Vandaag: de Palestine Papers

Veel mail over de ‘Palestine Papers’ (zie hier op Al Jazeera English, ook de Guardian houdt zich er intensief mee bezig, hier) en nog geen tijd gehad me daar echt in te verdiepen. De commentaren zullen wel spoedig komen.Wat in ieder geval al blijkt is dat de PA/Abbas bereid was om een groot deel van Oost Jeruzalem weg te geven, en de meeste nederzettingen daar bij een overeenkomst wil laten bestaan. Eerste reactie uit Gaza van mijn jonge Palestijnse vriendin Fedaa: “Shame on you Palestinians, president Abbas get lost!!!!”.

Dit is wat meteen duidelijk wordt:
1. Dat Israël altijd al gelogen heeft toen ze weer eens zeiden dat er ‘aan de andere kant niemand was om mee te praten’. Maar, ja, dat ze stelselmatig liegen is geen nieuws meer.
2. Dat de PA, (het ‘Palestijnse Gezag’) bereid was tot veel te vergaande concessies, zonder voldoende mandaat te hebben van hun Palestijnse achterban. Arafat heeft destijds al de meest vergaande concessie gedaan die van de Palestijnen verwacht kon worden, namelijk het opgeven van driekwart van hun oorspronkelijke land, op voorwaarde dat er dan wel op die overgebleven kwart inclusief het Palestijnse deel van Jeruzalem een eigen staat kon komen. Arafat was toen nog in staat om het merendeel van het Palestijnse volk daarin mee te krijgen, wat op zich wat je er ook over denkt een geweldige prestatie was, maar Arafat werd bedrogen en hij had verzuimd om een waterdicht contract te sluiten. Die driekwart werd zonder dankjewel in de Israëlische zak gestoken, en vervolgens deed Israël of er nu nog eens onderhandeld zou moeten worden over de overgebleven kwart.
3. Dat Abbas deze concessies deed zonder er rekening mee te houden dat het deel van de Palestijnen dat er direct de gevolgen van zou gaan merken, namelijk die in Oost-Jeruzalem niet door hem vertegenwoordigd zijn en daar niet in zijn gekend. Kwart-president Abbas, die al door veel verslaggevers onterecht wordt gezien als de vertegenwoordiger van de Palestijnen is niet verkozen, en de Palestijnen van Gaza, die in Israël zelf, en alle Palestijnen in de diaspora worden in deze onderhandelingen of wat daar voor door gaat niet vertegenwoordigd.
4. Te voorspellen valt dat Hamas hierdoor weer aan populariteit wint. Kunnen veel Palestijnen dan veel kritiek hebben op Hamas – de meeste van mijn vrienden zijn bepaald niet blij, noch met Fatah noch met Hamas – maar dit kan in ieder geval niet van ze gezegd worden: dat ze zover door de knieën gaan voor Israël – om dan vervolgens nog steeds niets te bereiken ook nog.

Er zal nog veel meer boven tafel komen, maar verrassend zal het niet zijn, denk ik.

Voor updates van uur tot uur, zie de Guardian, hier.
Lees het redactioneel van de Guardian, hier. (Hadden wij maar zo’n krant)

10 gedachten over “Vandaag: de Palestine Papers

  1. #@!YTU,mfvb?7&
    Uitverkoop van Palestijnse rechten door figuren die geen mandaat hebben van het Palestijnse volk !

    Dit is de zoveelste teleurstelling en wat een bedrog. Dit is om je kapot te schamen.

  2. Maar Abbas onkent dat ie de meeste nederzettingen heeft willen weggeven. En is dat niet veel logischer? Waarom zou Abbas anders de afgelopen jaren een bouwstop in alle nederzettingen als ononderhandelbare eis hebben gesteld?

  3. Dat Israel heeft gelogen, omdat er aan de andere kant niemand was om me te praten.
    Je bedoelt de PA die met twee tongen spreekt, om maar eens een indianen quote te gebruiken.
    Misschien ook omdat de PA erop aangedrongen heeft om die toezeggingen geheim te houden!
    Ik kan mij voorstellen, dat de desillusie groot is, wetende dat de Palestijnen door hun eigen broeders worden bedrogen.

  4. Zowel Het Palestijns Gezag als de Israëlische onderhandelaars hebben met twee tongen gesproken, en ik zie dat vooral in de VS is doorgedrongen dat ze door Israel zijn voorgelogen. Kom ik morgen mee.
    Geen van de twee partijen komt er gunstig vanaf, en het is onwaarschijnlijk voor beide zijden dat ze iets anders hadden gewild dan dat het geheim was gebleven.
    De desillusie is bij de Palestijnen niet groot, want voor hen komt er niet meer dan bevestiging van wat ze al wisten: de kloof tussen Fatah en Hamas is inmiddels nauwelijks meer te overbruggen, tenzij er aan de Fatah kant nieuw leiderschap komt. Of Abbas dit politiek gaat overleven is de vraag.

  5. En Ronnie Naftaniel schaamt zich nergens voor: Nee hoor, het is zoals gewoonlijk allemaal weer geweldig nieuws over Israel. (Zie de NRC van dit weekend.)
    Dat is dus blijkbaar de hasbara briefing die hij hierover van zijn bazen heeft gekregen. Lachwekkende figuur.

  6. Overigens (door een associatie met ‘Ronnie’ Naftaniel): Wat zijn dat toch allemaal voor gekke babynaampjes in de Israelische politiek: Ronnie (Aharon), Tzipi (Tzipora), Bibi (Benjamin), Yuli (Yael), Avi (Abraham), Rafi (Raphae), Ami (Amichai) Arik (Ariel), Yossi (Yosef) en ga zo maar door. Zegt dat soms iets?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *