Nederlandse NGO’s protesteren tegen de veroordeling Palestijnse mensenrechtenactivist

Ameer Makhoul, Palestijn met Israëlisch staatsburgerschap, vooraanstaand mensenrechtenactivist, tot negen jaar gevangenisstraf veroordeeld. Zie hier. Cordaid, ICCO en Oxfam Novib protesteren. Bezwaar tegen, minister Rosenthal?

Nederland en Europese Unie moeten protesteren tegen veroordeling Palestijnse mensenrechtenactivist: gezamenlijk persbericht Cordaid, ICCO en Oxfam Novib

02 februari 2011
GEZAMENLIJK PERSBERICHT

Den Haag, 2 februari 2011 – Ameer Makhoul, een vooraanstaand Palestijnse mensenrechten-activist, is 30 januari jl. door de Israëlische rechtbank in Haifa veroordeeld tot 9 jaar gevangenisstraf voor spionage. Cordaid, ICCO en Oxfam Novib, verenigd in de coalitie voor mensenrechtenverdedigers, hebben ernstige twijfels over de eerlijkheid van de rechtsgang en willen het proces tegen Makhoul heropend hebben. Ze roepen Nederland en de Europese Unie op om te protesteren tegen deze veroordeling en vragen minister Rosenthal het onderwerp hoog op de agenda te zetten tijdens zijn bezoek aan Israël komend weekend.

Ameer Makhoul is Palestijns Israëliër en algemeen directeur van Ittijah, het netwerk van Arabische niet-gouvernementele organisaties in Israël. Ittijah werd tot eind vorig jaar gesteund door ontwikkelingsorganisaties ICCO en Cordaid. Als directeur van Ittijah sprak Makhoul zich uit tegen discriminatie van Palestijnen in Israël, tegen de Israëlische bezetting van de Westelijke Jordaanoever en Gaza en voor het Palestijnse recht op zelfbeschikking.

Ameer Makhoul werd op 6 mei 2010 gearresteerd en beschuldigd van hulp aan de vijand in oorlogstijd – waarop maximaal levenslang staat -, spionage en contact met een buitenlandse agent. Als gevolg van harde ondervragingsmethoden die ook in Israël illegaal zijn verklaard, tekende Makhoul in deze eerste dagen een bekentenis, die hij daarna krachtig ontkende. Makhoul had al die tijd geen toegang tot een advocaat. Eind oktober 2010 accepteerde hij een strafvermindering door zich schuldig te verklaren aan spionage, contact met een buitenlandse agent en samenzwering met de vijand in oorlogstijd. In ruil liet de aanklager de zwaarste aanklacht – hulp aan de vijand in oorlogstijd – vallen.

De zaak-Ameer heeft veel losgemaakt in Israël, waar Israëlische en Palestijnse mensenrechtenorganisaties zich hebben ingezet voor een eerlijk proces, en in Europa, waar internationale mensenrechtenorganisaties de zaak onder de aandacht van diplomaten en media hebben proberen te brengen. Zo uitte de coalitie voor mensenrechtenverdedigers haar zorgen over het feit dat Makhoul na zijn arrestatie 12 dagen in isolatie is vastgehouden, zijn advocaat niet mocht spreken, en tijdens zijn verhoor slecht is behandeld met harde en illegale ondervragingsmethodes. Verschillende ambassades, waaronder de Nederlandse, hebben het proces actief gevolgd: Ambassadepersoneel heeft oa rechtszittingen van Makhoul bijgewoond en de zaak in Europees verband besproken.

Omdat de coalitie voor mensenrechtenverdedigers ernstige twijfels heeft over de eerlijkheid van de rechtsgang, twijfelt ze ook aan de eerlijkheid van het vonnis. De veroordeling is voornamelijk gebaseerd op de verklaring van Makhould die onder druk is gegeven en later ingetrokken. Daarom roepen Cordaid, Oxfam Novib en ICCO de Nederlandse overheid en de Europese Unie op om, in lijn met de Europese Richtlijnen voor Mensenrechtenverdedigers
– bij de Israëlische autoriteiten protest aan te tekenen tegen deze veroordeling
– bij de Israëlische autoriteiten aan te dringen op het opnieuw voeren van het proces, nu op een eerlijke manier, of op vrijlating van Ameer Makhoul
– bij de Israëlische autoriteiten te pleiten tegen verdere inkrimping van de civiele ruimte voor mensenrechtenactivisme in Israël

De coalitie voor mensenrechtenverdedigers ziet dat dit soort arrestaties en veroordelingen helaas vaker voorkomt in Israël en gezien kan worden als onderdeel van een trend om mensenrechtenactivisten, die zich uitspreken over Israëlische mensenrechtenschendingen, monddood te maken. Naast arrestaties en gevangenneming gebeurt dit onder andere ook door reisverboden, verbale bedreigingen, en aanvallen via de media.

Website: hier.

2 gedachten over “Nederlandse NGO’s protesteren tegen de veroordeling Palestijnse mensenrechtenactivist

  1. Anja, Jammer dat er onder de lezers van jouw weblog – tot nu toe op boven staande – niet gereageerd is!
    ‘Reformatorisch Dagblad van 03-02-2011’
    ” Palestijnen mogen niet zelf staat uitroepen”
    Den Haag (ANP) – Het Kabinet moet de Europese Unie oproepen zich te verzetten tegen het eenzijdig uitroepen van een Palestijnse staat. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunde donderdag een voorstel van die strekking van de SGP, het CDA en de Christen Unie.
    Duurzame vrede tussen Israel en de Palestijnen komt volgens de fracties niet dichterbij als de Palestijnse autoriteiten eenzijdig – (‘Eenzijdig uitroepen van “Israel” in 1948 en dat op andermans grond werd toen ‘geaccepteerd’) – een Palestijnse staat uitroepen. De partijen willen ook dat de EU de Palestijnse leiders oproept om directe onder-handelingen met Israel te hervatten. De eventuele oplossing van het conflict moet recht doen aan de Palestijnse problemen en ook een erkenning van een democratische,Joodse staat omvatten,aldus de fracties.
    Behalve door het CDA,de Christen Unie en de SGP werd de motie ook gesteund door de VVD,PVV en PvdA.
    ‘Erkenning van een democratische Joodse staat’ Als al die fracties het boven staande zouden lezen zullen hun ogen dan open gaan? Die berechting van – Ameer Makhoul – is toch ‘bij de beesten af’ Ik weet dat ik op die fracties nooit meer zal stemmen! ‘Over mensenrechten gesproken!’ J.F. Verhagen

  2. Het maakt mij niet uit of mensen willen reageren of niet, Verhagen. Dat er nog steeds trouw dagelijks anderhalf duizend mensen per dag dit weblog bezoeken vind ik interessant, en als ze ergens tegen willen protesteren moeten ze dat toch niet in de eerste plaats hier doen. Maar op de Dam, in hun partijraad of in het stemhokje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *