Verzet in Hebron

Ondertussen gaat het verzet in Palestina ook door. In Hebron werd door Palestijnen en Israëlische activisten gedemonstreerd voor de heropening van Shuhada straat, de centrale straat in Hebron die vanwege de aanwezigheid van kolonisten is afgesloten voor Palestijnen. Voor meer achtergrond, lees Joseph Dana, sowieso een goede website voor info. Hier.

4 gedachten over “Verzet in Hebron

  1. Hallo Anja,
    De PVDA heeft een motie gesteund van de SGP, CDA en CU waarin wordt opgeroepen de eenzijdig uitgeroepen Palestijnse staat niet te erkennen en waarin de Palestijnen opgeroepen worden weer naar de onderhandelingtafel te gaan en Israël expliciet te erkennen als een democratische en joodse staat. Zie ook: http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=208099 en http://ikregeer.nl/document/kst-98363
    Het is te erg voor woorden dat de PVDA deze motie heeft gesteund!

  2. Hallo Anja,

    Klopt het dat Arabieren en Joden in Tel Aviv met elkaar in vrede leven?
    Tenminste, als ik een vriend van mij met geloven die er onlangs was.
    Volgens hem was dat een heel tolerante stad, een voorbeeld zoals het zou moeten zijn in het Midden Oosten.

  3. Het is best mogelijk dat er op individuele basis goede verhoudingen zijn tussen Palestijnen met Israelisch staatsburgerschap en idem dito joden, Christiaan, zo zijn er ook Palestijnen en joden die samen werken tegen de bezettingspolitiek van Israel, zie hierboven, of bij het tegengaan van de verdrijving van Bedoeienen (ook staatsburgers) uit de Negev. Ik ken ook veel met name oudere Palestijnen die zich de tijd nog herinneren dat joden en islamitische en christelijke Palestijnen in pais en vree samen leefden in Palestina.

    Maar de werkelijkheid is dat er nauwelijks nog Arabische staatsburgers in Tel Aviv wonen. De segregatie in Israel is al ver gevorderd en gaat nog steeds verder. In Palestijnse steden in Israel als Sakhnin woont maar een enkele jood (die daar heel bewust voor moet kiezen) en in de meeste gemeenschappen wonen alleen joden – de wet staat toe om ‘mensen die niet in de cultuur passen’ buiten te sluiten.

    En mensen die hun kinderen nog principieel op een gemengde school willen hebben moeten kiezen voor een dure privéschool, want ook het onderwijs is grotendeels gesegregeerd.

    In de paar plaatsen waar nog zowel Arabische als joodse burgers wonen, zoals Jaffa en Haifa neemt de segregatie ook verder toe: acties van onder andere rabbijnen om de joodse inwoners te verbieden nog woonruimte aan niet-joden te verhuren hebben succes, en om er toch voor te zorgen dat de Arabische inwoners nog ergens kunnen wonen wordt nu overwogen om ook woonwijken alleen voor Arabieren te bouwen, zie hier.

    Ook lopen Palestijnen die in wijken rondlopen die overwegend joods zijn gevaar, pas is weer een jonge man die in West Jeruzalem liep, en een stelletje klootzakken hoorden dat hij Arabisch sprak doodgestoken nadat er ‘dood aan de Arabieren’ werd geschreeuwd. Zie hier.

    Dat er desondanks Palestijnen en joden zijn die elkaar nog wel weten te vinden in de allerlaatste progressieve enclaves is mooi, in apartheidsstaat Israël is dat al bijna een verzetsdaad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *