Doden op het Gaza hulpkonvooi

flotilla.jpg

De Israëlische marine heeft het vuur geopend op een schip van het konvooi op weg naar Gaza om hulpgoederen te brengen. Ik ontvang verschillende berichten: Omar Barghouti meldt twee doden. De Israëlische krant Ha’aretz meldt minstens tien doden en zestig gewonden. De NOSradio meldt veertien doden, AlJazeera zestien.

Het Turkse Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Israëlische ambassadeur ontboden, en noemt de aanval ‘onacceptabel’. Hier.

Al Jazeera:

Update 8.07: het was niet de marine maar het leger. Israëlische commando's zijn vanuit helicopters op het schip de Mavi Marmara geland, dat zich in de internationale wateren bevond en begonnen meteen te schieten. Ook nadat het schip de witte vlag had gehesen als teken dat ze zich overgaven waren er op de reportage van AlJazeera nog schoten te horen. De verbinding met de journalist van Al Jazeera is nu verbroken.

Update 8.35: Ha'aretz zegt tien doden. Het Israëlische leger zegt vier. Het is de Israëlische pers verboden om te melden naar welk ziekenhuis de doden en gewonden zijn gebracht. Om de pers te ontlopen die de schepen verwachtte in Ashdod worden ze nu naar Haifa gesleept. In Istanboel is de Israëlische ambassade bestormd.

Update 8.43: Tweet vanaf het schip: There was no fire from our side. Watch the IHH video of soldiers firing the moment their feet hit the deck. They shot civilians asleep

Update 8.48: Israël overtreedt met de aanval het internationaal recht. Zie YouTube:

Update 8.58: Netanyahu die nu in Canada is overweegt om zijn reisje naar de VS maar even af te zeggen. Hier.

Laatste nieuws in tweets op Witness Gaza hier.

Ik kan de komende uren geen nieuws en reacties verwerken.

20 gedachten over “Doden op het Gaza hulpkonvooi

  1. Zit vol afgrijzen naar het nieuws te kijken. Het Turkse schip is aangevallen door ISraelische commando’s, tot nu toe 10 activisten zijn gedood, meer dan 50 gewonden. Met de andere schepen is geen contact meer.
    Ongelooflijk,

  2. De doden en gewonden zijn op weg naar Ashkelon, Barzilai ziekenhuis. Sheikh Raeed Salah van de islamic movement uit Um al fahem onder de zwaar gewonden. israelische t.v. zegt 16 doden.en meer dan 60 gewonden.

  3. Sjeik Raeed Salaam is dood zegt Presstv en die zeggen ook dat er 20 doden zijn en meer dan 50 gewonden. Over het algemeen zijn die vrij accuraat.

  4. volgens israelische pers en onze eigen pers (arabisch in israel) is hij zwaargewond.Nu vergdering of er motgen een groots protest moet komen . sterkte met de reacties anja.

  5. Demissionair minister Verhagen wil dat Israel een onderzoek in stelt. Tuurlijk, de Israelische overheid is volstrekt onafhankelijk in deze, ze vinden vast b.v. wapens in de schepen die ze er zelf ingestopt hebben. Het wordt tijd dat de EU een echt duidelijk standpunt inneemt tegen Israel.

  6. Ik blijf hopen en dromen dat Israel op een ochtend echt wakker wordt in het besef dat agressie nooit de manier kan zijn om problemen, van welke aard dan ook, op te lossen.

  7. Zoals ik heden morgen al zei is deze aktie van de gekken.
    Het is wel erg dat zo iets moet gebeuren voordat de wereld in beweging komt.
    Zie alle protesten in de wereld,vanuit alle hoeken.
    Misschien eindelijk wat meer aandacht voor dit onrecht.

    FJ Verhagen

  8. We weten al hoe dit zal aflopen. Israel zal uiteraard een onderzoek instellen, daarbij schreeuwend het recht hebben op zelfverdediging. De ‘Nederlandse overheid’ zal daar genoegen mee nemen, en op weer naar de volgende misdaad tegen de menslijkheid door Israël.

  9. Israel een onderzoek instellen is hetzelfde als Obama een onderzoek instellen naar van alles en nog wat dat in Amerika misgaat. Het draait nooit op enige vorm van zelfkritiek uit.

  10. (11) Ik ben bang, dat het inderdaad zo zal aflopen. Israel mag alles. Internationale wateren schenden, UNO resoluties – evenals die van de EU – negeren, martelen etc. Men vindt de economische, politieke en strategische belangen te groot om Israel werkelijk te treffen. Bij deze gebeurtenissen moet ik altijd weer denken aan de “Kristalnacht” in Duitsland in 1938. Hoe reageerden de grote mogendheden? Met nul comma niks. Ook toen waren die belangen te groot.
    Bovendien werd mij – ik was toen 9 jaar – op school MET DEN BIJBEL geleerd, dat joden slechte mensen waren omdat zij de schuld waren dat Jezus gekruizigd was. Dat was vooral in de lijdensweek.
    Ik denk nog steeds, dat Auschwitz en bovengenoemde kwesties door Israel worden uitgebuit om b.v. misdaden met dit hulpgoederenconvooi, maar ook die in Libanon en Gaza, te verdedigen.
    Ik zou erg veel van Israel houden, – bij het overlijden (30 jaar geleden) van mijn vrouw werd in Israel een boom ter nagedachtenis van haar gepland – maar thans verfoei ik met hart en ziel hun politiek, hun megalomanie, hun wreedheid.
    Ik vind het ontzettend fijn dat de beweging “Een ander Joods geluid bestaat”.

    Jan.N

  11. Er werd de hele nacht rechtstreeks vanaf de schepen uitgezonden door cameraploegen aan boord. Al Jazeera had op een van de twee Turkse schepen een vrolijk meisje voor de camera dat haar ouders excuses aanbood dat ze niet had verteld dat ze mee ging varen, maar dat ze vond dat ze dit moest doen. Om haar verhaal moesten alle mensen om haar heen erg lachen, ze knalde echt van de energie en het optimisme. Ik moet almaar aan haar denken. En aan haar ouders.

    Ik wil iedereen die dit leest oproepen vanavond nog Maxime Verhagen te schrijven en hem te verzoeken duidelijker te zijn over wie volgens hem dat onderzoek dat hij heeft geëist moet doen. Israël zelf weer? Vraag hem ook de privileges van Israël in de EU (Associatieverdrag) per direct in te trekken totdat dit is uitgezocht.

    Morgenavond is er een debat van het CIDI over het Midden-Oostenconflict. Hier. Overmorgenavond is er een groot debat, voor buitenlandwoordvoerders, van Een Ander Joods Geluid. Hier.

    Laat je horen!

  12. Hoorde net in “De wereld draait door” hoe Nico Dijkshoorn op indrukwekkende wijze de laffe moordpartij van Israel op het hulpkonvooi veroordeelde. Hulde voor deze man met het hart op de goede plaats. Hadden wij maar politici die ook zo waren. Israel zal er wel weer mee weg komen, zoals nu al 62 jaar het geval is na gepleegde misdaden. De westerse politiek schijnt het Zionisme een carte blanche te hebben gegeven en zij handelen daar ook naar. Ik leef mee met de nabestaanden van de overledenen van het hulpkonvooi. Het waren echte helden.

  13. Verhagen zette vanavond alweer zijn bekende Jezuiten-gezichtje op toen hij allereerst uitgebreid ging vertellen dat Israel (ik meen dat hij het nog neutraal probeerde te formuleren als “een land”) natuurlijk recht had die schepen te inspecteren, maar dat hij graag wilde weten hoe eea in zijn werk was gegaan (bezorgd gezicht erbij). Zo’n gefabriekte verklaring gaat er natuurlijk komen en natuurlijk zal Verhagen die verklaring weer accepteren. Somaliers worden voor minder gevangen gezet, maar goed. Van die man zal het niet komen vrees ik…

  14. En dan weer die onbeschaamde, haast pathologische leugenachtigheid van de Israëlische regering: er is geen humanitair probleem in Gaza; de activisten zijn zélf met geweld begonnen; het doel, de methode en het resultaat van de activisten was: geweld; de commando’s handelden uit zelfverdediging; enz.

    Wie nog aan dit soort dingen geloof hecht is domweg kwaadwillig.

  15. Verily , that was a savage violation against all international laws . We , in Gaza , express our deep thanks to all those people who left their families and homes to have a role in breaking the siege imposed in Gaza . Anne is a prominent symbol of scarifying and giving. We hope she is fine with not harm caused to her. Also, we hope more Dutch people could have the opportunity to share in such campaigns in the near future .

  16. Bovenstaande reacties 5 en 10 komen van F.J. Verhagen en zijn tot mijn vreude geplaatst van uit ‘Les Mirandes’ 16190 Montmoreau La France. Mijn zoon was daar bezig om wat orde in de tuin te maken en ik hielp hem zo goed als mij mogelijk was.
    Gelukkig was de internet verbinding op zaterdag 29 mei weer hesteld en toen ik maandag 31 mei het een en ander op de nederlandse tv zag,vroeg ik hem de weblog van Anja Meulenbelt aan
    te klikken en toen zag ik dat het mis was met de boten voor Gaza.
    Sonja Zimmerman van het Nederlands Palestina Komitee gaf dat al enige tijd door dat er boten zouden gaan varen naar Gaza.
    Mijn zonen willen niet veel weten over het Midden-Oosten,waar hun vader zo mee bezig is! Frans Joseph was nu ook ‘woest’ en tot mijn stomme verbazing vertelde hij mij dat hij een reactie had geplaatst en in Les Mirandes zag ik zijn reactie. Zijn tweede
    zag ik pas afgelopen zondag toen ik weer thuis was. Mijn verbazing was groot. Eindelijk een zoon die nu openstaat voor al
    dat onrecht de Palestijnen aangedaan. Zelf was ik ook woest en ik was bezig met een grindpad naar een van de appartementen schoon te maken. Het kweekgras was 20-30 cm van de graskant in en over het grind gegroeid. Met het ‘afhakken’ daarvan heb ik zeker 10 meter geroepen: ‘die rotzakken’ zo woest was ik. Van
    maandag op dinsdag i juni heb ik zeker 3 uur beneden zitten schrijven! Misschien komt het nog eens op Anja’s weblog!
    Vaders blijf proberen om jullie kinderen ook wakker te schudden!
    Misschien beginnen ze dan met leeftijd genoten hier over te praten. Wie weet!
    Dat Maxime Verhagen zo halstarrig pro Israel blijft is onbegrijp-
    lijk! Hopelijk komt er een betre minister van Buitenlandse Zaken. Ik hoop het. Joseph Frans Verhagen Leiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *