Verdedigers in de verdediging

Ik heb het er op dit weblog al vaker over: de democratie in Israël wordt nog verder uitgehold. Met een uiterst rechtse regering, en met gesubsidieerde bewegingen als Im Tirzu, die zwaar aangezette smeercampagnes voeren tegen mensenrechtenactivisten, academici die voor boycotacties zijn, en verder iedereen die niet voldoende blijk geeft van patriottisch zionisme, wordt het steeds riskanter en moeilijker om binnen Israël nog van je burgerrechten gebruik te maken om te mogen protesteren tegen onrecht en ongelijkheid. Vandaar een goed initiatief: een bijeenkomst: verdedig de verdedigers. Aanbevolen!

Verdedigers in de verdediging
Opkomen voor mensenrechten in Israël en Palestina steeds riskanter


Zondag 19 september in De Balie in Amsterdam

Maandag 20 september bij de YWCA in Utrecht

Mensenrechtenactivisten Sahar Francis (directeur Addameer Prisoner Support and Human Rights) en Ishai Menuchin (directeur Public Committee Against Torture in Israel) spreken over de wettelijke en praktische beperkingen die zij tijdens hun werk in Israël en de Palestijnse gebieden ondervinden.

Voor mensenrechtenactivisten wordt het steeds moeilijker hun activiteiten voort te zetten, terwijl daar grote behoefte aan is. Sinds januari dit jaar krijgen Israëlische medewerkers van mensenrechtenorganisaties geen visum meer van de Israelische overheid om in de door Israël bezette Palestijnse gebieden te werken.

Zowel Israëlische als Palestijnse activisten voelen zich steeds meer in het nauw gedreven en ervaren de politieke druk. Ook merken zij dat de maatschappelijke steun voor hun inzet afneemt in Israël.

ICCO, Steuncomité Israelische Vredes- en Mensenrechtenorganisaties, Een Ander Joods Geluid en gate48 organiseren op zondag 19 september een publieksavond met twee mensenrechtenvertegenwoordigers die vertellen over hun eigen ervaringen, de activiteiten van hun organisaties, de druk waaronder zij moeten werken en de gevolgen die zij ondervinden van de recente ontwikkelingen. Aanvang 20.00 uur / Entree € 5,00

U4P (Utrecht voor Palestina) organiseert op maandag 20 september een publieksavond in de YWCA op de F.C. Dondersstraat 23 (zie poster in de bijlage) Aanvang 20.00 uur / gratis

Sahar Francis is directeur van Addameer Prisoner Support and Human Rights. Als mensenrechtenadvocate zet zij zich al elf jaar in voor de rechten van politieke gevangenen.

Ishai Menuchin is directeur van The Public Committee Against Torture in Israel, en werkte eerder voor Amnesty International en Oxfam Novib. Daarnaast was hij een van de eerste soldaten die dienst weigerde in de oorlog tegen Libanon in 1982.

Eén gedachte over “Verdedigers in de verdediging

  1. Op dinsdag 21 september – de door de VN uitgeroepen internationale Dag van de Vrede – komt één van deze vredesactivisten, nl. Sahar Francis naar Groningen.
    Zij komt hier op uitnodiging van Vrouwen in ´t Zwart Groningen en de Stichting Groningen-Jabalya.
    ´s Avonds om 19.30 uur is er een openbare bijeenkomst in het
    GroenLinkspand, Coehoornsingel 87, Groningen. De voertaal is Engels.
    Verder wordt informatie gegeven over concrete actiemogelijkheden in Groningen, bijvoorbeeld over de tweewekelijkse wake van Vrouwen in ´t Zwart.
    U bent van harte welkom. De toegang is gratis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *