Democratie Israël: de soap

Haneen Zoabi is een van de weinige Arabische leden van de Knesset, het Israëlische parlement. Ze was ook deelneemster aan de Free Gaza vloot. Kijk even hoe het in de Knesset toegaat wanneer zij probeert het woord te voeren.
(En zet je geluid even wat zachter)


13 gedachten over “Democratie Israël: de soap

  1. Een van de weinige hoopgevende berichten (want uit onverwachte hoek) kwam van een groep hoge militairen die pertinent afstand nemen van de officiële propaganda:

    “Eerst en vooral protesteren we tegen het feit dat de verantwoordelijkheid voor de tragische uitkomst direct bij de organisatoren van de vloot werd gelegd. […] Dit verraadt minachting voor de verantwoordelijkheid die in eerste instantie ligt bij de bevelhebbers en bij hen die deze missie hebben goedgekeurd. Hieruit blijkt minachting voor de waarden van professionalisme, de zuiverheid van wapens (“purity of arms”) en voor menselijke levens.”
    http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/israel-navy-reserves-officers-allow-external-gaza-flotilla-probe-1.294536

    Purity of arms wordt door WikiPedia als volgt gedefinieerd:
    “Purity of Arms” (Morality in Warfare) – The soldier shall make use of his weaponry and power only for the fulfillment of the mission and solely to the extent required; he will maintain his humanity even in combat. The soldier shall not employ his weaponry and power in order to harm non-combatants or prisoners of war, and shall do all he can to avoid harming their lives, body, honor and property.”

  2. Anja, misschien moet je de kijkertjes eerst even waarschuwen dat ze hun speakers minder wjjd open moeten zetten dan ze nu staan. Ik schrok me te pletter.

  3. Nu was ik al een paar illusies armer, maar de manier waarop het er in de Knesset toegaat is nog net weer een paar stations verder dan “dat kan er ook nog wel bij”. Als dat democratie heet, dan zijn er toch heel wat meer landen democratisch dan ik totnutoe veronderstelde. Wat een onbeschaamd geschreeuw. Ik snap ook totaal niet het hoe het woordvoeren daar geregeld is, iedereen roept of gilt maar wat vanuit die bankjes, en achteraan staan wat onduidelijke figuren in t-shirts. Zijn dat ook parlementariers , is dat een soort publieke tribune, hoe zit dat ?

    Overigens ben ik ook een van die figuren wiens sympathie toch geruime tijd bleef overhellen richting Israel, maar waarbij de laatste jaren toch steeds meer de opvatting heeft postgevat dat Israel zich op doodlopend spoor heeft gemanoevreerd met hun politiek van etnisch zuiveren en het continu treiteren en klemzetten van Palestijnen. De sleutel blijft helaas in handen van de VS, zolang die Israel de hand boven het hoofd blijven houden zal er niets veranderen. Daarbij heeft Obama nu een serieus geloofwaardigheidsprobleem door eerst een handreiking te doen aan de Arabische wereld en vervolgens doodleuk door te gaan met de bestaande politiek, je moet wel een flink vergrootglas nemen om de nuances te zien. Dit bevestigt de heersende opinie in de Arabische wereld dat men toch altijd in de steek gelaten wordt als het erop aankomt.

  4. Ik heb steeds sterker het gevoel dat Israel de wereld – en met name de USA – chanteert met iets vreselijks. Mischien is het wel waar, dat als Israel “verliest” zij de hele wereld-reutemeteut in de lucht laten vliegen met hun veronderstelde atoombommen.
    Ik kan de houding van Obama niet begrijpen. M.i. kan het gewoon niet, dat hij alleen in de greep gehouden wordt door de Joodse Lobby aldaar. Bovendien heb ik begrepen, dat in Amerika ook steeds meer joden het niet eens zijn met de politiek van Israel.Ik weet het natuurlijk niet, we zitten er veel te ver van af. Ik hoop van harte dat deze gevoelens overdreven of nog liever helemaal niet waar zijn, maar………!?

    Jan.N

  5. “dat kan er ook nog wel bij”. Als dat democratie heet, dan zijn er toch heel wat meer landen democratisch dan ik totnutoe veronderstelde. Wat een onbeschaamd geschreeuw.

    Nou ja, Israel is een Midden-Oosten land, waar deze manier van ‘democratie’ usance is. In Israel, en daarbuiten, denken ze alleen nog vaak dat het geen Midden Oosten land met een Midden Oosten-mentaliteit is. Daarom mogen ze ook meedoen aan het Eurovisie Songfestival. Een relict uit de tijd dat iedereen in Europa blind achter Israel stond, de tijd van de spotprenten in De Telegraaf vol brave jongetjes met keppeltjes op en een olijftakje in hun hand tegenover kwaadaardig ogende brute Arabieren met zwaarden in hun opengesperde bek. Beide karikaturen zijn bezijden de waarheid, maar het zijn allemaal net ietsje meer die bruten dan die vredesduifjes.

  6. Ik kan de houding van Obama wel begrijpen. Hij staat nog niet vrij genoeg en heeft onvoldoende draagvlak onder zijn landgenoten. Hij moet afwachten tot hij ruimte genoeg heeft. Voordat hij verkozen werd heeft hij dat ook gezegd: dat hij zo ver met het Midden-Oosten kon komen als de Amerikanen hem zouden laten komen.

    Ik krijg er een beetje genoeg van dat er, ook in Nederland, steeds geroepen wordt om ferme uitspraken van politieke leiders. Geef als burgers dan eerst zelf een duidelijk en vooral consistent signaal af dat je verandering wilt, zodat het draagvlak groter en zichtbaarder wordt. En mensen als Verhagen die zeer gevoelig zijn voor de publieke opinie de draai kunnen, durven, moeten maken.

    Een website als die van Anja is daarbij een krachtig instrument. Ook voor bronnen en informatie. Maar ik heb de afgelopen dagen bewust andere discussieplekken opgezocht, wat leidde tot ook voor mij nuttige confrontaties. Het helpt je enorm nog eens scherp te formuleren waarom je vindt wat je vindt. Ik kan et iedereen aanraden.

    Ik vergelijk het Midden-Oostenprobleem in gedachten constant met het afschaffen van de apartheid. Degenen die toen vrij stonden om de publieke opinie te beïnvloeden, te mobiliseren en te kanaliseren, waren echt niet de regeringsleiders. Die ruimte is voor hen gemaakt door de burgers. Zo zal ook dit van onderaf omver geduwd moeten worden.

  7. @Clara,
    “Geef als burgers dan eerst zelf een duidelijk en vooral consistent signaal af dat je verandering wilt, zodat het draagvlak groter en zichtbaarder wordt.”
    Dat is wel erg makkelijk afschuiven. Policiti zijn gekozen volksvertegenwoordigers en als zij te laf zijn om te zeggen wat er speelt, om hun baantje niet te verliezen, moet je daar niet de burger de schuld van geven. Wilders is getraind en betaald door extreem-rechts Zionistisch Israel en mensen als David Horowitz die in zijn boek The Professors uit 2006 100 oproept om 100 uitmuntende academici in de VS op non-actief te stellen.
    Mocht Wilders hier politieke macht krijgen dan is het pay back time en krijgen we een hasbara-offensief in de media.
    Dat een 1-manspartij volledig de stroman is van een buitenlandse politieke beweging en aan onze verkiezingen mee kan doen is op z’n minst bizar, ik weet niet hoe dat juridisch zit.
    Vandaag in de trein hoorde ik twee meisjes praten over de verkiezingen: SP of Wilders? Beide partijen zijn voor de studiefinanciering… Het is toch echt aan de politiek om de burger te informeren en niet andersom.

  8. Hahaha!.. “Knesset?” Moet dat niet “Kennel” zijn?

    The only Democracy in the Middle East?
    Ik meen hier een compleet nieuwe staatsvorm te ontwaren:
    Israel, de enige Hypocratie in het Midden-Oosten.

    Israel is overigens allang geen democratie meer.
    Ik kan het niet vaak genoeg herhalen, en begrijp niet dat niet meer mensen daar op komen..

    Voor democratie kijk je naar 3 zaken:
    1. Een gezag.
    2. Het territorium waarover dat gezag uitgeoefend wordt.
    3. Stemrecht bij de bevolking in dat territorium.

    Welke overheid is het meest bepalend voor het leven van de Palestijnen op de Westbank en in Gaza? Bekijk dan alle normaal gebruikelijke overheidsterreinen, overheidstaken, of overheidsbevoegdheden. Ik ga die opsomming hier niet maken (economie, financien, veiligheid, mensenrechten, buitenlandse betrekkingen enz enz), maar de Israelische regering blijkt dan op hoofdzaken vrijwel allesbepalend te zijn voor het leven van de Palestijnen. De PA en Hamas hebben vooral een bijrol, of beheersen secundaire zaken.
    Vergelijk de situatie, met die van een Palestijnse staat voorbij de 1967-grenzen, met een corridor tussen de Westbank en Gaza. Dat is het verschil. Israel is dus de meest prominent aanwezige overheid voor de Palestijnen op de Westbank en Gaza.

    Die Palestijnen hebben geen stemrecht voor die overheid.
    Ook zijn er 5 miljoen Palestijnen in het buitenland. Een groot deel daarvan wil in principe terug, maar wordt door Israel tegengehouden, of wil nog niet terug vanwege de wantoestanden die Israel daar schept. Maar net als Nederlanders in het buitenland hebben die ook stemrecht, zeker naar Palestijns recht.
    Neem ook de 20% van de Israeli’s die Palestijns zijn. Zie het bovenstaande filmpje. Hun vertegenwoordigers krijgen nauwelijks kansen, en in het regeringsbeleid wordt er geen enkele rekening gehouden met hun belangen of visies.

    Opgeteld is de groep Palestijnen zonder (effectief) stemrecht groter dan het aantal Israeli’s.

    Het is dus een onbedoeld bij-effect van de langdurigheid van de bezetting, de inlijvingen en het inlijvingsstreven, dat Israel ergens tussen 1967 en nu heeft opgehouden een democratie in moderne zin te zijn.

    En gezien de behandeling van de Palestijnen op de Westbank en in Gaza in de afgelopen 43 jaar, en de enorme feitelijke discriminatie van de Palestijnen binnen Israel, kun je Israel gerust een dictatuur van de minderheid noemen.

    Israel zelf bevestigt de juistheid van deze optiek. Het erkent de grenzen niet. Het legt een claim op de gebieden (disputed land). Het past Israelische recht toe in de meeste gebieden. Het erkent officieel helemaal geen Palestijnse landrechten (ze erkennen enkel een feitelijke verdeling, geregeld bij Oslo.) Kortom, Israel beschouwt zichzelf als de meest relevante overheid daar.

    Kortom, het Israel van 1967, zoals de wereld dat erkende, bestaat in realiteit helemaal niet meer. Moeten wij dan voor de vraag of er democratie is uitgaan van ficties op papier?

    Israel molde ook nog de enige democratie in de buurt, door de parlementaries van Hamas (absolute meerderheid) op te sluiten, en Fatah te bewapenen om machtsovername door Hamas te voorkomen.

    Kan iemand me uitleggen, waarom die VVDers enzo Israel maar als democratie blijven beschouwen? En nog wel de enige? Blijven hangen in de jaren vijftig?

  9. @7 Henk, ik denk dat het verstandig is als je even naar de voorzitter van de knesset gaat en hem dat uitlegt. Want de goede man kreeg de boel met geen mogelijkheid meer onder controle. Misschien weet hij helemaal niet dat ze het in een Midden-Oostendemocratie nou eenmaal zo doen.

  10. Weer een heel duidelijke illustratie van het feit, dat talloze Knessetleden (evenals de Israëlische regering) eenvoudigweg de waarheid niet WILLEN horen…..Ze zijn er bang voor. Ze hebben kennelijk geen vertrouwen in voldoende tegenargumenten. En de consequentie van de waarheid is, dat de bezettings- en kolonisatiepolitiek, en uiteindelijk zelfs de legitimiteit van de staat Israël ter discussie komt.

  11. Het lijkt wel satire, dit filmpje. Maar om te huilen, werkelijk waar. Hoeveel mensen geloven nog in de “enige-democratie-in-het-midden-oosten”? Inderdaad gelukkig ook steeds minder Amerikaanse Joden. Ik snap je angst, Jan N, het lijkt wel de enige verklaring: iets vreselijks dat wij nog niet weten, maar Obama cs wel, en vandaar de gematigdheid. Maar waarschijnlijk is dat vergezochte complottheorie en heeft Clara gelijk, de tijd voor Obama is nog niet aangebroken. Gelukkig verandert de publieke opinie, getuige ook bijv. de reactie hierboven van Peter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *