Over de protesten tegen de muur

Wie geïnformeerd wil blijven over de vreedzame strijd tegen de illegale muur op de Westoever, met name door de mensen uit Bi’lin en Ni’lin, die ondersteund door Israëli’s en internationale activisten elke week op vrijdag een demonstratie houden, kan heel goed terecht bij de website van Joseph Dana, hier.

Op 1 januari 2011 overleed Jawaher Abu Rahmah aan het inademen van traangas toen ze naar de demonstratie stond te kijken. (Hier) Het tragische voor de familie is dat haar broer al eerder overleed toen hij frontaal geraakt werd door een schot met een traangaspatroon.

Het leger treedt elke vrijdag hard op. Traangas blijkt niet zo onschuldig als het klinkt, zeker niet wanneer het gaat om grote doses, of wanneer, zoals ook onlangs gebeurde, het traangas de huizen in wordt geschoten. Ook willen de soldaten nog wel eens direct op mensen schieten, wat ten minste een dode, een man met een hersenbeschadiging en een vrouw die er een oog aan verloor opleverde. Het zijn niet alleen de demonstranten die gevaar lopen, ook worden regelmatig razzia’s gehouden in de dorpen, en worden er mensen opgesloten, onder andere op idiote beschuldigingen dat ze in het bezit zijn van illegale wapens – als ze de hulzen van de traangasgranaten die op hen zijn afgeschoten hebben bewaard. Dat je aan traangas dood kunt gaan, vooral als dat verkeerd wordt gebruikt, is al bekend uit de eerste intifada, toen veertig mensen stierven. (Hier)


(Gewonde in Ni’lin, gisteren)

Het is vrijwel iedere vrijdag raak. Gisteren werd een demonstrant aan zijn hoofd geraakt door een traangascanister – tegen de militaire regels in dat je geen traangas direct op mensen af mag schieten. Maar zoals gewoonlijk zal er weer geen soldaat voor bestraft worden.

8 gedachten over “Over de protesten tegen de muur

  1. Hier nog een stukje “klein nieuws” — voor jou geen nieuws.

    Toch, de gedachte om pro-Israel apologeten, die door hun optreden de facto anti-semitisme bevorderen, eens op grond daarvan een (proef)proces aan hun broek te doen krijgen … daar een poging toe doen. Is dat wat?

    Mazzel & broge, Evert

  2. @ Evert Wesker (1):

    Het lijkt me toe dat je nu zelf wat onzuiver redeneert, Evert.

    Het identificeren van de staat Israël met het jood zijn en v.v. is weliswaar onjuist -er zijn immers ook joden buiten Israël en anti-zionistische Joden, terwijl staatsvorming op basis van een religie tot schending van mensenrechten moet leiden-, maar daarmee wordt nog niet aangezet tot antisemitisme, laat staan dat daarover een proces zou kunnen worden gevoerd.
    Ieder mens houdt immers een eigen verantwoordelijkheid om zich niet in te laten met racisme en antisemitisme, en die kan niet worden afgeschoven. Verder het oogmerk van bevorderen van antisemitisme niet aanwezig worden geacht.

  3. Olav,

    Dat aanzetten tot anti-semitisme vindt m.i. de facto wèl plaats als mensen, die de schending van mensenrechten waar jij het over hebt aan de kaak stellen, zelf voor anti-semiet worden uitgemaakt.

    Het levert dan ook nog eens een klimaat op waarin echte anti-semieten succes kunnen hebben.

    Ook proef ik in de politiek van uiterst rechts in Israel wel eens dat dergelijke lieden het helemaal niet zo erg zouden vinden als het anti-semitisme buiten Israel (exclusief de VS, daar kom ik zo op) weer zou groeien. Het zou een extra bevolingsaanwas van Israel kunnen inhouden. In Israel maken rechtse politici zich namelijk zorgen over de verhouding Joden/niet Arabische bewoners versus Arabische bewoners in Israel (inclusief de bezette gebieden, die men uiteindelijk wil inlijven).

    De VS zijn in een dergelijk concept dan een essentiële militaire en economische steun, die uiterst rechtse Israelische politici in staat moet stellen hun “Groot Israel zonder Arabische bewoners” na te streven.

    En wat betreft zo’n proces: Het is een – toegegeven, mogelijk thans(…) niet zo realistsiche – gedachte. Die speelde bij mij echter al eens door het hoofd n.a.v. het optreden van Rabbijn Evers ten tijde van de laatste oorlog (operatie “Gegoten Lood”) tegen Gaza.

    Mazzel & broge, Evert

  4. Anja, Zoek op radio 1 Bureau Buitenland op zondag 16-01-2011 op radio 1 “De berichten uit Bloggistan komen vandaag uit Israel waar persvrijheid een heel relatief begrip is”. Dit moeten veel meer mensen horen! Wie brengt dat onder onze aandacht? Ik kan het niet. J.F. Verhagen Leiden

  5. Nou, wie dat onder onze aandacht brengt: Radio 1 heeft dat net gedaan.
    En ik doe mijn best, J.F.
    En er zijn honderd manieren waarop jij je bijdrage kunt leveren, dus niet zo hulpeloos, alsjeblieft.

  6. @ Evert Wesker (4:

    Door omstandigheden heb ik niet eerder kunnen reageren.

    Evert, je gebruikt in je reactie veel woorden waarmee ik het helemaal niet oneens ben. Ik beperk me tot de kern van mijn opmerking.

    Volgens jou is er sprake van de facto aanzetten tot antisemitisme. Dit is veel te kort door de bocht.

    Uiteraard is het verwijt van antisemitisme door zionisten en pro-Israëlgangers jegens degenen, die de schending van mensenrechten door de Israëliërs aan de kaak stellen, onterecht. Maar het is vervolgens GEEN logische en noodzakelijke stap dat de critici van de weeromstuit zélf antisemitisch zouden worden. Integendeel, zeker ook zij moeten te allen tijde scherp onderscheid blijven maken tussen zionisten en joden. Dus ja, wél bevordering van antizionisme, maar neen, geen bevordering van antisemitisme.

  7. Olav, ik heb op m’n eigen weblog al gereageerd. Dus hier maar even een kopie ervan.

    Olav, het gaat mij om de uitwerking van het optreden van mensen als – bijvoorbeeld – Rabbijn Evers. Zo moet je mijn verhaal, en m’n eerste antwoord op jou, lezen.

    Mazzel & broge, Evert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *