Word wakker! Het papisme rukt op!

Mannen in jurken! Met rare dingen op hun hoofd! Huuuuu!

De Amerikaanse natuurkundige Samuel Morse (ja, de uitvinder van de morsecode) (1791 – 1872) was een fervent tegenstander van de immigratie van mensen uit katholieke landen. Morse beschouwde het katholicisme niet alleen als een religie, maar ook als een politieke ideologie. Het papisme was er in zijn visie op uit om op slinkse wijze mensen te onderwerpen aan Rome, en Amerika in zijn greep te krijgen. De regering moest dus vooral een eind maken aan de immigratie van katholieken, in die tijd vooral Duitsers en Ieren.

De waarheid, schreef hij, is dat het papisme onder de heilige mantel van religie een doortrapt en despotisch politiek systeem is van het donkerste soort. In vlammende bewoordingen richtte hij een waarschuwing aan zijn protestante landgenoten: “Sta op! Sta op! Ik smeek u! Word wakker! Neem de stellingen in! Sluit de poorten! Uw vijanden, verkleed als vrienden, komen met duizenden tegelijk binnenstromen door de poorten van de naturalisatie!”
Doet dit ons ergens aan denken?

Trouw-columnist Hans Goslinga haalde dit uit het boek “The American Way” van journalist Frans Verhagen.

Fijntjes merkt Goslinga aan het eind van zijn column op dat als Morse destijds zijn zin had gekregen Wilders met zijn katholieke achtergrond Amerika nu niet was binnengekomen.
Trouw, 4 juni 2011.

Zijn column: hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *