Von der Dunk mag niet spreken

Ik heb de boeken van Willem Arondéus in mijn kast staan. (Hier). Mijn oma was zijn uitgeefster, en noemde hem Tiky, en raakte met hem bevriend. In zijn laatste boek heeft ze de datum van zijn executie geschreven. Het is terecht dat er lezingen worden georganiseerd, in zijn naam. De man die zijn leven gaf voor het recht van mensen om in vrede te leven – die is een voorbeeld voor mensen nu, die het aandurven om hun nek uit te steken.

En als er een les is die we hadden moeten leren uit die periode is dat het onrecht, de onderdrukking, het wegzetten van mensen als groep niet afgelopen is toen de bezetting, onze bezetting, was afgelopen. Terecht dus ook dat iemand een verband legt tussen wat er toen gebeurde en wat nu. Kun je het mee oneens zijn, dat hij het recht heeft om te spreken zou buiten kijf moeten staan.

En het is dus niet te geloven dat we het mee moeten maken dat uitgerekend voor die Arondéuslezing de columnist Thomas von der Dunk, die was uitgenodigd, niet mag spreken.

Naast die meneer met dat kapsel hebben we nu nog een interessante meneer met wenkbrauwen. Die is van coalitiepartner CDA. Die wil niet alleen hoofddoekjes verbieden, maar zorgde er ook voor dat de lezing van Von der Dunk niet doorging. Precies wat Von der Dunk dus zegt: dat gedachtengoed van de PVV, Partij voor de Vrijheid, godbetert, is besmettelijk. Het wordt al gewoon.

Hero Brinkman, de held van de PVV zei: “De vertegenwoordigers van CDA en VVD vertelden me dat er in Von der Dunks lezing een aantal partijpolitieke passages stonden die niet positief waren voor de PVV. Ik heb toen gezegd: als jullie deze antisemiet Von der Dunk een podium geven om zich tegen de PVV af te zetten, zal ik hem niet alleen bij het debat bij de enkels afzagen, maar dan is het misschien ook de laatste Willem Arondéuslezing geweest.”

Met dat laatste zal hij waarschijnlijk gelijk krijgen, ook nu het gelukt is Von der Dunk de mond te snoeren. Wie zou, behalve lui ter rechterzijde van het politieke centrum, de geweldige voorstanders van de vrijheid van meningsuiting maar niet heus, nu nog een uitnodiging aannemen?

Voor zover rechts, PVV inclusief VVD en CDA, nog wat te verbergen hadden is het masker nu wel definitief gevallen. Wat ook de oprechte christenen in het CDA en de ware liberalen in de VVD niet zal bevallen. Ondertussen is Von der Dunk allesbehalve aangeslagen. Feitelijk heeft hij meer gelijk gekregen dan wanneer hij zijn lezing had mogen houden, en bovendien, “Een lezing die verboden wordt is natuurlijk veel nieuwswaardiger dan een lezing die gehouden wordt.”

Hier is de volledige tekst.

16 gedachten over “Von der Dunk mag niet spreken

  1. dag Anja,

    het zal zo zijn dat een verboden lezing nieuwswaardiger is dan een gehouden lezing, toch snijdt het me door de ziel dat het botte, domme en gevaarlijke inmiddels politiek het normale is geworden. En het lijkt wel alsof niemand meer met gezag tegenwicht kan geven. Spijtig dat jij uitgerekend nu de politiek verlaat.

  2. Ja, ik vind het barre tijden.
    Ik ga wel uit de senaat, Sybrand, maar niet uit het politieke leven. Je zult straks niet minder van mij horen dan nu, en het blijft een belangrijk doel voor de komende tijd om tegenwicht te bieden aan de verwildering.

  3. Anja,

    Even een vraag: Blijf je dit weblog bij de SP site onderhouden? En indien het verhuist: Waarheen?

    Mazzel & broge, Evert

    PS: Een (klein, maar significant) deel van mijn weblog is gewijd aan het – zeg maar – PVV & Wilders bashen. En dat blijft voorlopig ook zo.

  4. Over CDA gesproken. Minister Leers voor Immigratie en Asiel, heeft zijn negatieve oordeel over PVV leider Wilders bijgesteld. Zijn uitspraak: “Hij blijkt een plezierige en betrouwbare vent”. (volgens NOS Teletekst van vandaag).
    Von der Dunk: Prachtig!!! Zowel lezing, als bij Pauw en Witteman.
    God zij dank, dat er nog zulke mensen zijn.

    Jan.N

  5. Waar blijven nu Hanneke van Leeuwen, Kathleen Ferrier e.c. ?????
    IK VERWACHT EEN TEGENGELUID!! Anders kan ik deze mensen ook niet meer serieus nemen.

    Jan.N

  6. “Hat die Partei immer recht?” Boven onmenselijkheid, onrecht en dicriminatie? Ik ben woedend en verontwaardigd. Ik ben een oude man, die de oorlog redelijk bewust heeft meegemaakt. Die oorlog speelt in mijn politieke denken een heel grote rol. Harry Mulisch zei ook eens in een interviewe: De tweede wereld oorlog, dat ben ik”. Een goed vcerstaander heeft een half woord nodig!

    Jan.N

  7. (3) Mijn weblog is straks niet meer van de SP, want ik had die in bruikleen vanwege mijn functie. Er komt dus een andere vormgeving – maar als alles lukt blijft het in WordPress, zodat het voorafgaande bereikbaar blijft. Dat wil ik ook graag, want ik verwijs vaak naar vroegere stukken en naar mensen die er al opstaan. Er zit enige jaren werk in, die wil ik niet zomaar laten verdwijnen. Mijn weblog blijft net als nu gewoon bereikbaar onder mijn naam. Maar voor het zover is laat ik dat iedereen die hier komt weten, en de overgang gaat geheel in pais en vree, mijn vaste SP webbie werkt mee. En ik heb nu een webbie die me helpt, want ik ben niet zo technisch. We zijn al bezig om te bedenken wat er anders moet. Je hoort.

  8. (4) Niet te geloven dat een functionerende minister het voor elkaar krijgt om een man die openlijk een gehele bevolkingsgroep er uit zou willen werken, en maar door blijft gaan met zijn verschrikkelijke racistische opmerkingen, ‘een plezierige en betrouwbare vent’ te noemen. Dat laat alleen maar zien hoe gelijk Von der Dunk heeft, en waarom hij zo dringend de mond gesnoerd moest worden.
    Het wordt wel erg duidelijk, voor wie het nog niet door had.

  9. Integere man die Von der Dunk, dat hij niet zijn tekst aanpast om toch aandacht te krijgen, maar gewoon afzegt. Dat soort mensen moesten we meer hebben.

  10. @ Jan Noort (4):

    Helemaal met je eens. Minister Leers is een bijzonder treurig gevalletje opportunisme.
    En Thomas von der Dunk was weer ijzersterk bij Pauw & Witteman. Bert Wagendorp heeft een behartenswaardige column over deze affaire vandaag in de Volkskrant geschreven. Treffende zin: “Je moest gewoon de waarheid keihard en hondsbrutaal verdraaien, wist Hero Brinkman, dan leek het alsof je gelijk had.”

    Helaas blijkt telkens weer dat we nóg dieper kunnen zinken…..Waar houdt het op?

  11. Ingezonden mdedeling:

    “Arondeus-hagenpreek” woensdag 27 april, 20.00 uur, Haarlemmerhout

    Vrijheid van meningsuiting in de tempel van de democratie geschonden

    De Willem Arondéus Lezing, die dit jaar gegeven zou worden door Thomas von der Dunk, is afgelast onder druk van de PVV. Hierdoor is de Arondéus Lezing, die vijf jaar geleden juist in het leven was geroepen om het vrije woord te eren, bezoedeld. Dit mag en kan niet gebeuren in een vrij land als Nederland.
    Het Platform Stop Racisme en Uitsluiting organiseert daarom een alternatieve Arondéus Lezing op woensdag 27 april om 20.00 uur. Als het niet meer ín het provinciehuis kan, dan wel daarbuiten, in de traditie van de hagenpreken. Ook toen lieten Nederlanders zich niet de mond snoeren.

    Door de Arondéus Lezing af te lasten willen CDA en VVD het vrije woord de mond snoeren en het debat uit de weg gaan. Juist de Arondéus Lezing is bedoeld om relevante maatschappelijke thema’s op basis van een scherpe analyse te benoemen. Ook vorig jaar kwam de PVV in de toen gehouden Arondéus Lezing als populistische partij aan de orde. Maar sinds de PVV in maart zes zetels heeft behaald in de Provinciale Staten van Noord-Holland, is een kritisch woord over de partij door een burger ineens onacceptabel. CDA en VVD gaan hiervoor kennelijk door de knieën, uit angst voor de reactie van hun landelijke gedoogpartner.

    Dit besluit is genomen zonder overleg met de overige drie leden van de werkgroep die de Arondéus lezing organiseert, Klaas Breunissen (GroenLinks), Klaas Gunster (SP) en Maud Knook (PvdA). Zij stellen dat de voordracht van Thomas von der Dunk prima past in het bedoelde karakter van de Arondéus Lezing. Het afschaffen van de lezing is volgens de drie werkgroepleden ‘een aanslag op een open en stimulerende debatcultuur’ die thuishoort in het hart van de democratie.

    Thomas von der Dunk zal zijn hagenpreek houden in de Haarlemmerhout, recht tegenover het provinciehuis. Ook komen Maud Knook (PvdA), Klaas Breunissen (GroenLinks) en Klaas Gunster (SP) aan het woord, evenals Cornelis Mooij (voorzitter Mondiaal Centrum Haarlem en oud-gedeputeerde (VVD) van de Staten van Noord-Holland) spreken.

  12. Geweldig Anja (11)!!!!!!!!!!!!!!!
    Door wat fysieke moeilijkheden kan ik er helaas niet bij zijn, maar ik lees het wel. Ik vind v.d. Dunk wel een fantastische Bink – in ieder geval in overdrachtelijke zin.

    Olav Meijer (10)
    Ja, waar houdt het op? Om moedeloos te worden. Toch maar doorgaan.Ieder voor zich, met de middelen die hij/zij heeft.

    Jan.N

  13. (7)is wordpress een ander blog van je? Schrijf je daar over dezelfde onderwerpen?

  14. @13
    Wordpress is het CMS (content management system) waarmee de weblogs van de SP (en dus ook die van Anja) gebouwd worden. Wat Anja bedoelt is dat haar weblog straks gewoon bij WordPress blijft.

  15. Dankjewel, Clara. Ik zat mijn brein te kraken en kon niet bedenken hoe je het noemt wat WordPress is, geen provider, geen beheerder, maar dat heet dus content management system. Hieronder staat powered by WordPress, maar dat zegt ook niemand wat.

  16. Geeft volgens mij aan dat er toch een hoop mensen rondlopen die denken links te zijn maar ondertussen hun roots volledig zijn kwijtgeraakt.
    Verandering komt niet van boven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *