17.30 protest bij de Israëlische ambassade

Foto’s van Christine Vos, demonstratie Den Haag 31 mei 2010

chrsitine3.jpg

chrsitine1.jpg
Krista van Velzen

christine2.jpg
Hajo Meyer

Meer foto’s: hier.

Vanavond groot protest bij de Israëlische ambassade op het Buitenhof

Maandag 31 mei

17.30 – 19.00 uur
Israel doodt groot aantal vredesactivisten ……
Israël heeft de boten van het konvooi hulpgoederen naar Gaza aangevallen. Wij hebben nog geen officieel bericht van Anne de Jong, de Nederlandse deelneemster aan de vloot. De meeste doden en gewonden lijken te zijn gevallen onder de Turkse deelnemers aan de vloot.
Stuur dit bericht zoveel mogelijk door en komt allen protesteren. Over de hele wereld zullen protesten plaatsvinden vandaag bij Israëlische ambassades. Breng je vlaggen, spandoeken, veel lawaai en veel vrienden mee!

9 gedachten over “17.30 protest bij de Israëlische ambassade

  1. PERSBERICHT

    Den Haag, 31 mei 2010

    Verhagen moet verdergaande stappen zetten

    Verwerping Nederlandse organisaties Israëlische aanval op hulpkonvooi

    United Civilians for Peace (UCP) -Oxfam Novib, ICCO, Cordaid en IKV Pax Christi- heeft kennis genomen van de maatregelen die minister Verhagen heeft genomen naar aanleiding van de aanval op een internationaal hulpkonvooi voor Gaza. Maar, daarbij mag de minister het beslist niet laten zitten. De organisaties roepen minister Verhagen op verdergaande stappen te zetten. In de eerste plaats moet de minister de Israëlische aanval krachtig veroordelen. Aansluitend op de oproep tot een onderzoek die de EU deed, vragen wij de Nederlandse regering zich inzetten voor een onafhankelijk onderzoek naar de feitelijke toedracht van de aanval. Daarnaast verwacht UCP van minister Verhagen dat hij de EU en de VN aanspoort de politieke druk op Israel op te voeren om de blokkade van Gaza op te heffen en zo het recht op toegang tot humanitaire hulp voor de bevolking van Gaza te respecteren.

    Israëlische troepen vielen op maandagochtend 31 mei een internationaal hulpkonvooi aan dat over zee op weg was naar Gaza. Dit kostte aan minstens 19 mensenrechtenverdedigers het leven. De aanval vond plaats in internationale wateren. Israëlische troepen enterden het schip dat voer onder de witte vlag en openden vervolgens het vuur. Aan boord van het konvooi bevonden zich zeshonderd burgers, onder wie een Nederlandse wetenschapper, Europese parlementsleden, een 85 jarige Joodse Holocaust overlevende en een Ierse kandidaat voor de Nobelprijs van de Vrede.

    De aanval op dit hulpkonvooi is de zoveelste teleurstelling voor de inwoners van Gaza. Het hulpkonvooi was onderweg met tonnen medicijnen en bouwmateriaal om de ergste nood in Gaza te lenigen. Een druppel op een gloeiende plaat. Volgens de VN is de hulp die het gebied tot nog toe heeft bereikt slechts voor een kwart toereikend. De leefomstandigheden daarom worden met de dag slechter. Uitzicht op verbetering is er voorlopig niet. De Israëlische regering blijft volharden in haar politiek van isolatie, uitsluiting en onderdrukking.

    De blokkade van Gaza is een collectieve bestraffing van anderhalf miljoen burgers en daarmee een grove Israëlische schending van het internationaal recht. De vier organisaties zetten zich samen met haar partnerorganisaties in Gaza in voor de opheffing van de Israëlische blokkade.

    Niet alleen de burgers van de Gaza-strook, ook hulpverleners genieten internationaal rechtelijke bescherming van hun fundamentele rechten en vrijheden. Schending hiervan door Israël verplicht de internationale gemeenschap -dus ook Nederland- tot optreden. Nederland, dat voorop wil lopen als het gaat om vrede, recht en veiligheid, heeft zich te houden aan deze verplichting.

    Noot voor de redactie:
    Jan Gruiters, directeur IKV Pax Christi is beschikbaar voor interviews.
    Voor informatie kunt u bellen met Piet Halma, hoofd communicatie IKV Pax Christi, tel. 06 532 192 37.

  2. Israëlische soldaten vermoorden vredesactivisten.

    En wat zeggen de Nederlandse media … ja eh … er waren banden met Hamas!

    KUL

  3. “We Gaza-based Palestinian Civil Society Organizations and international activists call on the international community and civil society to pressure their governments and Israel to cease the abductions and killings in Israel’s attacks against the Gaza Freedom Flotilla sailing for Gaza, and begin a global response to hold Israel accountable for the murder of foreign civilians at sea and illegal piracy of civilian vessels carrying humanitarian aid for Gaza”.

    Solidariteitsbetuigingen uit Gaza, meer hier.

    Ondertekenaars:Signatory Organizations:

    The One Democratic State Group
    University Teachers Association
    Arab Cultural Forum
    Palestinian Students’ Campaign for the Academic Boycott of Israel
    Association of Al-Quds Bank for Culture and Info
    Popular Committee against the Wall and Settlements
    International Solidarity Movement
    Palestinian Network of Non-Governmental Organisations
    Palestinian Women Committees
    Progressive Students Union
    Medical Relief Society
    The General Society for Rehabilitation
    Gaza Community Mental Health Program
    General Union of Palestinian Women
    Afaq Jadeeda Cultural Centre for Women and Children
    Deir Al-Balah Cultural Centre for Women and Children
    Maghazi Cultural Centre for Children
    Al-Sahel Centre for Women and Youth
    Ghassan Kanfani Kindergartens
    Rachel Corrie Centre, Rafah
    Rafah Olympia City Sisters
    Al Awda Centre, Rafah
    Al Awda Hospital, Jabaliya Camp
    Ajyal Association, Gaza
    General Union of Palestinian Syndicates
    Al Karmel Centre, Nuseirat
    Local Inititiative, Beit Hanoun
    Union of Health Work Committees
    Red Crescent Society Gaza Strip
    Beit Lahiya Cultural Centre
    Al Awda Centre, Rafah

  4. Rotterdam voor Gaza eist opheffing blokkade

    31-05-2010 • Het samenwerkingsverband Rotterdam voor Gaza, van onder meer het Palestina Komitee Rotterdam, SP, PvdA en GroenLinks spreekt zijn afschuw uit over de geweldadige aanval van Israël op de schepen van de Gaza Freedom Flotilla, afgelopen nacht. In een brief aan minister Verhagen pleit Rotterdam voor Gaza voor opheffing van de blokkade en een onafhankelijk internationaal onderzoek. Hieronder de tekst van de brief van Rotterdam voor Gaza.

    Rotterdam, 31 mei 2010

    Rotterdam voor Gaza: Verhagen, veroordeel Israëlisch geweld tegen hulpkonvooi!

    Aan de minister van Buitenlandse Zaken, minister Maxime Verhagen,

    Rotterdam voor Gaza wil dat minister Verhagen van Buitenlandse Zaken, die de ambassadeur van Israël op het matje heeft geroepen, niet zomaar genoegen neemt met diens uitleg over de aanval op het hulpkonvooi van de Free Gaza Movement, maar
    directe doorgang van de goederen naar Gaza eist
    opheffing van de blokkade eist
    en zich hardmaakt voor onafhankelijk internationaal onderzoek

    Rotterdam voor Gaza spreekt zijn afschuw uit over de buitengewoon gewelddadige aanval van Israël op de schepen van de Gaza Freedom Flotilla, afgelopen nacht. Bij de bestorming van het hulpschip Mavi Marmara kwamen zeker tien vredesactivisten om het leven en raakten dertig opvarenden gewond. De rechtvaardige actie om de uitgehongerde bevolking van Gaza te steunen is uitgelopen op een drama.

    De zes schepen van de internationale mensenrechtenorganisatie Free Gaza Movement (FGM) en een Turkse organisatie vertrokken zondagmiddag uit Cyprus. De ruim zevenhonderd activisten aan boord wilden in de Gazastrook 10.000 ton hulpgoederen afleveren. Aan boord bevinden zich ook hulpgoederen die zijn aangeschaft door activiteiten van Rotterdam voor Gaza en de stichting Palestina/Palestina Komitee zoals de kunstveiling en de actie Gaan voor Gaza.

    Al bijna drie jaar houdt Israël de grens met de Gazastrook vrijwel gesloten. In het overbevolkte gebied zijn grote tekorten aan onder meer voedsel, drinkwater en medicijnen. Slechts een fractie van zieken krijgt toestemming Gaza te verlaten. Tientallen burgers stierven door onthouding van medische zorg. De internationale gemeenschap heeft door jarenlang stilzwijgen de blokkade laten voortduren en is daardoor medeverantwoordelijk voor de mensonterende situatie in Gaza.

    Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken ontkent echter dat er sprake is van ernstige humanitaire nood en kondigde al voor vertrek aan de vloot niet in Gaza te zullen laten aankomen.

    Het Nederland Palestina Komitee roept op tot een demonstratie op 31 mei vanaf 17.30u tot 19.00u. Rotterdam voor Gaza ondersteunt die oproep en zal met een delegatie aanwezig zijn.

    Namens het comité Rotterdam voor Gaza

    Christine de Vos,
    Benji de Levie
    p/a Fractie SP Rotterdam,
    cc. College van Burgemeester en Wethouders Rotterdam

    Rotterdam voor Gaza is een initiatief van SP Rotterdam, PvdA Rotterdam, Groen Links Rotterdam, Palestina Komitee Rotterdam, Nederlands Palestina Komitee, Een Ander Joods Geluid, Stichting Palestina, PPMS, Al Awda, Stichting Palestijnse vrouwen in Nederland, Palestijnse Gemeenschap Vlaardingen, Platform Buitenlanders Rijnmond (PBR) en Stichting Diaconaal Centrum Pauluskerk.

    Rotterdam voor Gaza heeft als doelstelling het steunen van de bevolking van de Palestijnse Gazastrook in hun strijd voor een menswaardig leven en hun politieke zelfbeschikking op basis van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *