Over dit blog

Antwoord op een vraag.

Beste Anja,

Ik volg vaker je blog en wilde eigenlijk je vragen of je de situatie in Tunesie kent waar het volk in opstand is gekomen tegen de terreur van het regime en het nu uit de hand loopt. Ik hoopte een artikel van je tegen te komen hierover omdat ik weet dat je best bekend bent met de Arabische landen en Midden-Oosten en weleens wat schrijft daarover. Helaas zag ik dat je blog dicht is tijdelijk.

Wat Tunesie betreft en de huidige situatie staat die op ramkoers. Vandaag is het leger in drie steden gekomen en hebben de boel afgezet waar het tot voorheen orde troepen waren. En vanavond/vannacht zijn er 12 doden in Kassrine (Oosten) gevallen en 6 in Thalla (ook oosten tegen Algerijnse grens aan). Door de grote mate van censuur in Tunesie is het moeilijk aan informatie te komen maar door o.a. facebook en twitter is deze recente escalatie bekend en geconfirmeerd. De demonstraties zijn nu drie weken bezig en in de tweede week al door heel het land in verschillende steden en plaatsen gedemonstreerd. Ook morgen weer veel demonstraties in allerlei plaatsen. Ik hoop eigenlijk dat je hiermee wat doet met betrekking tot de SP en Nederlandse politiek. Helaas is er vrijwel geen aandacht in de Nederlandse media voor de situatie in Tunesie en ook in de politiek lijkt dat niet zo te zijn. Terwijl er echt fundamentele mensenrechten op het spel staan en door dit regime al jarenlang wordt geschonden maar nu helemaal overtreden gaat worden.

Mocht u mij willen mailen is dat altijd mogelijk.

Een verontruste Nederlandse Tunesier

Beste verontruste Tunesiër,

Ik moet zeggen dat het me spijt dat ik niet aan je verzoek kan voldoen. Ik volg wat er in Tunesië gebeurt via de berichten die ik krijg. En je hebt gelijk dat er veel te weinig aandacht voor is in de media. Maar: ik heb mijn beperkingen. Ik kan geen artikelen voor dit weblog schrijven over zaken waar ik zo weinig vanaf weet. Dat ik er weinig vanaf weet is erg, dat zijn we zo met elkaar eens. Dat er meer aandacht voor in de media zou moeten komen ook. Evenals voor heel wat andere zaken. Zo heb ik pas onlangs voor het eerst echt eens van een Saharawi, Malainin Lakhal gehoord hoe het zit met de Saharawi’s in West Sahara, die in ballingschap of onder bezetting leven – ook opgesloten achter een muur. Ook daarvan vind ik dat er meer aandacht moet komen. En er zijn meer kwesties in de wereld.

Dit is het punt: ik ben één mens, ik doe dit weblog naast mijn andere werk, ik word niet gesponsord of gesubsidieerd, ik heb geen redactie zoals een krant dat heeft. En ik beperk me op dit weblog doelbewust tot de zaken waar ik werkelijk wat vanaf weet. Niet alleen omdat ik vind dat kennis van zaken en verworven inzicht ertoe doet, maar ook omdat ik de reacties niet kan modereren als ik er niet voldoende vanaf weet. En je hoeft alleen maar naar de rotzooi te kijken die doorgaat voor discussie op sites waar niet gemodereerd wordt om te begrijpen dat ik daar geen zin in heb.

Er zijn weinig progressieve blogs en sites waar je het nieuws kunt vinden over de belangrijke zaken die in de main-stream media niet belangrijk genoeg worden gevonden. Gelukkig zijn er nu een paar over Israël/Palestina, en verder moeten we daarvoor vooral bij Engelstalige sites zijn.

Dit is mijn oproep: bedenk zelf eens wat je er nog meer aan kunt doen. Zoek eens naar andere mogelijkheden, kijk eens of je een paar mensen bij elkaar kunt vinden die een nieuwe website of blog beginnen, zoals er inmiddels ook een aantal zijn van Nederlandse moslims die er genoeg van hebben om af te wachten of de kranten en de tv het nu eens beter gaan doen, en de zaak in eigen handen hebben genomen, zoals Wij Blijven Hier, of De nieuwe moskee. Als er goede weblogs of sites bijkomen kan ik daar weer naar verwijzen. Ik doe dat, mocht er weer eens een goede nieuwe bijkomen, graag.

Overigens, Harry van Bommel, die dat als woordvoerder Buitenlandse Zaken van de SP ook hoort te doen, heeft wel aandacht voor de toestand in Tunesië, hier.

3 gedachten over “Over dit blog

  1. Je hebt helemaal gelijk, Elisabeth, op het Abu Pessoptimist weblog wordt er grondig aandacht geschonken aan Tunesië. Eer wie eer toekomt.

  2. Sorry dat ik nog een keer hierover begin: Maar vergeet vooral niet te klikken op op de ENGELSE versie van zijn weblog: Dat is werkelijk een geweldige bron van informatie over het hele Midden Oosten en Noord Afrika inclusief natuurlijk Tunesie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *