Dreigende nieuwe deportatie: Abu Tir

abu-tir.jpg

Het is geen etnische zuivering met duizenden tegelijk, maar de trend om Palestijnen te deporteren neemt toe. Dat kan een studente zijn die vlak voor haar eindexamen aan een universiteit op de Westoever geboeid wordt afgevoerd en over de grens van Gaza wordt gezet omdat haar papieren inmiddels ongeldig zijn verklaard, het kan zijn dat een vader bij zijn gezin op de Westoever wordt weggehaald omdat zijn officiële adres in Gaza is, en alleen Israël beslist of hij mag verhuizen om bij zijn vrouw en kinderen te wonen – nee dus. En nu worden Palestijnse politici bedreigd met deportatie uit Jeruzalem.

Waarom? Omdat ze van Hamas zijn. Mohammed Abu Tir, de oudste van vier mannen die deportatie te wachten staat, hij is zestig, memoreert nog even waar het over gaat: “de hele wereld, aangevoerd door Amerika, eiste van Abu Mazen (Abbas) dat er verkiezingen zouden komen, en ze wisten dat de enige manier om verkiezingen te houden was dat wij (Hamas) ook mee zouden doen. Wat ze er niet bij zeiden wat de prijs was van die deelname: dat onze inwonersrechten zouden worden ingetrokken als we zouden winnen.”

De vier verkozen parlementariërs van Hamas brachten de afgelopen vier jaar tussen de bijna vier jaar en twee en een half jaar door in de Israëlische gevangenis, zonder proces. Nu dreigen ze te worden uitgezet, hoewel onduidelijk is waarheen. Abu Tir vertelt dat zijn familie al vijfhonderd jaar in Jeruzalem woont. Oost-Jeruzalem is niet alleen bezet door Israël, maar ook, illegaal, geannexeerd. Hoewel Oost-Jeruzalem nu onderdeel uit zou maken van Israël, heeft Israël een wet aangenomen waarmee de ‘verblijfsrechten’ van niet-joodse inwoners van Jeruzalem ingetrokken kunnen worden. Twee organisaties, Adalah en ACRI vechten de beslissing aan, maar de mannen mogen daar niet op wachten. Abu Tir had op 19 juni Jeruzalem moeten verlaten. Hij ging niet.

Abu Tir heeft bijna de helft van zijn leven in Israëlische gevangenissen doorgebracht. Zijn ouders stierven terwijl hij in de gevangenis zat, zijn dochters trouwden zonder zijn aanwezigheid, kleinkinderen werden geboren die al groot waren toen hij ze voor het eerst zag. En ik heb nog nooit één schot gelost, zegt hij. Vooral de laatste vier jaar dat hij in de gevangenis zat waren zwaar, vanwege het onrecht, omdat hij niets anders had gedaan dan legaal verkozen te worden.

Wanneer deze mannen worden uitgezet wacht nog een lijst met meer dan driehonderd mannen die hetzelfde lot kunnen delen – zonder proces, zonder andere uitleg dan dat dat voor de veiligheid van Israël is. Dat zou betekenen dat elke Palestijn in Jeruzalem die politiek actief wordt, eruit gezet kan worden, vandaag Hamas, morgen Fatah.

We wanhopen niet, zegt een van de mannen, Abu Arafa, in een artikel van Amira Hass. Wij verwachten dat Israël door ons te deporteren opnieuw een idiote daad pleegt die de aandacht van de hele wereld zal trekken. Een nieuwe blunder. Als wij eruit gezet worden zal de hele wereld naar ons luisteren. Waar moeten wij bang voor zijn? Wat kunnen we nog verliezen? Wat kunnen ze ons nog meer afnemen behalve onze vrijheid, ons identiteitsbewijs, onze woonplaats – alleen ons leven nog.

Ondertussen brengt de dreigende deportatie niet alleen internationale solidariteit op de been. Ook in het intern zo verdeelde Palestina roeren nu de christelijke Jeruzalemieten zich met een petitie die naar de kerken wereldwijd gezonden zal worden, evenals naar het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. En kijk, Ook Hamas-vijand Abbas heeft de vier mannen ontvangen.

Iedereen weet dat wij uiteindelijk wel met Hamas moeten praten, zegt vredesveteraan Uri Avnery, die in 2006 een ontmoeting met Abu Tir arrangeerde. Hamas zal nog bestaan, en een partner zijn in een komende vredesovereenkomst wanneer die belachelijke regering van Netanyahu allang naar huis is gestuurd.

Amira Hass: hier.
Statement van Gush Shalom, hier.
Op de foto: Abu Tir met rode baard tussen Uri Avnery en zijn vrouw Rachel.

4 gedachten over “Dreigende nieuwe deportatie: Abu Tir

  1. Hij heeft niks anders gedaan dan legaal verkozen te worden? Ik denk dat die zin niet helemaal klopt.

    Hij heeft niks anders gedaan dan lid zijn van een als terroristisch bekend staande organisatie die nog wekelijks raketten afvuurd op Israel. Als je het zo stelt klinkt het al weer even anders. Eerst daar lid van worden en nu klagen als je de gevolgen ervan ondervind.

    En zoals altijd zijn de ‘gewone’ Palestijnen hiervan de dupe.

  2. Ik kan je erg aanraden om in mijn nieuwe boek het deel over Hamas te lezen, met alle bronnen die daarbij horen. Om geheel Hamas af te doen als een ’terroristische organisatie’ is vergaand achterhaald. Hamas heeft al luid en duidelijk aangekondigd de raketten te zullen staken wanneer Israel ophoudt met de blokkade, en heeft laten zien zich daar aan te kunnen houden – maar Israel weigert. Hamas heeft ook aangeboden om tot een overeenkomst te komen over een langdurige wapenstilstand van tien of twintig jaar, wanneer Israel serieus toewerkt naar een Palestijnse staat – het is Israel die heeft geweigerd en in plaats daarvan een gruwelijke aanval op Gaza is begonnen. tel de burgerdoden en je weet wie hier dader en wie slachtoffer is.

    En overigens hebben de mannen in Jeruzalem geen enkele strafbare daad op hun geweten.
    En daarnaast mag je het als je het over terreur hebt wel eens over de staatsterreur van Israel hebben.

    Het wil nogal eens helpen als je niet maar gewoon napraat wat je hebt horen zeggen maar je wat kritischer op de hoogte stelt.

  3. Jou boek ga ik zeker nog een keer kopen en lezen, dat lag ook al in de planning. Hamas staat op een internationale terreurlijst, of we het uiteindelijk eens zijn met wat Hamas doet is al minder relevant omdat dat gewoon strafbaar is. Ik kan ook lid zijn van de KKK of de maffia en claimen dat ik niks verkeerd doe. Hamas verkondigd dat het de raketaanvallen stopt als Israel de blokkade opheft, andersom verkondigd Israel dat het de blokkade opheft wanneer Hamas stopt met de aanvallen en Gilad vrijlaat. Hamas zal ongetwijfeld oproepen tot een wapenstilstand maar in het verleden zijn dergelijke wapenstilstanden elke keer geschonden, zowel door Israel als Hamas. En dat Israel met operatie Cast Lead begon had alles te maken met de meer dan 10.000 raketten die op het land waren neergekomen in de jaren ervoor. Ik zou daar ook wel boos van worden. Overigens ben ik wel voor de Twee Staten-oplossing.

    Of de mannen in Jeruzalem niks hebben gedaan weet ik niet, weet wel dat lidmaatschap van een organisatie die op de lijst van terreurgroepen staat strafbaar is. En de staatsterreur van Israel… Ik ben het niet eens met de illegale nederzettingen etc. maar dat was volgens mij niet het onderwerp van je blog.

    Napraten… gek… ik voelde me altijd als een van de weinigen die sympathie had voor de Israelische kant van de medaille. Ik krijg in elk geval niet veel bijval van mijn vrienden en kennissen en de media (die mijn kennissenkring als exclusieve bron voor hun meningeng gebruiken) excelleert momenteel ook niet erg in een pro-Israelische vorm van berichtgeving. En kritischer op de hoogte stellen… Ik lees niet voor niks regelmatig jou blog. Ik bezoek ook vaak Al-Jazeera en andere blogs van pro-Palestijnse activisten. Ik ben niet voor niks van plan je boek te kopen. Dat ik het niet eens ben met al jou standpunten wil niet zeggen dat ik me niet kritisch op de hoogte stel.

  4. Je komt niet verder dan ‘Hamas staat op de terreurlijst’, nou dan zijn we verder uitgepraat. Geen interesse voor de ontstaansgeschiedenis, geen belangstelling voor de vraag waarom Hamas zo’n groot deel van de Palestijnse bevolking meekreeg, en helemaal geen belangstelling voor de ontwikkelingen die gemaakt hebben dat Hamas wel degelijk bereid was om in te gaan op een serieus vredesvoorstel. Nou dan niet, Johan. Ik help je er alleen even aan herinneren dat het ANC ook eens op de lijst van terroristenorganisaties stond, en Mandela het gewapende verzet niet heeft afgezworen woor de aparheid was afgeschaft.

    Verder weer de gewone beweringen: Israel zou de blokkade opheffen wanneer Hamas zou stoppen met aanvallen, nee hoor, Of wanneer Hamas de soldaat Shalit zou vrij laten, nog eens nee hoor. En de ‘operatie Cast Lead’ zou begonnen zijn om al die raketten, ja hoor, behalve dat er in de maanden voor de aanval geen raketten neerkwamen op Israel en Israel eenvoudig niet bereid was om op het voorstel voor wapenstsilstand in te gaan. En wie de wapenstilstanden heeft geschonden, lees mijn boek even na, dat was aantoonbaar vrijwel altijd Israel.

    En je bent voor een tweestaatsoplossing, Nou dat was Sharon ook, behalve dat hij er voor zorgde dat het er nooit van zou komen.

    Beste Johan, je doet nog steeds niets anders dan het geijkte Israelische verhaal na te kleppen. Je krijgt niet veel bijval van je vrienden, nou terecht niet, die weten het misschien beter en jij blijft maar blind en doof en dom herhalen wat je ergens vandaar hebt gehoord. Je leest mijn blog regelmatig zeg je, nou echt helemaal nergens aan te merken hoor, want ik zit hier sodeju voor de honderdachtendertigste keer te herhalen wat je echt zou kunnen weten wanneer je ook maar vijf minuten de moeite zou doen om eens op te houden om die troep maar na te kletsen. Hou daar toch eens mee op man, het is zo irritant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *