Wij zijn de beroerdsten niet hoor

shifa.jpg

Israël doet – onder druk – een nummertje kijk wij zijn ook de beroerdsten niet, een toezegging dat alle artikelen die geen gevaar voor de veiligheid opleveren nu de grens naar Gaza overmogen. Ketchup en Mayonaise dus.

We zullen eerst moeten zien wat er van komt, want Israel staat er bekend om om achteraf nog van alles te verzinnen en regeltjes en uitzonderingen in de kleine lettertjes verstopt te hebben, of om andere redenen de zaken te traineren, dat je nog maar moet zien of er iets van terecht komt. Kijk naar de belofte om tijdelijk de nederzettingenbouw te bevriezen omdat Obama dat graag wou. Nou, dat kon, maar natuurlijk niet in Jeruzalem, en niet als het ging om natuurlijke uitbreiding en niet om het af maken van plannen die al goedgekeurd waren of waar ze al aan begonnen waren – al was het maar een fake randje beton dat door moest gaan voor het begin van een fundament. En uiteraard mocht Israel tijdens de bevriezing alvast plannen gaan maken over de bouw nadat de bevriezing weer zou zijn opgeheven. Conclusie: er is geen wooneenheid in de nederzettingen minder om gebouwd.

Het zal met de zogenaamde opheffing van de blokkade net zo gaan als met de zogenaamde terugtrekking uit Gaza. Fake. De blokkade blijft in stand. Alleen worden tijdelijk wat goederen meer de grens over gestuurd, waarmee ze elk moment weer op kunnen houden als even niemand meer kijkt.

Voorbeeld van hoe dat gaat? Hier. Er zijn zeven zuurstof beademingsmachines aan de Palestijnen geschonken door een Noorse organisatie. Die zijn in beslag genomen. Reden? De aan de machines verbonden generatoren, noodzakelijk omdat je nooit weet wanneer de elektriciteit uitvalt, zouden wel eens voor andere doeleinden gebruikt kunnen worden. Kijk, zo gaat dat.

Jongetje op de foto ligt in het Shifa ziekenhuis in Gaza in de intensive care.

Meer over hoe nep die zogenaamde opheffing van de blokkade is: lees Hasan Abu Nimah op Electronic Initifada, hier.

En meer over de werkelijke problemen: er zijn genoeg goederen in Gaza, maar er is te weinig geld om die mee te kopen. Hier, in The Guardian.

6 gedachten over “Wij zijn de beroerdsten niet hoor

  1. Petra, wat moeten we anders? In Palestina hebben ze een mooi woord voor volharding: soemoed. Gewoon door blijven gaan, gewoon volhouden. Je merkt nu al dat steeds meer mensen begrijpen wat er daar gebeurt. Eens kantelt de mening echt. Net als toen met de apartheid, dat heeft ook heel lang geduurd.
    En weet je wat ze in Palestina zeggen? “Wanhoop is een luxe die wij ons niet kunnen permitteren”.

    Dank je Ina, Jonathan is er ook zo een die maar door blijft gaan omdat hij niet anders kan. Een van de weinige van die goeie mensen die ik nog niet heb ontmoet, maar dat gaat ook gebeuren.

  2. En intussen zelf Israëlische producten boycotten. Check de barcode, 729 = Israël.

    Het gaat op dit moment niet eens zozeer om gebrek aan producten, maar een enorm gebrek aan elektriciteit. Omar uit Gaza laat vanmiddag via twitter weten: “So we only have 2 hours left of electricity for 2day 9we had a total of 4 hours only 2day) I dont know what should I do! sleep maybe?”

    The Palestine Telegraph, vandaag. En hier. Ik heb het doorgestuurd aan Verhagen, is’ie in elk geval geïnformeerd.

  3. de palastijnen wisten als ze hamas zouden kiesen wat hun te wachten stond.
    met hamas valt niet te praten voor israel.
    maar anja jij hebt boter op je hoofd.
    want waarom zouden wij hamas wel serieus nemen en de pvv niet?
    volgens mij toch allebij democraties gekozen toch??
    beetje raar dat jullie partij(die 10 zetels heeft verloren) hamas zeer serieus neemt maar in eigen land een zelfde partij meteen uitsluit om mee te praten.

  4. Je maakt de vergelijking tussen Hamas en de PVV, Dirk? Ik zag de overeenkomst nog niet zo, maar een originele gedachte!
    Ik zal het nog een keer uitleggen dan. Als je wilt dat er in het Midden Oosten vrede komt tussen de Palestijnen en de Israeli’s, dan moet je die vrede sluiten met alle grote partijen. Ook als dat je vrienden niet zijn, want vrede sluit je niet met je vrienden maar met je vijanden.

    In Nederland is het geen oorlog. In Nederland hebben we een partij die een gehele bevolkingsgroep uit wil sluiten, en de fatsoenlijke partijen willen daarmee niet in één regering. Dat is hun goed recht, want elke partij mag zelf beslissen met wie ze eventueel samen willen regeren. Verder zit de PVV gewoon in het parlement, en krijgen gewoon van onze belastingcenten alles wat andere parlementariers ook krijgen, we sluiten ze niet op, we onthouden de PVV aanhangers niet hun gewone burgerrechten, we stoppen ze niet in de gevangenis. Die hoeven verder dus niet te zeuren over uitgesloten worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *