mijn stukje over hoe de kraakwet nieuwe criminelen maakt. Zat al middenin een stukje waarvan ik dacht: leuk verhaal, nu ook eens de positieve kant van het kraken, want daar wordt maar weinig over gezegd, ook door mij. Keek even wie dat stukje had geschreven. Ach: Clara. Hierbij. Met dank aan Joop.

‘De kip sprak peinzend tot het ei: wie was er eerder, ik of jij?’ Maar niet alle levensvragen zijn gelukkig zo ingewikkeld. Van roken krijg je kanker en van leegstand krijg je krakers.

Nou kun je wel net doen alsof je door de krakers wettelijk aan te pakken ook de leegstand aanpakt, maar dat is al een halve eeuw een illusie. Krakers veroorzaken de leegstand namelijk niet, ze doen er wat aan. Dus wil je echt wat veranderen, en dat moet, pak dan eerst de leegstand wettelijk aan. Maar dat gebeurt niet.

Ooit was ik zelf een kraker. Eerst als student in Utrecht, later in Brabant. Mijn medekrakers en ik, onder wie (let op, gij CDA’er die dit leest!) een onvervalste priester en twee authentieke doch avontuurlijke en rebelse nonnen, namen een groot (al jaren leegstaand en vervallen) Brabants oud-seminarie in bezit. Bovendonk in Hoeven. Een ding met 225 slaapkamers en een kapel, bibliotheek en wat al niet meer. Gedurende het eerste jaar woonden mijn vriend en ik er alleen, om verdere vernielingen van het gebouw te voorkomen. Later voegden de anderen zich bij ons en kregen we het bisdom en de gemeente mee in onze plannen. We knapten het lege gebouw liefdevol op, schooiden meubilair bij elkaar en vormden er een Franciscaanse communauteit met plenty ruimte en opvang voor al wat kwam aangewaaid en aangespoeld. Een juweel van een gebouw van Cuypers uit 1907, architectonisch interessant omdat het het eerste Nederlandse gebouw was dat (in de bibliotheek) gebruik maakte van een aan het plafond hangende gaanderijenconstructie. Een gebouw dat er zonder onze bemoeienis nu ongetwijfeld niet meer zou zijn. Lees ook wat de dienst Monumenten over kraken zegt.

De tactiek van CU + CDA (blijf met je poten van andermans bezit af) en VVD (blijf met je poten van ons bezit af) is al jaren dezelfde: het zwartmaken van de krakers. Vroeger noemde je ons langharig werkschuw anarchistentuig, tegenwoordig volstaat het dus, achteloos het begrip criminelen te laten vallen. Weet iedereen meteen wat je bedoelt. En dankzij de PVV zijn er nu strafeisen voorgesteld die buiten elke verhouding zijn. Daar zou ik wel eens het oordeel van juristen over willen horen.
Maar krakers zijn geen criminelen, want ze houden zich doorgaans nauwkeurig aan de wet – die ze beter kennen dan menig CDA-wethouder.

En wat weinigen weten: er is sinds 2009 ook een christelijke kraakbeweging die zich nadrukkelijk baseert op de bijbel. http://bit.ly/bijbelenwoningnood Zo’n christelijke groep krakers heeft bij mij om de hoek een kringloopwinkel in een al jaren leegstaande winkelstrip. Wat namelijk nooit is veranderd, is dat vele krakers tot op de dag van vandaag onvervalste idealisten zijn. Die aan mensen van allerlei slag onderdak, hulp en werk bieden, zich actief inzetten voor verbetering van wijken en buurten, kringloopwinkels, weggeefwinkels en ruilwinkels opzetten en misstanden en grondspeculatie vasthoudend aan de kaak stellen. Een vrijstaat van jonge en oude vrijbuiters die een helder en begeesterd beeld hebben van hoe de samenleving zou moeten en kunnen zijn. En die zich daar dagelijks rot voor werken.

Het opmerkelijke is, ook als ze zich niet op de bijbel baseren, dat hun gedroomde (en vaak gerealiseerde) samenleving bijna één op één gelijk is aan de idealen van onze demissionaire premier. U weet wel, de mantra van allemaal samen met elkaar met z’n allen de schouders eronder zetten. Vraag: hoe komt het dan dat het CDA dit niet ziet, laat staan erkent? Antwoord: omdat het CDA geen ander gezag erkent dan dat van hun God en van de boven ons gestelde overheden en wetten. Dus alleen het eigen gezag, zeg maar.

Mensen met dezelfde maatschappelijke idealen die uit een andere bron putten, tellen niet mee. (Zou dat de reden zijn dat ook het vele goede en sociaal bewogen werk dat vanuit moskeeën wordt verricht, nauwelijks opgemerkt en op waarde geschat wordt?)

Dus nu gaat het CDA c.s. erin slagen die idiote antikraakwet erdoor te krijgen. Halleluja. Een bureaucratisch gedrocht dat de leegstand niet zal opheffen en waartegen VNG en gemeenten bedenkingen hebben. Maar tegelijkertijd brengt het CDA met die wet dus eigenhandig een groot aantal trouwe en fanatieke medestanders om hals. Door van de laatste echte idealisten in onze samenleving doelgericht een zootje gevaarlijke criminelen te maken.
Wat ik dan zeker weet, is dat onze maatschappij binnenkort in toenemende mate aan geestelijke leegstand zal lijden.

En intussen lopen, pardon: staan steeds meer (monumentale) kerken leeg.

Eén gedachte over ““Van leegstand krijg je kraken”

  1. ” De tactiek van CU + CDA (blijf met je poten van andermans bezit af) en VVD (blijf met je poten van ons bezit af) is al jaren dezelfde”

    Dat is echt wel een mooie drogreden. Andermans bezit en ons bezit. Dat bezit is van ons allen toch en dat moet gewoon netjes gedeeld worden, zodat iedereen in goede leefomstandigheden en veiligheid kan verkeren.

    Ik begrijp echt niet hoe dom iedereen kan zijn en die politici maar op hun woord geloven.

    Ze hebben de meeste overheidsbedrijven laten privatiseren, dat heet, ze hebben deze bedrijven ver onder de marktwaarde verkocht aan private partijen en toen gingen die bedrijven naar de knoppen, en viola de overheid staat weer paraat met miljaren. Ze hebben ons verteld dat dat goed zou zijn voor de econmie. Niets blijkt minder waar en ze gaan maar door.

    2 x ons belastinggeld pompen in ‘andermans’ bezit’ dat van ons allen was omdat het bedrijven zijn die van belang zijn voor de voortgang van een land! 2 x miljarden belastinggeld pompen in de vaarwateren van aandeelhouders en topmanagers. Dat verklaart ook de perverse verschillen in inkomens tussen de laagstbetaalde en de hoogstbetaalde werknemers van dergelijke bedrijven.

    Kraken was een goed recht. Kraken gebeurde om de in mijn ogen illegale speculatieziekte trachten te genezen. Kraken is geen misdrijf, dit in tegenstelling tot het meespelen aan het Pyramidespel Koninkrijk der Nederlanden onder leiding van een Eerste en Tweede Kamer die moreel ver onder de maat presteert en over een dermate eenzijdig kennisniveau beschikt dat je gewapend met een megafoon orde op zaken zou willen gaan stellen.

    STEM SP of PARTIJ VOOR DE DIEREN. Wees humaan en bereid tot het weer echt samenwerken aan een maatschappij waarin wij niet als ‘criminelen’ door een overheid bewaakt worden door camera’s op de hoek van de straat!

    De vraagt dringt zich op: wie volgt op de lijst der criminelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *