Palestijns verzet krijgt nieuwe impulsen

Er is een nieuw elan te merken in het Palestijns verzet (zie ook de filmpjes hieronder). Een nieuwe vastberadenheid. Veel Palestijnen hebben zich moedeloos gevoeld door een gebrek aan inspirerend leiderschap, door de gevechten tussen Hamas en Fatah. Dat die proberen om weer tot eendrachtigheid te komen is een reden voor voorzichtige nieuwe hoop.

Maar in Gaza en de Westoever is het vooral de jeugd die in beweging komt, mede geïnspireerd door de Arabische Lente. Op de Westoever is het vooral het geweldloze verzet tegen de muur dat een goed voorbeeld geeft. Het verzet van de Bedoeinen tegen hun verdrijving in de Negev, ook principeel geweldloos, geeft inspiratie. En in Israël zelf is de Palestijnse bevolking deze week begonnen aan een reeks van demonstraties om de Nakba te herdenken.

In Galilea namen duizenden Palestijnen deel aan een mars tussen twee van de verwoeste dorpen. Ze droegen borden mee van de vierhonderd ‘verdwenen’ Palestijnse dorpen. Zie het Alternative Information Center, hier.


(Vrouwen in Gaza bij het vieren van het verzoeningscontract van Fatah en Hamas)

Zie meer: hier en hier en hier.
En een artikel in The Guardian: Reinventing the Palestinian struggle, hier.

4 gedachten over “Palestijns verzet krijgt nieuwe impulsen

  1. Mooi artikel van Catrina Stewart over Lifta (De spookstad tussen het verleden en de toekomst van Palestina), het laatste tastbare bewijs van de Nakba. Dit dorpje, 63 jaar lang bevroren in de tijd zoals zij het noemt, staat nu op de lijst om vervangen te worden door luxe appartementen. Het is hartverwarmend dat er ondanks het systematisch vernietigen en ontkennen van de Palestijnse geschiedenis nog zoveel vuur is om de eigen identiteit te blijven koesteren en dat men zich nooit zal neerleggen bij de onderdrukking.
    Ook hier had Ben-Gurion het dus goed mis: de ouden zullen sterven en de jongeren zullen vergeten.
    http://tinyurl.com/692mcf4

  2. Ik wil altijd nog een artikel over Lifta maken – ik ben er geweest met mijn Palestijnse vriendin Rula die fotografe is – ik heb zelf veel foto’s gemaakt van die spookstad. Komt nog.
    Maar dit is volstrekt duidelijk: de jongeren gaan niets vergeten en het verzet blijft.

  3. Op de weblog van Henri Veldhuis staan foto’s o.a. van Lifta. Genomen in de week van 23 t/m 28 februari 2011 tijdens de Sabeelconferentie

Reacties zijn gesloten.