Harry van Bommel: wat te doen

boek-23-of-1.jpg
Harry van Bommel

Inleiding Harry van Bommel bij boekpresentie ‘Oorlog als er Vrede dreigt’ van Anja Meulenbelt. Perdu, Amsterdam, 20 juni 2010

Anja heeft me gevraagd een antwoord te geven op de vraag wat we vanuit Nederland kunnen doen om de vrede tussen Israël en de Palestijnen te bevorderen. We moeten daarbij bescheiden zijn. Weliswaar doet de Nederlandse regering alsof we een belangrijke rol spelen op het wereldtoneel maar in feite is die rol zeer beperkt. Het zijn in hoge mate de Verenigde Staten en de Europese Unie die een rol van belang spelen. Als lid van de EU kan Nederland wel wát doen, maar Nederland is daarin bepaald geen voortrekker. Het is dus aan u en mij, aan activisten en politici, om de regering aan te sporen dat te doen wat er wel gedaan kan worden. Ik heb vier zaken op mijn lijstje staan.

Om te beginnen moet er meer feitelijke informatie onder Nederlanders worden verspreid. Begin 2004 had ik het voorrecht om samen met Anja naar Israël, de Westelijke Jordaanoever en Gaza te mogen reizen. Er ging een gedegen voorbereiding aan die reis vooraf en het was een verhelderend bezoek. We zagen met eigen ogen de gevolgen van de bezetting, de betekenis van de Muur en het gebrek aan perspectief in Gaza. Toen en nu werd duidelijk: de feiten over het conflict dringen niet door tot in Nederland. Vragen over de historie van het conflict, de rechtmatigheid van het optreden, de humanitaire omstandigheid en de politieke en economische ontwikkeling worden voor verschillende partijen verschillend beantwoord. Dit boek voorziet in de behoefte aan meer feitelijke informatie. Niet iedereen kan de reis maken die Anja en ik hebben gemaakt.

Ten tweede moet er volstrekte duidelijkheid komen over de rechtmatigheid of onrechtmatigheid van het optreden van Israël. De Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) kan hierin een rol spelen. De zinloosheid, zelfs contraproductiviteit, van Israëls militaire optreden en de raketaanvallen van Palestijnse groeperingen, kunnen niet voldoende worden belicht. Anja doet dat vanuit wat zij zelf noemt een partijdige visie. Ze kiest de kant van de Palestijnen, maar ook de kant van de mensenrechten, van het internationaal recht. De Nederlandse regering zet die stap niet. Met de mond wordt beleden dat mensenrechten het uitgangspunt vormen bij het buitenlands beleid, maar de blokkade van Gaza wordt niet gezien als een collectieve straf, in strijd met de Conventie van Genève. De aanvallen op de vloot die richting Gaza voer, acht Verhagen geoorloofd, hoewel het aantal doden hem schokt. Het beleid van buitenrechtelijke executies wordt door Nederland veroordeeld maar er volgen geen maatregelen. Als de regering niet zelf om een oordeel van de AIV vraagt zal ik daar vanuit de Kamer op aandringen.

Als derde noem ik de uitspraken van het Internationaal Gerechtshof. Nederland ziet Den Haag graag als juridische hoofdstad van de wereld. Daar zetelt het Internationaal Gerechtshof, het Strafhof, het Joegoslaviëtribunaal enzovoort. Nederland doet afbreuk aan die zelfbenoemde status van wereldkampioen internationaal recht door uitspraken van het Internationaal Gerechtshof te negeren. Zelfs de annexatie van Palestijns land door de bouw van de muur in Palestijns gebied wordt de facto door Nederland geaccepteerd. Nederland vormt samen met de VS een uitzondering in de wereld op dit punt. Er is veel meer aandacht nodig voor de afwijkende positie van Nederland. Nederland voert een tweesporenbeleid: in de publieke opinie geven we steun aan de Palestijnen via ontwikkelingssamenwerking, bloemenexport uit Gaza etc. In het internationale circuit steunen we echter Israël voluit. Minister Verhagen bracht dit tot hilarische hoogte door zich in het televisieprogramma Buitenhof te typeren als vriend van Israël en kameraad van de Palestijnen. Met zo’n kameraad heb je geen vijanden meer nodig. We moeten gezamenlijk eisen dat Nederland zich houdt aan de uitspraken van het Internationaal Gerechtshof. Ik zal dat doen vanuit mijn partij, de SP, ik hoop dat u dat wilt doen vanuit de partij waar u lid van bent, of de partij waarop u hebt gestemd.

Ten slotte een thema dat Anneke Jos Mouthaan eerder aanroerde: antisemitisme in Nederland. Ik veroordeel antisemitisme zoals ik elke vorm van discriminatie veroordeel en eis dat daar door de overheid tegen wordt opgetreden. Tegelijkertijd moet worden vermeden dat alles op één hoop, de vuilnisbelt van het antisemitisme wordt gegooid. Rotjochies in Amsterdam-West, voetbalsupporters, critici van Israël, antizionisten, demonstrerende jongeren, demonstrerende politici zo u wilt, ze hebben allemaal hun eigen achtergrond en moeten daarom niet allemaal op dezelfde wijze worden beoordeeld. Het debat over Israël mag niet worden gegijzeld door welke groep dan ook. Het is aan u en mij om dat niet te laten gebeuren.

12 gedachten over “Harry van Bommel: wat te doen

  1. Ik las de toespraak van van Bommel n.a.v. de uitgifte van het boek van Meulenbelt.
    Inderdaad, zoals publicitair in Nederland helaas gemeengoed is geworden, negatief èènrichtingsverkeer richting Israel. Met geen woord wordt gerept over het doel van Hamas – Israel/Joden moeten weg uit de regio Midden Oosten -, maar alleen de zielige Palestijnen en de slechte Israeli. Zelf kom ik vaak in Israel en spreek daar met beide “partijen”. Het zou goed zijn als de Palestijnen een spiegel zouden kopen en daarin zouden kijken en niet alleen om te zien of het haar goed zit. Ook spreekt van Bommel over de uitspraken VN resoluties met een stelling dat deze absoluut zijn, welnu dat zijn ze niet. Maar er schijnen meer boten naar Gaza onderweg te zijn en wel vanuit Libanon(Hezbollah; deze groep volgt de VN resuluties vlekkeloos na)en Iran(de meest vreedzame en volgzame VNnatie). En maar kritiek hebben op Israel, dat is overigens al zo gedurende de hele wereldgeschiedenis, dus van Bommel en Meulenbelt ea, U bent in goed gezelschap. Dat de situatie in Israel niet goed is, is buiten kijf, maar laat men elkaar respecteren en dialoog gaan voeren. En voor Hamas dat zij hun doel om Israel weg te krijgen uit het Midden-Oosten uit hun handvest haalt.

  2. Geachte Clifford,
    Israel is in 1948 gesticht, dus uw opmerking dat er gedurende de hele wereldgeschiedenis al kritiek is op dat land, is een tikkeltje overdreven.
    Maar ach, als uw haar maar goed zit.

  3. Het getuigt uwerzijds, mevr. Meulenbelt, van sterke en ondubbelzinnige onpartijdigheid dat ik op uw weblog vandaag een krachtige en resolute veroordeling van het Hamas georienteerde geweld tegen VN-kinderkampen mag lezen!
    U toont daarmee wederom uw oprechte en zuivere betrokkenheid bij dit conflict.

  4. (1) Dus je hebt in Israël met beide partijen gepraat (o ja, beide partijen in Israel?) en je conclusie was dat de Palestijnen maar eens in de spiegel moesten kijken, Clifford? Tsjonge, ik zal het ze doorgeven. En over schendingen van het internationaal recht moeten we het niet hebben want dan maken we Israël ‘slecht’ en over de blokkade ook niet want dan maken we de Palestijnen ‘zielig’. Over Hamas hoeven we niet te praten want jouw informatie staat stil bij 1988 (jawel het handvest). En wat er moet, nou doe maar weer eens een dialoog. Daar zitten ze echt op te wachten.
    Ga eens een goed boek lezen, Clifford en verveel ons niet met die prietpraat.

  5. (3) Iedereen die mij kent of mijn weblog volgt weet hoe ik over zulke zaken denk, Stephan. En wie dat niet weet kan het me gewoon vragen. Ik hoef geen verklaringen af te steken om van mijn oprechtheid te getuigen. Die staat volgens mij buiten kijf.

  6. Leugens van de Christen Unie:De email was niet ondertekend,zulke helden zijn het!

    Den Haag, 29 juni 2010
    Geachte mevrouw Jansen,
    Hartelijk dank voor uw e-mail bericht van 28/6/10 aan de
    ChristenUnie-fractie in de Tweede Kamer over Israel. Graag verwijzen we u in eerste instantie via onderstaande link naar de site van de ChristenUnie, waar u ons verkiezingsprogramma in diverse varianten kunt vinden.

    http://www.christenunie.nl/nl/verkiezingsprogramma

    U kunt daarin ons standpunt over dit onderwerp lezen. Ook kunt u
    specifiek zoeken op onderwerp viahttp://www.christenunie.nl/nl/standpunten

    Israel is een democratisch land, een van de weinige in het
    Midden-Oosten, dat met instemming van de internationale gemeenschap, met instemming van de VN, is gesticht op het oude Bijbelse gebied, na de massaslachtingen van de Tweede Wereldoorlog. De vluchtelingenkampen die zijn ontstaan zijn veel meer de verantwoordelijkheid van de rijke
    Arabische landen in de omgeving, die geweigerd hebben de vluchtelingen op te nemen, dan van het kleine Israel, dat zich als klein landje voortdurend tegen een enorme Arabische overmacht.
    In Trouw heeft onze woordvoerder Joel Voordewind en duidelijk artikel geschreven.
    Hij heeft Kamervragen gesteld over het Hamaslid dat mogelijk deel uitmaakte van de bemanning van een van de boten.
    Hij heeft opgeroepen tot duidelijke stappen om vervolg confrontaties te voorkomen:

    ‘Top met Arabische landen over blokkade Gaza is nodig’
    dinsdag 08 juni 2010 09:00 De ChristenUnie roept minister van
    Buitenlandse Zaken Verhagen op om binnen de EU met spoed te pleiten vooreen Gaza-top om een volgend gewelddadig treffen tussen hulpschepen en Israel te voorkomen. De top, met deelname van Arabische landen en Turkije, moet leiden tot een staakt het vuren tussen Hamas en Israel en tot een versoepeling van de in- en uitstroom van goederen en personen naar de Gaza.
    Inmiddels zijn er nieuwe schepen met hulpgoederen onderweg. ,,Dit kan wederom escaleren als de internationale gemeenschap niet tussen beiden komt. Er moet een uitweg gevonden worden voor het voortslepend geweld, de raketbeschietingen op Israel en de beperkte levensomstandigheden in de Gaza”, aldus Joël Voordewind, Tweede Kamerlid van de ChristenUnie.
    De EU, mogelijk aangevuld met Turkije, zou een actieve rol
    kunnen spelen om toezicht te houden op de versoepeling van de in-en uitstroom van goederen en personen naar de Gaza, alsook op het tegengaan van de invoer van wapens.
    Uw mail is een uiting van antisemitisme. Bent u vergeten wat er in de Tweede Wereldoorlog met de Joden is gebeurd?

    Wij hopen u hiermee voldoende te hebben geinformeerd.

    Met vriendelijke groet,

    Fractie ChristenUnie Tweede Kamer
    Postbus 20018
    2500 EA DEN HAAG
    e-mail christenunie@tweedekamer.nl
    070-3183057 / 070-3183664
    http://www.christenunie.nl en/of http://www.tweedekamer.nl

  7. Mevr. Jansen-Meurs (6)

    Ik heb de chrisen-unie het volgende mailtje gestuurd:

    L.S.

    Dit n.a.v. uw antwoord aan mevrouw Jansen-Meurs op 29 juni j.l. verschenen op de weblog van Anja Meulenbelt.

    Uw laatste zin luidt: Bent u vergeten wat er in de tweede wereldoorlog met de Joden is gebeurd?”

    Ik zat van 1935 to 1939 in Amsterdam op een school “Met den Bijbel” Een hele fijne school. Maar daar werd wel – vooral in de lijdensweek – ons kinderen het anti-semitisme ingestampt. Pontius Pilatus was geen beste man, maar de Joden waren de schuld van alles. `Kruisigt hem, zijn bloed kome over ons en onze kinderen”.
    Daarna kwamen de bloederige verhalen van zijn marteldood. Ik was toen als jongetje er van overtuigd, dat er geen slechtere mensen waren dan fariceers, schriftgeleerden en Joden.
    Ik heb er bittere tranen om gelaten, zoals ik nog wel eens doe als ik geconfronteerd word met de Shoah.
    Later in 1939 zat ik op een openbare school in het Gooi, waar ik geweldadig antisemitisme meemaakte tegen een klasgenootje.

    Wellicht kunt u bovenstaande ervaring ook eens in uw overwegingen meenemen.

    Hoogachtend,

    J. Noort

    Vr.Gr.

    Jan.N

  8. Beste Jan,Ook wij 73+ hebben in Amsterdam de 2e wereldoorlog meegemaakt en al zijn verschrikkingen maar het geeft je niet het recht een ander aan te doen wat jezelf bent aangedaan!Constant aankomen met de emotionele chantage van de holocaust,hoe erg dit ook geweest is, maakt mij NIET monddood en ik ben absoluut géén antisemiet maar een antizionist!Als er studenten zijn die in Tel Aviv staan te schreeuwen “Wij hebben Jesus gedood en als het moet doen we dit opnieuw!” liebermann die etnische cleansing wil etc etc.Mijn man en ik hebben meer dan 10 jaar in Zuid Afrika gewoond en gewerkt (uitgezonden personeel)en hebben meegemaakt wat het apartheidssysteem kan doen!Zolang er mensen zijn op de wereld die denken dat zij beter zijn als een ander zal er nooit géén vrede kunnen zijn!

  9. Mevr. Jansen-Meurs (8)

    Ik ben het volkomen met u eens. Ik wilde alleen met dit mailtje zeggen hoeveel boter vooral de ortodox Christenen op hun hoofd hebben. Ik heb geen ogenblik gedacht, dat u een anti-semiet zou zijn. Ik denk echter wel dat anti-semitisme nog leeft, maar dat heeft m.i. niets te maken met de wandaden van Israel in Libanon en Gaza. Ik denk, dat anti-semitisme iets fundamenteels is en heel moeilijk te verklaren. Het is echter levens gevaarlijk net zoals de zg. moslim-fobie. Maar misschien heb ik het helemaal mis en zal ik er wel nooit achter komen.

    Vr.Gr.

    Jan.N

  10. Christenextremisten en Bijbelradicalen regeren NL

    Nederland schijnt van oorsprong een seculiere staat te zijn. Iedereen die het politieke nieuws volgt, wordt langzaamaan overmeesterd door ongeloof hierin. Een seculiere natie onder God. Wat is dan seculier ? Het woordenboek biedt uitkomst. Seculier: Latijn: saecularis, werelds: aanduiding van priester die geen lid is van een orde of congregatie, een zogenaamde wereldheer. Seculier: ( volgens van Dale ) onkerkelijk – nog maar de helft van de bevolking gelooft in God. Daarmee is Nederland een van de meest seculiere landen ter wereld. Seculier: ( volgens verklarende woordenlijst bij de Kroniek voor Beesel, Belfeld en Swalmen ) wereldlijk, niet tot een orde of congregatie behorend. Seculier: ( volgens Filosofisch Woordenboek ) zonder te verwijzen naar religie (wereldlijk. Hierin kan men ‘Staat en kerk’ gescheiden lezen. De religie bemoeit zich niet met de regering, de regering bemoeit zich niet met religie. Zolang alles binnen wettelijke grenzen blijft is het prima. Of zijn dit demoniserende woorden ? Demon… Hmmmm. Een hoop onbegrip rest waarschijnlijk bij u. De regering heeft nog weinig opgelost. Schuift belangrijke beslissingen voor zich uit. Zoveelste kabinet Balkenende en we zien de resultaten. Maakt zich druk om foute woordjes, commissies en de waan van de dag. Bedenkt regels en normen, voert nieuwe systemen (o.a. EPD ) in, die dan later weer tegen juridische bezwaren aanlopen. Bonussen vliegen nog steeds de door de regering gesponserde banken uit. Enorme babysterfte in onze welvarende staat. Maar dat is geen prioriteit. Volgens de ChristenUnie gaan deze babies na hun dood naar een betere plek. Als God het wil natuurlijk. Wat doet men daar op het Binnenhof ? Kissebissen over zondagen. En andere futuliteiten. Is men daarvoor een jaar door Nederland getrokken alvorens men begon met deze onzin ? Edoch, onze CDA / CU / PvdA regering timmert wel degelijk aan het Rechte Pad: CU wil rijverbod vrachtauto’s op zondag Rijverbod trucks draagt bij aan zondagsrust Winkels dicht op zondag – Forum Stand.nl 07 september 13:24 – ChristenUnie Amsterdam wil referendum over koopzondag ChristenUnie wil aanpak gokken op internet Verbod godslastering blijft In hoeverre kunnen we in Nederland nog spreken van een seculier land of godsdienstvrijheid ? Langzaam verschuift het naar Zwartekousenland. Een zwaar gereformeerd kabinet schrijft ons de wet voor. Moslims, Joden, Hindoes en Atheïsten. Allen verplicht tot de zondagsrust. Voor de politieke correctheid deels vermomd als milieumaatregel. Bedrijven zullen meer verdwijnen als alle werknemers op zondag verplicht in de kerk zitten. In een hypothetische coalitie met een Moslimpartij, komt daar de Vrijdagsrust bij. Volgens de Islam mag er op die dag wel gewerkt worden. Alleen moet men het middaggebed volgen in de moskee. Even wat uurtjes alles plat. Christenen hebben dan natuurlijk ook vrij. Want op zondag is alles ook voor Moslims gesloten wegens Zondagsrust van de collega-monotheïsten. Wachten op religies met Maandagsrust. Dinsdagrust… Het internet dicht op rustdag. GSM plat. Ook in ons mooie landje worden vrouwen niet geaccepteerd binnen sommige politieke partijen. En peuters verkracht. Na het biechten is men weer zuiver. Begrijpt u dit niet verkeerd. Er zijn vele goede werken verricht met de Bijbel in de hand. Het uitmoorden van nagenoeg complete continenten, in de naam van God, heeft ons behoed voor nog meer overbevolking. Het niet-inenten tegen polio doet -op kleine schaal- hetzelfde in eigen land. Natuurlijk is dit prima. Religie is mooi onder de mensen. Als troost, als levensbeschouwing. Om te leren over normen en waarden, mocht u daar zelf niet over beschikken. Mooi. Maar houdt het onder de mensen. Niet in een wetgevende regering. Het heet geloof, geen wet. Laat dat aan een ieder. Thuis. Alle partijen met een C in de naam zouden verboden moeten worden. Oh nee, Christen-extremisten en Bijbel-radicalen in de regering verbieden liever gewoon partijen van een andere overtuiging. N.B: veel leesvoer in de, in deze tekst opgenomen links. Voor uw padstelling. Moge Allah (swt) u naar het rechte pad leiden. Moge God u naar het rechte pad leiden.

  11. @ ans jansen-meurs (10):

    Waar uw antireligieuze, vooral antichristelijke, “filippica” vandaan komt, begrijp ik wel als agnost en humanist. Maar u schiet m.i. nogal door. Ik zal niet al het door u geponeerde gaan bestrijden, maar een korte reactie geven aan de hand van uw volgende uitlating:

    “Alle partijen met een C in de naam zouden verboden moeten worden.”

    Dat ben ik niet met u eens: dat is in strijd met de grondrechten van vrijheid van meningsuiting en godsdienst, en van vereniging en vergadering. Er is op zich niets verkeerds om, geïnspireerd door een religieuze overtuiging, een bepaalde politiek na te streven. (Dat is ook niet in strijd met het principe van scheiding van kerk en staat, zoals velen ten onrechte wél menen).
    Waar het m.i. vooral om gaat is: hoe kunnen we de diverse (groepen) mensen zo goed mogelijk in vrijheid doen samenleven, waartoe onderlinge solidariteit, hulp en steun, bevordering van gemeenschappelijke idealen en belangen e.d. hulpmiddelen zijn? Het is duidelijk dat het bestrijden van racisme, onderdrukking en uitbuiting ook hiertoe behoort.
    Als mensen IN DE PRAKTIJK hieraan werken wil ik hun bondgenoot zijn. En dan doet het er in het geheel niet toe wat hun inspiratie op de achtergrond is! Die kan seculier zijn, b.v. vanuit socialisme of communisme, maar ook religieus. Het is niet zozeer van belang of mensen in hun leven door het christendom of de islam worden geïnspireerd, maar wat zij praktisch doen en nalaten. Zo is er ook een aantal a- of anti-religieuze stromingen (b.v. fascisme en nationaal-socialisme) dat gevaarlijk is voor een zo vreedzaam mogelijk samenleven, en derhalve bestreden moet worden.

  12. Sorry, Ans Jansen, hou je in. Niet van die lange stukken tekst op mijn weblog pleuren als niet eens duidelijk is wie die schrijft ook nog. En hou je aan het onderwerp aub. We houden op over seculier vs christelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *