Ismail Haniye en de Palestijnse staat

In 1997 interviewde ik Ismail Hania (of Haniyeh) En maakte de foto hierboven. Hij was toen nog sportcoach en studentencoördinator en nog niet zo grijs. Ik had geen idee dat ik een toekomstig president zou interviewen, en ook de portée van wat hij zei ontging me toen nog grotendeels. Dat Hamas in feite al bereid was om een compromis te sluiten, en met Fatah samen te werken aan een twee-statenoplossing, dat wil zeggen, een Palestijnse staat binnen de grenzen van 1967. Of anders gezegd: op de Westoever en in de Gazastrook.

Daar dacht ik aan omdat het opnieuw als nieuws wordt gepresenteerd in Haaretz dat Haniye bereid is om een beperkte Palestijnse staat te accepteren. “We accept a Palestinian state on the borders of 1967, with Jerusalem as its capital, the release of Palestinian prisoners, and the resolution of the issue of refugees,” Haniyeh said, referring to the year of Middle East war in which Israel captured East Jerusalem and the Palestinian territories. “Hamas will respect the results (of a referendum) regardless of whether it differs with its ideology and principles,” he said, provided it included all Palestinians in Gaza, the West Bank and the diaspora.
hier

Dat is dus niet nieuw. Haniyeh zei dat ook al twee jaar geleden in een interview in Haaretz door Amira Hass. Zie hier. En Khaled Meshal zei het ook. Zie Siegman, hier. Maar niemand luistert.

En dertien jaar geleden had iedereen die bereid was om het Hamas te praten het ook al kunnen weten.
Zie hieronder, het korte interview dat ik maakte, en dat in hoofdstuk 1 van Het beroofde land verscheen.

“Het was niet gemakkelijk om een woordvoerder van Hamas te spreken te krijgen. ‘Ze hebben genoeg van buitenlandse journalisten’, vertelt Khaled me, maar hij zal het voor me proberen, hij kent nog een man uit de gevangenis. Een heel redelijke man, in de gevangenis had hij door de contacten met andere politieke groeperingen veel van zijn dogmatische houding laten varen.

Op de afgesproken tijd komt hij weliswaar niet opdagen, maar twee dagen later staat hij opeens in het kantoor van de Society: Ismail Hania. Hij geeft Khaled een hand en omhelst hem. Ik krijg geen hand, maar dat had ik ook niet verwacht. De deur van de kamer waarin ik hem interview, laat ik openstaan. Hania kijkt streng boven zijn ronde Hamas-baard, en als hij praat kijkt hij me vrijwel niet aan. Als moslim mag hij dat niet, een vreemde vrouw aanstaren, en dan nog wel een die geen hoofddoek draagt.

Hania is studentencoördinator aan de Islamitische Universiteit. En sportcoach. Vier jaar in de gevangenis, een jaar in ballingschap in Libanon. Hij maakt deel uit van de commissie die met het Palestijns Gezag onderhandelt. Eigenlijk komt zijn verhaal in grote lijnen overeen met wat de andere opposanten vertelden. Tegen de Oslo-akkoorden. ‘Onderhandelingen leveren alleen iets op als de twee partijen evenveel macht hebben, en wij hadden dat niet. We zijn voor elke centimeter bevrijding van Palestijns land. We zijn voor terugtrekking van de bezetting uit Gaza en de Westoever, terugtrekking van de nederzettingen, vrijlating van alle politieke gevangenen, en recht van terugkeer voor de vluchtelingen. Daarna kunnen we tot een werkelijke wapenstilstand komen, eerder niet.’

Maar was Hamas niet tegen het erkennen van de staat Israël? Hij aarzelt. ‘Wat we eigenlijk willen, is een islamitisch-Palestijnse staat in het hele gebied, waarin ook Joden kunnen wonen. Met verkiezingen. Waarom niet? Joden hebben vaker in islamitische staten geleefd, zoals achthonderd jaar geleden in Andalusië, en zelfs Golda Meir heeft moeten toegeven dat de Joden het toen niet slecht hadden. In Duitsland hadden ze het slecht, maar onder islamitisch recht niet. De profeet Mohammed heeft nog gezegd dat een christen of een Jood die onder de islam leeft, gehuisvest en behandeld moet worden alsof het de Profeet is. Ja, we hebben twee visioenen: één een islamitische staat, maar dat duurt nog generaties, en een toekomstbeeld voor nu, en dat is dat Israël zich terugtrekt achter de grenzen van 1967. Daarin proberen we samen te werken met de PLO, ook al hebben we verschillen van mening.’

Heeft Hamas dan afgezien van gewapend verzet? ‘Hamas heeft altijd meer gedaan dan dat, we hebben sociale voorzieningen, we geven de jeugd sport. En kijk, we waren bezet, ons land was gestolen, onze mensen waren gedeporteerd. We waren slachtoffers van zionistische terroristen. Net als de Nederlanders tijdens de Duitse bezetting. Jullie hadden het recht om je land te verdedigen, ook met gewapend verzet, wij hebben dat ook. We hebben vier miljoen vluchtelingen, ook de mensen die hier leven hebben geen mensenrechten, elke dag worden er nederzettingen bijgebouwd, wordt er land geconfisqueerd. Hebben wij niet het recht om ons land te verdedigen, te vechten om het terug te krijgen? Maar als het met vrede kan, als we met vrede onze rechten terug kunnen krijgen, dan met vrede.’
Hij heeft een boodschap voor het Nederlandse volk, dat veel geleden heeft onder de bezetting: ‘Wij hebben hulp nodig bij het vestigen van een onafhankelijke staat. We moeten elkaar vaker ontmoeten, onze volken.’ Hij was erg gelukkig toen in een voetbalwedstrijd in Boekarest eindelijk de Palestijnse vlag kon wapperen. En hij heeft als sportman grote bewondering voor Ruud Gullit. Eindelijk komt er een brede lach op zijn strenge gezicht. Als hij weggaat geeft hij me nog steeds geen hand, maar hij zegt: ‘Ik hoop dat we elkaar de volgende keer kunnen ontmoeten in Jeruzalem, de hoofdstad van de Palestijnse staat.’”

7 gedachten over “Ismail Haniye en de Palestijnse staat

  1. Een indrukwekkend verhaal en interview Anja.
    Mijn complimenten.

    Tja, waarom wordt er door onze overheid niks mee gedaan?
    Haniyeh werd door oud minister van buitenlandse zaken Verhagen zelfs persoonlijk de toegang tot Nederland geweigerd om zijn verhaal hier te houden.

  2. Volgens Haniyeh is het doel uiteindelijk een islamitisch-Palestijnse staat (inclusief het grondgebied van de internationaal erkende staat Israel).

    Toch goed om dit weer eens even helder te krijgen.

  3. Nietwaar, Willemsen? De meeste Palestijnen zouden graag hun oude Palestina weer terug krijgen, waar ze in vrede met joden, christenen en moslims leefden. Alleen weten de meesten, waaronder Haniya wel dat dat een droom is. Nu is er aan de andere kant een joodse staat, ruim zestig jaar geleden door de zionisten gevestigd op het land dat van de Palestijnen was, met de bedoeling om van het gehele gebied Groot-Israel te maken, en de Palestijnen die nog over zijn de grenzen over te douwen, naar Jordanie, bijvoorbeeld. Niet alleen is dat de zionistische droom: ze zijn nog steeds actief bezig om de overgebleven Palestijnen op zo klein mogelijk gebied bij elkaar te drijven en praten nu al openlijk over hun deportatie. Tegenover het vergaande compromis waar de Palestijnen toe bereid zijn, driekwart van hun land opgeven staat Israel, dat nog niet eens bereid is ze een kwart te laten.
    Dus het is maar vanaf welke kant je het bekijkt of je de Palestijnen hun droom dat de zionisten nog eens ophoepelen, net als de kruisvaarders hebben gedaan werkelijk kwalijk wilt nemen.

  4. Dit laat onverlet dat, gezien deze uitspraken, het een politieke werkelijkheid is dat ook na het oprichten van een Palestijnse staat in Gaza en Westbank er geen vrede zal zijn. Het uitzicht op deze Palestijnse tweetrapsraket is voor Israel natuurlijk geen uitnodiging om een Palestijnse vechtstaat aan zijn grenzen te creëren.

  5. Israel heeft die ‘vechtstaat’ aan zijn grenzen vrijwel geheel eigenhandig opgebouwd. Ze kozen er zelf voor om midden in het Midden Oosten te gaan zitten, en de Palestijnen te verdrijven. Geliefd zullen ze dus nooit worden, er zal geen Arabische staat zijn die Israel niet het liefst in de zee ziet verdwijnen. Toch wordt ze nu al enige tijd, in feite, vrede aangeboden. Als je de feiten nagaat, dan blijkt dat Hamas zich altijd houdt aan de afspraken, wat bleek bij elke wapenstilstand – die vrijwel altijd door Israel werd doorbroken. Het punt is dat Israel de Westoever niet terug wil geven. En dus komt er geen vrede. En kunnen we blijven speculeren hoe de situatie er uit zou zien wanneer er een Palestijnse staat naast Israel zou komen – want die komt er niet.

  6. Heer? Willemsen, Ik erger mij aan u. Uit alles blijkt dat u bar weing van de hele zaak afweet. Begin maar eens te zoeken vanaf februari 1945 tot 12 april 1945! Als u net zoveel feiten boven water krijgt als ik in mijn bezit heb,dan zullen zeer waarschijnlijk de ‘schellen van uw ogen vallen’. Ik ben benieuwd of u de moeite van al dat zoeken kunt volbrengen. Een andere manier is een persoonlijk gesprek. U mag het via deze weblog van Anja laten weten. Vind ze vast goed.groeten J.F. Verhagen Leiden

  7. beste j.f. verhagen. kunt u aangeven wat u bedoelt? welke feiten/omstandigheden hebben zich voorgedaan. en wat betekende het voor u? ook ik ben bereid tot een persoonlijk gesprek. gr. Hiek Grootendorst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *