Mozart in Gaza

Daniel Bairenboim, de wereldberoemde dirigent, speelde gisteren met het orkest dat hij zelf had meegebracht Eine Kleine Nachtmusik van Mozart in Gaza voor een enthousiast publiek, waaronder veel kinderen.

Bairenboim heeft een Israelisch paspoort. En een Palestijns paspoort, dat hem werd geschonken nadat hij al eerder in Ramallah had gespeeld. Israel geeft hem geen toestemming om via de Israelische grenspost Erez Gaza in te gaan, dus charterde Bairenboim zelf een vliegtuig, vloog van Berlijn naar Wenen, waar een deel van zijn Orkest voor Gaza (musici uit Parijs, Milaan, Berlijn en Wenen) instapte, vandaar naar El Arish, in Egypte en toen de grens over bij Rafah.

Hij liet zich ook niet tegenhouden door de angst dat extremistische groepen het op hem gemunt zouden hebben, na de moord op Vittorio Arrigoni, en de mogelijke onrust door de dood van Bin Laden. Wel was er in Gaza door zijn gastheer, de VN, voor extra bewaking gezorgd.

De bedoeling van zijn Orkest voor Gaza, is om de mensen plezier en troost te brengen, en ze te laten weten dat er in de hele wereld mensen zijn die om ze geven, om de mensen in Gaza die al jaren afgesloten zijn door de blokkade. Bairenboim vertelde dat hij de muziek van Mozart had uitgekozen omdat ook de beroemde en geliefde Arabische zangeres Fairuz die melodie zingt.

In een speech aan het eind van het concert zei hij: ik ben een Palestijn, en een Israeli, dat kan dus heel goed samen, en hij pleitte voor een vreedzame oplossing, met een Palestijnse staat naast de Israelische. Iedereen moet begrijpen dat de Palestijnse zaak een rechtvaardige zaak is, en daarom zonder geweld zou moeten worden opgelost.

De kinderen vonden het mooi. Niet zo mooi als hun Fairuz, maar toch, ze hadden zich dat hele uur lang helemaal niet verveeld.

Bron: The Guardian, hier.

5 gedachten over “Mozart in Gaza

  1. Indrukwekkend!
    Muziek… een taal zonder grenzen
    Goed nieuws dat er ook mensen als Bairenboim bestaan.

  2. Indien muziek der liefde voedsel is,
    speel voort dan voort.

    Ik ben diep ontroerd over dit gebeuren.

    Jan.N

  3. Geweldig van Bairenboim. Waren er maar meer mensen zoals hij.

    Maar waarom lees je hierover niets in de Nederlandse kranten ?

  4. Er zijn meer mensen zoals hij.
    En dat het niet in de kranten komt: daar heb je mij voor, haha.
    En Abu, hier, maar die heeft op het franse platteland even moeite om de wereld bij te houden.

  5. Anja, 3 weken heb ik in het Rijnland ziekenhuis in leiderdorp gelegen en al die tijd jouw weblog niet kunnen bezoeken!.Maar ik heb heel veel op de tv gezien en gehoord en ‘genoteerd’. En nu het volgende: Mijn overbuurman komt in een ‘vreugde stemming’vertellen dat Osama Bin Laden ‘gedood’ is. Ik las net in Trouw van ‘zaterdag’dat Egypte de grens met Gaza geopend had en dat vond en vind ik veel belangrijker dan de ‘moord’ op Osama Bin Laden en dan zie ik op tv dat Bairenboim via Egypte in Gaza met zijn orkest in Gaza gespeeld heeft!.Dat zijn gelukkig Joden die niets meer met het Zionnisme te maken willen hebben en waarschijnlijk ‘ongelukkig’? zijn dat Israel niet ‘vredelievend’ was en het nog steeds niet is en nooit ook maar iets ‘gerespecteerd’ heeft en ook nooit iets ‘geaccepteerd’ heeft bij de toelating van de ‘jonge staat Israel die op 12 mei 1948 met ‘resolutie 273III’ toegelaten is als nieuw lid van de “VN”! Wij (ik) wacht(en)maar af, J.F. Verhagen -Joop@verhagenleiden.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *