Menselijke keten in Amsterdam

Het was prachtig, gisteren, een paar honderd mensen die in Amsterdam een menselijke keten vormden van de Selimeye moskee, naar de Gerard Dou synagoge, en toen naar Oranjekerk. En op elke plek schonken de vertegenwoordigers hun heilige boeken aan de anderen: Thora, Koran, Bijbel. Ik was niet de enige die daar rondliep met een dikke brok in de keel. Een politieagent die erbij was, was ook onder de indruk. ‘Het is eigenlijk zo gemakkelijk, om het een beetje aardig te doen met elkaar’, zei hij.

Zie ook bij AT5, hier.

17 gedachten over “Menselijke keten in Amsterdam

  1. Beste Anja,
    Wat een mooie foto’s. Ik was te druk met de organisatie om zelf te fotograferen. Bedankt! Een mooie herinnering aan een speciale middag.
    Met vriendelijke groeten Joke Jongejan

  2. op bijeenkomsten die de solidariteit met wie dan ook laten zien hangt zo een prettige sfeer, zo vriendelijk. Dan is Nederland weer even wat het had moeten zijn. geweldig initiatief!

  3. Hallo lieve mensen..
    Dit filmpje werd mij aangeboden! Jammer dat ik het niet wist anders was ik zeker van de partij!!
    Dit is gewoon geweldig om te zien!! Gewoon ook omdat er aandacht aan het probleem wordt geschonken Maar dan een aandacht die blijft omdat het iets met je doet en hopelijk op deze manier anderen ook iets doet en men blijft stilstaan bij het feit dat iedereen de samenleving maakt of is!! Wij moeten gewoon met elkaar leven naast elkaar staan rekening houden met die ander elkaars afkomst en geloof, respecteren!! Een ieder in zijn en haar waarde laten..Ontvankelijker naar die ander!! Dan komen wij er wel!!

    Hier heb ik weer respect voor!!

    Groet..Alicia Wijnbeld.

  4. Beste Anja,

    Hartelijk dank voor de foto serie. Het is echt prachtig om de reportage van de dag te kunnen zien. Ik hoop dat deze initiatieven het verschil kunnen maken, en dat we zo nader tot elkaar komen.

    Groet,
    Ilias

  5. Voor de goede orde: door rabbijn Awraham Soetendorp werd een Tanach uitgedeeld bij de Selimiyemoskee en de Oranjekerk, dus de bundeling van Tora, Neviïem (Profeten) en Ketoeviem (Geschriften). Een prachtige fotoreportage overigens, complimenten daarvoor.

  6. Dag Anja, de foto’s laten heel mooi zien hoe goed het was. Bedankt daarvoor.
    (en leuk dat je de School voor Vrede ook zichtbaar was.)
    Angèl Ruyter namens de School voor Vrede

  7. Dank je wel; ik attendeer Vele Vlaardingers Een Huis graag op je foto’s. Misschien tot de 30e maart, bij de herdenking de Dag van het Land in Vlaardingen. Welkom!
    beste groet, Han

  8. Mensen van goede wille. Wat fijn! Door lichamelijke ongemakken kon ik er helaas als “ongelovige” niet bij zijn. Ik kon ook geen boek aanbieden. Toch is het fantastisch dat zoiets gebeurt.
    Hartelijk dank voor de foto’s

    Jan.N

  9. Was dit de optocht waar JODEN!! geroepen werd? zo ja,dan kan je t toch niet succesvol noemen?

  10. Er werd geen joden geroepen, en er werd niet katholieken geroepen, en er werd niet boeddhisten geroepen, en er werd geen negers geroepen, en niet chinesen, en niet homo’s en nog een heleboel werd er niet geroepen. Het was heel geslaagd.

  11. Hoi,ik snap niet waarom mojn post,die van jodenhater doet hitlergroet niet word geplaatst,want dat was alleen om mijn postnr 12 te bevestigen,waarom bent u niet voor openheid?

  12. Je komt met een dubieus filmpje aanzetten waarop ik een man kan zien die zijn arm opsteekt, dat zou dan een hitlergroet moeten zijn maar het kan van alles wezen, en hij zou kankerjoden hebben geroepen hoewel ik dat niet hoor, je zegt er niet bij waar dat filmpje vandaan komt en wanneer dat is gemaakt. Als dat tijdens die actie hierboven gemaakt is was er één malloot op honderden mensen die demonstreerden voor saamhorigheid, onder andere met joden. En van één malloot zouden wij nu reuze onder de indruk moeten zijn, want dat is belangrijker dan Gaza.
    Doe niet zo mal, Herman.
    Dat er in Nederland antisemitische uitlatingen zijn geweest en vast nog wel zullen komen weten we. Erg genoeg. Maar volgens de gegevens die het CIdi zelf heeft verspreid een overzichtelijk probleem dat in geen enkele verhouding staat met wat er in Gaza gebeurt en niets te maken heeft met de actie hierboven.
    Niet meer met zulke rommel komen, Herman.

  13. Hallo, t voorval was dus bij ‘wandelen voor de vrede’,in A’dam west een paar maaden geleden,t verbaast mij ten zeerste dat u het voorval niet kent,de man word zelfs door de politie gezocht,want t was wel op het nieuws,of kijkt u alleen gaza news?
    Maar wat ik niet begrijp,is wat u in de Nederlandse politiek doet,als u alleen maar oog heeft voor de gaza.
    En deze wandeling en de menselijke keten haalde ik dus door elkaar,kan gebeuren he,,,,vandaar dat ik ook begon met schrijven.

    Vr groet Herman

  14. a. Ik kijk niet alleen naar Gaza nieuws
    b. Nee die ene malloot heb ik niet op het nieuws gezien.
    c. Ik heb voor veel meer zaken oog dan alleen voor Gaza, al is Gaza omdat ik er werk wel belangrijk, en nu even meer dan anders.
    d. Ik zit niet in de politiek.
    Als je nu ophoudt met zeuren, dan heb je nog een kans dat je nog eens terug kunt komen met iets dat er toe doet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *