Tromboneclubjes en andere ‘linkse hobbies’

Als het aan de PVV ligt, dan geen subsidie meer voor linkse hobby’s als een ’tromboneclubje’. Lees: het Residentie Orkest. Sietse Fritsma van de PVV: „Waarom moet jan modaal betalen voor een elitegezelschap dat een tromboneclubje bezoekt.”

Ja, waarom zou je mee moeten betalen aan iets waar je zelf nooit naar toe zou gaan, eigenlijk? En kunst, wat voor nut heb dat? Wat koop je dervoor?

Twee reacties, vanuit de ‘elite’ waar de PVV het op gemunt heeft, het tweede front, na de moslims, dat het moet ontgelden. Een van Bas Heijne, een van Clara Legêne.

Compleet stuk van Clara: hier.

12 gedachten over “Tromboneclubjes en andere ‘linkse hobbies’

  1. Helaas is de bezuiniging op de orkesten al jaren aan de gang. Ingezet door de Balkenende I, II, III kabinetten waar D’66 vrolijk aan mee deed en in niet mindere mate toen PvdA samen met CDA regeerde. Ook in de publieke radio omroepen merk je het. Kon je tot een paar jaar geleden vaak live orkesten horen op Radio 4, nu zijn er zelfs op de feestdagen alleen herhalingen te horen. Radio 4 is steeds meer op Classic FM gaan lijken.

  2. Als ik ergens op google kom ik heel vaak bij jou uit Anja en dan vind ik aansprekende teksten zoals deze uit 2007:

    Het is de taak voor degenen die niet bang zijn, om te kijken op welke manier we nader tot elkaar kunnen komen.

    Ik ben ook bang voor de komende regeringsperiode en ik weet helemaal niet om te gaan met PVV mensen als Fritsma. Maar ik wil moed houden en ga gewoon door met mijn linkse hobbies. Schoonheid, kunst en liefde zijn niet uit te roeien.

  3. Tijdens de Spaanse burger-oorlog zei een Franco-generaal ( zelf lichamelijk zeer zwaar getroffen door eerdere oorlogen): “weg met de intelligentia, dood aan die troep”. Helaas ben ik zijn naam vergeten.
    Maar….inderdaad Corrie, ik denk ook dat schoonheid, kunst en liefde niet uit te roeien zijn.

    Jan.N

  4. Bij mij in de buurt krijgen kinderen die thuis nooit in aanraking komen met klassieke muziek sinds kort muziekles op school; professioneel aangeboden door het conservatorium. Deze kinderen worden onze toekomst en daar geloof ik in en daar hoop ik op.

  5. €100 per jaar per Nederlander is wel erg veel geld Anja.
    Voor iets waar maar een zeer klein deel van de Nederlanders gebruik van maakt.

  6. Er zijn veel dingen die smakken geld kosten waar ik niets aan heb, Roland. Ik rij geen auto, ik ga nooit naar voetbal, ik heb geen kinderen die nog van alles moeten, ik heb allerlei ziektes niet waar dure onderzoeken naar worden gedaan, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Zal ik dan ook maar zeggen doe maar weg en ik betaal alleen maar waar ik persoonlijk wat aan heb?

  7. @6
    €100 per jaar per Nederlander is wel erg veel geld Anja.
    Voor iets waar maar een zeer klein deel van de Nederlanders gebruik van maakt.

    Bij die € 100 (waar heb je dat bedrag vandaan?) zit inbegrepen kunst-, cultuur- en erfgoededucatie aan alle Nederlandse schoolkinderen. Noem dat maar een klein deel van de Nederlanders. Of bedoel je het kleine deel van de Nederlanders?

  8. Complimenten aan Clara, voor een zeer lezenswaardig en bovendien heerlijk intelligent stuk.

    Dit kan zo naar de Tweede Kamer als oppositioneel pièce de résistance tegen de gekte van de graaicultuur die in rechts een absolute diehard promoter heeft gevonden en in de huidige linkse kerk ook, in die zin dat links net zo hard meedoet, ook al beweren ze van niet. Overigens is dat ook de woede van de mensen die op een fascist als Wilders stemmen. Dat heeft bitter weinig te maken met Islam maar in wezen alles met geld. Maar ja, dat die WILDERS NET ZO HARD ZAL MEEDOEN IN HET THEATER VAN DE GRAAI, al is het maar om z’n snode politieke plannetjes door te zetten, ja daar zullen ze snel genoeg achter gaan komen!

    Wat wij nodig hebben is een onafhankelijke linkse politiek. Die is er helaas niet meer. Maar waar kunnen we die (her)vinden?

    Nogmaals complimenten aan Clara.

  9. #8: In mijn woonplaats Rotterdam gaat straks -ik voel het aan mijn water- natuurlijk de gemeente opdraaien voor een nieuw voetbalstadion zo rond 400 of 500 miljoen euro kostend. Hoeveel muziekonderwijs zou je daar niet voor kunnen financieren ? Stel je voor dat er helemaal geen betaald voetbal meer zou zijn en hoeveel dat zou schelen in beveiligingskosten…..

  10. @Clara, niet zwaar gesubsidieerd, gewoon lokale verstandige politiek die er iets voor over heeft. Maar ik deel je zorg wel mbt de toekomst. Liever wil ik creatief denken over hoe dan wel en boosheid omzetten in iets constructiefs.
    > schoonheid, kunst en liefde zijn niet uit te roeien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *