Tegen de Kassam raketten

Schiet toch in godsnaam geen raketten af op Israël, schrijft journaliste Amira Hass aan Hamas. Hass is de enige Israëlische journaliste die in Ramallah ging wonen om haar werk als verslaggeefster te kunnen doen. Geef die idioten niet nog meer aanleiding om een nieuwe dodelijke aanval te doen zegt ze. En laten ook degenen die terecht protesteren tegen de blokkade en de aanvallen op Gaza daar hun mond over opendoen.

So for all those who demonstrated in support of the Gazans when they were trapped under Israeli fire, all those planners of past and future flotillas, this is your moment to raise your voices and say clearly: The Qassams merely feed Israel’s madness. It is not the Qassams that will ensure the Palestinians, both in and out of Gaza, a life of dignity. It is not the Qassams that will topple the Israeli walls around the world’s largest prison camp.

Voor het hele artikel, hier.
En voor de trouwe berichtgeving over wat er allemaal gebeurt aan aanvallen en tegenaanvallen, hou Abu Pessoptimist bij, hier.
Zie ook de Guardian, hier.

Fedaa liet weten dat bij haar thuis alle ruiten zijn gesneuveld, en dat ze onder het glas zat. Maar niemand gewond van haar familie.

En Mohammed Omar laat op facebook weten dat het hem niet geheel toevallig lijkt dat er Israëlische aanvallen op Gaza komen nu er overeenstemming dreigt te ontstaan tussen Fatah en Hamas, en ik heb zeer de neiging om het met hem eens te zijn. Een aanleiding is er altijd wel, en als die er niet is provoceert Israël er wel een – ik schreef daar ook over (met onderbouwing met feiten) in ‘Oorlog als er vrede dreigt’.

Maar doe niet zo stom om op provocaties te reageren, zegt Hass, in feite. Want opnieuw kan Israël doen alsof zij de slachtoffers zijn die zich moeten verdedigen.

12 gedachten over “Tegen de Kassam raketten

 1. “Minister Livnat: Israel may have to start Operation Cast Lead 2”
  En wat heeft Obama dan te zeggen over bescherming van de burgerbevolking? Of onze eigen laffe proto-fascistische regering over de de betekenis van “disproportioneel geweld”? Als de ontwikkelingen in de Arabische landen en de onthullingen van WikiLeaks nog niet helpen om de hypocrisie van het westen aan de kaak te stellen, wat dan wel? We kunnen alleen maar blijven dromen, van de Holocaust hebben we tenslotte ook niets geleerd.
  http://tinyurl.com/6bs3z6k

 2. Geachte mevrouw Meulenbelt,

  In mijn ogen blijft dit een kip-ei discussie. Vast staat is dat Israel minder redenen heeft om aanvallen uit te voeren indien het niet wordt bestookt met raketten en/of mortieren. Wat dat betreft vind ik u wel erg eenzijdig, u legt de totale verantwoording voor de geweldsescalties altijd bij Israel, terwijl de Palestijnen ook geen schoon geweten kunnen hebben.

 3. (2) Daar gaan we weer.
  Het gaat er helemaal niet om of Israel ‘redenen’ heeft om aan te vallen, die zijn er altijd wel en anders verzin je die, Michiel, en de kip die het ei heeft gelegd is de bezetting en de belegering van Gaza.
  Als je dat ‘eenzijdig’ vindt is dat jammer, maar volgens mij is dat een feit.
  Zie de ‘paradigmastrijd’, hier, en zie mijn boek, ‘Oorlog als er vrede dreigt‘. Inderdaad, ik acht Israel verantwoordelijk voor het ontstaan van het conflict, en ik heb nog niets gezien dat er op wijst dat ze nu eens serieus aan het werk gaan om dat op te lossen.

  En voor de volgende usual suspects die ditzelfde soort bekende deuntjes af komen draaien: doe maar niet. Ik heb al ongeveer 3912 keer verklaard dat ik tegen aanvallen op burgers ben, van wie dan ook, dus ook tegen het afschieten van raketten. Ik heb daarentegen ook de vraag gesteld wat de Palestijnen dan zouden moeten doen om zich te verdedigen – waar ze volgens het internationaal recht gelijk mee hebben – als ze niet een leger tot hun beschikking hebben, en daar van de usual suspects nooit een antwoord op gehoord dat hout sneed.

  En van mensen die ik nog nooit heb horen verklaren dat ze tegen de massamoord op de bevolking van Gaza waren, op een bevolking die niet eens kon vluchten, met, om het nog maar even te herhalen meer dan driehonderd dode kinderen, een een ratio qua doden van 100 Palestijnen op 1 (één) Israeli, hoef ik niet te accepteren dat ze van mij verwachten dat ik bij elke nieuwe raket weer een verklaring af steek dat ik daar tegen ben. Onthou het nu maar eens een keertje.

 4. (1) Ik deel je verontrusting en je verontwaardiging, Engelbert, maar ik zou het op prijs stellen als je die kon uiten zonder in een paar zinnen fascistisch en holocaust te zeggen.

 5. Oh shit, nu is er een aanslag in Jerusalem gepleegd…. kan je nagaan wat dat voor nare gevolgen zal hebben. Daar zijn die raketjes niks bij vergeleken. Michiel van (2) noemt het nog kip en ei, ik vrees dat de hele wereld nu weer zal zeggen dat de schuld ligt bij de Palestijnen die allemaal terroristen zijn.
  Israel kan zich weer helemaal onderdompelen in het oude klaagliedje.
  Zou me niks verbazen als ze zelf die koffer hebben neergelegd.

 6. (3) Ik doe mijn best, Anja.
  (5) Inderdaad, nog geen dader heeft zich gemeld, maar: “Netanyahu: Israel will react firmly to recent Palestinian violence”.
  Na de collectieve straf en het weerzinwekkende gedrag van de IDF als reactie op de moorden in Itamar, voordat er ook maar een spoor van bewijs was van wie de dader was, kun je je terecht zorgen maken. Zoals ik Haaretz de afgelopen weken heb gelezen lijkt er een duidelijke opbouw naar een nieuw bloedbad te zijn. Allemaal leuk en aardig die democratie van Arabieren, maar not on my watch al Netanyahu denken.

 7. Het is waar dat het héél merkwaardig is dat geen Palestijnse groep de aanslag op die bus heeft geclaimd, en ook dat niemand gezien heeft dat er een tas aan een paal was vastgemaakt, en dat in zeer zeer bewaakt Jeruzalem. We weten dus nog niets, maar raar is het wel.

 8. Wie het ook gedaan heeft, we weten wie de prijs betaalt.

  Mijn vriendin Abir uit Gaza-stad was mailde me vannacht, een paar uur nadat ze ineens offline was en onze chatsessie werd verbroken. Ze had juist verteld dat ze raketten hoorde vallen in het noorden van de Gazastrook:

  I am okay .. they hit the electricity around my street.
  The shelling is still … in many places in gaza , rafah , kan Younis.

  Zeker weten we dat Abir niet verantwoordelijk is voor de bus bom: ze is Gaza al jaren niet meer uit geweest. Blokkade, weetjewel. Misschien wil Michiel haar de kip-ei discussie even uitleggen. Mij lukt dat niet zo goed.

 9. @ Christine

  ’t Werkt zo ongeveer als de derde wet van Newton.

  En al die Israeliers die in de loop der jaren zijn omgekomen tijdens terroristische acties waren waarschijnlijk ook niet persoonlijk verantwoordelijk voor de dood van Palestijnen en/of (economische) blokkades.

  Daarom spreek ik over een kip-ei discussie. Enerzijds dienen alle Palestijnen elk geweld tegen de staat Israel en haar burgers af te zweren en anderzijds dient Israel de Palestijnen in staat te stellen een eigen volwassen staat te stichten op de grenzen van 1967.

  Zie jij dit allebei gebeuren? Ik niet.

 10. Fatah heeft al in geen jaren meer geweld gebruikt tegen Israel, en Hamas heeft meerdere keren een lange tijd een wapenstilstand volgehouden tot Israel die weer eens doorbrak met een paar ‘targeted killings’, Hamas heeft bovendien een hudna, een wapenstilstand voor lange tijd aangeboden, Israel is daar niet op ingegaan.
  En daarnaast is Israel naarstig bezig geweest de nederzettingen uit te breiden zodat er van een Palestijnse staat geen sprake kan zijn, nog afgezien van het feit dat ze ook geen enkel aanbod hebben gedaan en op geen enkel aanbod hebben gereageerd.
  In mijn boek terug te vinden, met vermelding van bronnen.
  Er is geen kip en ei kwestie, er is een hele akelige kip.
  Zorg dat je je feiten beter op een rijtje hebt als je hier nog eens aan wilt komen zetten met een omelet, Michiel.

Reacties zijn gesloten.