Culemborg

Even tussendoor een achterstallig werkje: de tijd ging er weer met me vandoor: het was op 24 maart dat ik was uitgenodigd om in Culemborg te komen spreken over Palestina/Israel, voor een zaal met mensen die al actief zijn, vrienden van Sabeel, de Gazavloot (een van de aanwezigen reist mee), de Olijfboomactie – veel kerkelijke mensen.

Maar ook ‘gewoon’ publiek, die door dominee Henri Veldhuis die de discussie vaardig leidde uitgenodigd werden om vooral met hun echte vragen te komen – ook als daaruit zou blijken dat we niet allemaal hetzelfde denken. (Toen ik Henry Veldhuis nog niet kenden zag ik hem wel eens aan als een fotograaf, wat mij ook wel eens gebeurt. Ik stond pas met mijn camera bij een bijeenkomst op de Dam, waar ik ook moest spreken, toen iemand naast me zei jammer dat Anja Meulenbelt er niet is, ik zie haar niet.)


(Henri Veldhuis)

Ik was gelukkig, op die avond. Het is ook voor mij bemoedigend om mijn diepe zorgen te kunnen delen, over het lot van de Palestijnen maar uiteindelijk ook over wat voor land Israel aan het worden is – het is toch niet om aan te zien. Ik waardeerde het gesprek dat we konden voeren, de aandacht en betrokkenheid, en ook vragen over het antisemitisme in Nederland en ik kon nog eens zeggen dat ik het een enorme schande voor ons land zou vinden wanneer joodse burgers weg zouden trekken omdat ze zich hier niet veilig voelen. Ons land zou veilig moeten zijn voor mensen van elk geloof, ook voor mensen zonder geloof, en ik accepteer het helemaal niet als iemand als Bolkestein zegt dat joden maar beter weg kunnen gaan, net zo min als ik het accepteer als een andere meneer vindt dat de moslims maar weg moeten.

Ik kikker van zo’n avond weer helemaal op. En wij hadden mazzel, want op diezelfde avond hield Dries van Agt een lezing in Nuenen, samen met Jaap Hamburger van EAJG en Meta Floor, en de steeds agressiever wordende groep kritiekloze Israel-aanhangers hadden besloten om daar heen te gaan, en kon het niet laten om voortdurend door de lezing heen te schreeuwen. Wat ze in ieder geval bij de plaatselijke pers niet veel sympathie opleverde, en dat terwijl de organisatie vanwege het ‘evenwicht’ nog een andere avond had aangekondigd, waarbij Cidi en Vrienden van Israel alle ruimte krijgen om hun mening over het voetlicht te brengen. Ik denk dat ik voortaan mijn lezingen bij voorkeur geef als Dries een eindje verderop er ook een doet. Dan hebben we de ruimte voor een echt en eerlijk gesprek. Of moeten we met de anti-ons club afspreken dat ze om en om een lezing van hem en een van mij proberen te verstoren?

2 gedachten over “Culemborg

  1. Fijn om te horen dat het een goede avond was. Zo kan het dus ook!
    Ik was zelf in Nuenen, als chauffeur en “bodyguard” (was het een grapje of niet?) van Meta Floor. Zoals de pro-Israëlclub daar ageerde was gewoon onbeschoft, terwijl dan juist de grootste schreeuwlelijken wel achteraf heel braaf Meta en andere sprekers een handje kwamen geven. Ik snap zoiets werkelijk niet.
    Ondertussen is dat clubje ook hun eigen hetze begonnen tegen de Gaza-vloot, Sabeel en ondergetekende. Ze doen maar… ik trek me op aan hoe het in Culemborg ging en ga m’n energie weer lekker richten op de vredezoekende Palestijnen en Israëli’s zelf.
    Keep up the good work!

  2. Fijn van je te horen, Johan. Ik erger me zeer aan dat soort geschreeuw, maar Jaap zei: laten ze daar vooral mee doorgaan. Met al onze lezingen kunnen we niet zo’n geweldig effect bereiken als zij, als ze laten zien welke methoden ze gebruiken om anderen de mond te snoeren. Het is de complete anti-reclame voor Israel, en zo hebben de media het ook opgepikt.
    Ik heb liever een zaal met mensen die werkelijk bereid zijn om een gesprek aan te gaan, ook als je het niet over alles eens hoeft te zijn. Maar de toenemende agressie laat nog wat anders zien: de groep mensen in Europa die nog kritiekloos achter Israel staat wordt allengs kleiner. Het verbaasde mij nogal, dat het nu op 13% voor Israel, 24% voor de rechten van Palestijnen staat – ook in Nederland. Dat zou je aan het lawaai dat ze maken niet denken, dat ze al horen tot een slinkende minderheid. Maar dat zou ons moeten sterken, al vind ik het allesbehalve leuk, hoe meer geschreeuw, hoe duidelijker het wordt dat die kant de ‘legitimiteitsoorlog’ aan het verliezen is.
    En wij gaan ondertussen door met ons werk.
    Met vriendelijks,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *