The Book of Destruction

Het was de laatste keer dat ik de grens van Gaza overging, bij Erez. We moesten weer eens wachten aan de Palestijnse kant, bij ‘hamza, hamza’ (vijf vijf), want er was weer een nieuwe regel: als het Israëlische personeel wil lunchen dan gaat de grens een uurtje extra dicht. En zo kom je in gesprek met de mensen die daar net als jij wachten. Meestal erg interessante mensen, want dat zijn mensen die naar Gaza gaan haast per definitie.

Ik kwam in gesprek met een Duitse fotograaf, Kai Wiedenhöfer, die een groot fotoboek had gepubliceerd, en net een stapel ervan naar de mensen in Gaza gebracht had. Hij had nog twee exemplaren over. Ik kocht er een van hem voor een zacht prijsje.

Het heet The Book of Destruction en is indrukwekkend. Sober, frontaal, onsentimenteel, heeft de fotograaf de camera gericht op destructie van Gaza. De nu zo fotogenieke puinhopen, maar vooral: de beschadigde, verminkte, nu kreupele en blinde mensen. Recht voor de lens zitten ze: met een prothese naast ze, de stomp zichtbaar, vrouwen tillen hun rokken op om te laten zien wat er over is van hun benen.

Ik kwam de foto’s weer tegen in de Volkskrant, en vandaag in een artikel in de onvolprezen Guardian. Ga daar kijken naar de slideshow, met de stem van de fotograaf die vertelt wat hij daar gezien heeft. Hier.

7 gedachten over “The Book of Destruction

  1. Over the last several months, Al Jazeera has been given unhindered access to the largest-ever leak of confidential documents related to the Israeli-Palestinian conflict. There are nearly 1,700 files, thousands of pages of diplomatic correspondence detailing the inner workings of the Israeli-Palestinian peace process. These documents – memos, e-mails, maps, minutes from private meetings, accounts of high level exchanges, strategy papers and even power point presentations – date from 1999 to 2010.
    http://english.aljazeera.net/palestinepapers/2011/01/201112214310263628.html

  2. Doe effe normaal, Derk. Clara is niet alleen maar boos, maar ook heel actief, en ze is ook niet boos op alle partijen tegelijk, maar weet heel duidelijk boos op wie en waarom, en wie niet boos wordt bij het zien van de verwoesting in Gaza is niet helemaal in orde. Dus wil je alsjeblieft hier niet met zulk onnozel commentaar komen, Derk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *