Homo’s als propagandamateriaal

Het politiek café Den Haag, het staat er niet bij maar dat is van de VVD, stuurde pas een enthousiast bericht rond: ze gingen een politiek café houden in Tel Aviv (dat moet gisteren gebeurd zijn) over de homorechten (hier). Reden waarom daar, nou omdat we ons publiek duidelijk willen maken dat Israel een land is waar de democratie functioneert en individuele vrijheid gerespecteerd wordt, tevens het enige land waar dat zo is in de regio.

“Not that long ago a friend told me about the Gay Pride in Tel Aviv. Jokingly I said, why not organize a Politiek Cafe. Why don’t we make tangible for our audiences that Israel is a country where democracy functions and individual freedom really is respected, being the only country in the region as a matter of fact. So, we the help of many, we are now proud to announce that Nitzan Horowitz and Frank van Dalen will speech (followed by discussion with the audience) about the gay and lesbian rights (LGBT) at Wednesday, June 8th, 2011 at 20.15 hours in Bar Giyora. Dizengoff 64 (next to the Dizengoff Centre) in Tel Aviv, Israel.”

Dat Israël zich zorgen maakt over hun tanende imago als liberaal en vrijheidslievend land is geen geheim. Kennelijk zijn er toch nogal wat mensen die vinden dat Palestijnen ook mensen zijn, en dat je die, bijvoorbeeld, niet dood moet schieten. Ook hun kinderen niet.

Maar om er voor te zorgen dat ook Palestijnen mensenrechten hebben, en burgerrechten, dat is in Israël een beetje te ingewikkeld. Dus verzinnen ze daar van alles om toch op het westen de indruk te maken dat ze een geweldig progressief land zijn, zeker vergeleken met al die achterlijke Arabieren waar ze tussen zitten. Een groep die daar heel geschikt voor zijn zijn de homo’s. Geef die wat extra subsidie om in Tel Aviv een gay pride te houden (liever niet in Jeruzalem, want dat vinden de haredim, de orthodoxe joden niet prettig) en presto! Voor een paar ton een geweldige nieuwe slogan: Israel het land van de homorechten. Want zeg nou zelf, iemand al een gay pride gezien in Gaza? Of in Libanon of Iran, nee toch?

Voor wie denkt dat ik dit verzin, en roze beren op de weg zie, lees een artikel van Caroline Esser, hier. Israel dat vreselijk zijn best doet om Amerikaanse joden naar Israel te krijgen gebruikt nu de LGBT rechten als lokkertje, want zoals bekend staat het er voor homo’s en lesbo’s in de VS nog niet geweldig voor. Nou zijn de problemen in Israel ook nog bepaald niet over, want ook daar geen homohuwelijk, wat er niet alleen mee te maken heeft dat de orthodoxie niets zit in de gelijkgeslachtelijke liefde, maar sowieso niets in een burgerlijk huwelijk dat in Israel niet bestaat. Vandaar dat ook mensen van een verschillend geloof of zonder geloof in Israel niet kunnen trouwen, ook al zijn ze verder netjes hetero.

Op de posters die Israël in de VS verspreid om joodse homo’s voor een reisje naar Israel te lokken staat dan ook “in welk ander land in het Midden Oosten worden de rechten, de veiligheid en de vrijheid van de LGBT gemeenschap zo beschermd als in Israel? Israel is verreweg de meest democratische staat in het Midden Oosten”.

Ik zal er niet opnieuw over beginnen dat het vaste prik is om de democratie Israel vooral te vergelijken met de niet-democratieën in het Midden Oosten, en vooral nooit met de democratieën in Europa, want dan valt de vergelijking lang niet zo positief uit, natuurlijk. Want het is een feit: er is voor homo’s absoluut meer vrijheid in de roze bubbel Tel Aviv dan in de omringende landen. Dat wil zeggen als je joods bent, want voor Palestijnen gelden uiteraard andere regels, of ze nou homo of hetero zijn.

Zo is er een paar jaar geleden een rapport verschenen, ‘Nowhere to Run: Gay Palestinian Asylum-Seekers in Israel‘ (hier) waaruit blijkt dat Israël geen enkel erbarmen heeft met Palestijnse homo’s die geprobeerd hebben hun toevlucht tot Israel te zoeken, en bereid zijn om Palestijnse homo’s die dat illegaal probeerden zonder pardon weer deporteert, wetende dat ze daarna nog meer gevaar lopen dan ervoor.

Nu is er een kleine rel in de internationale LGBT gemeenschap. De IGLYO wil in december hun jaarlijkse algemene vergadering waar tientallen organisaties van jonge homo’s en lesbo’s uit vele landen aan deelnemen in Tel Aviv houden. En nu is er een brief rondgegaan van drie Palestijnse LGBT organisaties om hen te vragen dat niet te doen. Niet in Tel Aviv, waar ze gesponsored worden door de Israelische overheid en ongetwijfeld als propaganda gebruikt gaan worden om er nog eens op de wijzen wat een geweldig land Israel toch is. Een poging waar al een term voor is uitgevonden: “pinkwashing“:

“which aims to re-brand Israel as a haven for queers while drawing attention away from its numerous crimes against the Palestinian people. By giving this multi-million dollar campaign another success, IGLYO is helping whitewash Israel’s violations of international law, including its illegal occupation and racist policies.” ( hier)

De kwestie krijgt uitgebreide aandacht op de website van IGLYO, hier. (Voluit de International Gay, Lesbian, Bisexual, Transgender and Queer Youth and Student organisation)

Voor de LGBT organisaties is het niet gemakkelijk. Ik neem aan dat de meeste groepen, zeker die in Tel Aviv graag willen dat de conferentie daar wordt gehouden: ze ervaren dat als ondersteuning, er is flink wat geld aan verbonden, voor hen is het een manier om meer medewerking te krijgen van de overheid. Ondertussen werken ze ergens aan mee waar de kritische leden, en die buiten Tel Aviv die het aanzienlijk moeilijker mee zullen hebben, de groepen met name die nauwelijks subsidies kunnen krijgen.

Ik ken de spanningen binnen de Israelische LGBTQ beweging, omdat Jan Andreae, met mij als assistent, daar al een tijd lang trainingen geeft. (Zie hier, onder andere) Ik ondersteun dat werk van harte, maar er is voor mij ook een grens waar ik aan mee wil werken. In Jeruzalem was ik spreker op de gay pride – ik wilde best op hetzelfde podium staan als kritische Israeli Avraham Burg die vindt dat het tijd wordt dat Israel een normale democratie wordt met gelijke rechten voor alle burgers. Maar als ik gevraagd zou zijn voor de gay pride in Tel Aviv had ik nee gezegd, want ik ga niet op een podium staan met voormalig minister Tzipi Livni, die breeduit medeverantwoordelijk is voor de bloedige aanval op Gaza, en die ik beschouw als een oorlogsmisdadiger. Ik wil de beweging daar graag ondersteunen, maar ik doe niet mee aan het misbruik van homo’s om de flagrante schendingen van mensenrechten en burgerrechten van Palestijnen in Israel af te dekken.

Ik ben benieuwd hoe het verder gaat. Gaat het Nederlandse COC, ook een van de leden, wel?

9 gedachten over “Homo’s als propagandamateriaal

  1. Las een tijdje terug een curieus artikel over huwelijken van homo’s met lesbiennes in Israel. Het schijnt voor sommigen nog goed te werken ook, aangezien ze vanuit hun geloof toch geen seks mogen hebben met iemand van hetzelfde geslacht. Het is een stapje op weg naar erkenning, maar toch niet wat je zou mogen verwachten van een land dat zichzelf graag liberaal noemt.
    http://tinyurl.com/4d7zsu8

  2. Voor mij is het niet zo ingewikkeld. Ik voel niet de minste behoefte om vrolijk Gay Pride te gaan vieren in een land waar apartheid heerst. Ik snap er ook geen -flikker- van, volgens mij zijn de gayprides ooit ontstaan als een protestbeweging tegen de heersende hetero-norm. Om te knokken voor gelijke rechten, voor mensenrechten. En vervolgens ga je dan je Pride vieren in een land waar de mensenrechten van Palestijnen met voeten worden getreden.

  3. @ Peter Langedijk (2)

    Je zegt dat je de tegenstrijdigheid tussen aan de ene kant gelijke rechten voor homo’s en aan de andere kant schending van mensenrechten van Palestijnen in Israel niet begrijpt.

    Eigenlijk is het helemaal niet moeilijk te begrijpen als je bedenkt dat het hele land gebaseerd is op een DUBBELE ETHNISCHE MORAAL.Eén recht voor een bepaalde ethnische groep ( bijvoorbeeld voor wat betreft immigratie, subsidies,recht om land te kopen,bouwvergunningen,waterrechten etc.,etc.) en een ander recht voor alle andere groepen.Tegenwoordig noemen we zoiets gewoon “apartheid”.
    Zich op de borst slaan voor vrijheden van de eigen groep,terwijl die niet voor andere groepen gelden is dan gewoon “consequent”.

  4. Ook meneer Bosma, de partijideoloog van de PVV, komt met de gay pride in Tel Aviv aanzetten als voorbeeld hoe geweldig Israel is – want geen gay pride in Teheran, Tanger of Tripoli. Het land is een oase, vergeleken met de rest van het Midden-Oosten, en dat komt om hun superieure cultuur.

    Uiteraard in het artikeltje geen woord over bezetting, blokkade, gewelddadige kolonisten, mensenrechten, internationaal recht, discriminatie binnen Israel. Bestaat allemaal niet. Palestijnen komen er niet in voor. Dus ook geen doodgebombardeerde Gazaanse kinderen en geen doodgeschoten demonstranten. Bestaan ook niet.

    Hartstikke mooi land, Israel. Een wonder. Komt door de cultuur, niet door hun leger. Zie hier.

  5. De PVV. Breek me de bek niet open. Kotsmisselijk word ik ervan wanneer ik zie dat ze roepen dat ze zo vreselijk proggesief zijn en voor homorechten staan. Dat staat NB expliciet in hun verkiezingsprogramma. Ik ben die hele club nog nooit tegengekomen op een roze zaterdag. De enige reden waarom de PVV zich zo homo-minnend opstelt is omdat ze homo-stemmen willen.

  6. Het is voor mensen die er eens in de homobeweging en vrouwenbeweging voor gezorgd hebben dat we nu zo ver zijn als we zijn nogal stuitend hoe de mensen die daar nooit een poot voor uitgestoken hebben nu met de resultaten weglopen, en ook nog misbruiken om zich superieur te kunnen wanen aan ‘andere culturen’. Vals en achterlijk.

  7. “In Israël werken de knapste koppen ter wereld aan medische en technologische doorbraken die ons aller levens beter maken”
    Hij is de kerstomaatjes vergeten als Israelische bijdrage aan de mensheid! Die staan er anders altijd bij!

  8. Kijk, dit is de grap. Een tamelijk zieke grap, dat wel. Van huis uit heeft hetzelfde ultra-rechts dat nu alle moslims aanwijst als de belichaming van het kwaad (hoewel het antisemitisme ze nog in de DNA zit) ook een bloedhekel aan homo’s. Sommige van de ultra-rechtse islamofoben die tegelijk ook reuze voor de anti-Palestijnse politiek van het huidige verrechtste Israel zijn) zijn nog niet helemaal met de tijd mee, en hebben nog niet door dat rechts tegenwoordig reuze voor homo’s is, als het tenminste geen Palestijnse homo’s zijn, zoals deze meneer in de VS, ene Bryan Fischer die de directeur is van Issues Analysis for the American Family Association and host of the daily “Focal Point” radio talk program on AFR Talk (a division of the American Family Association).

    Dit is wat hij onlangs in een artikel schreef:

    “Homosexuals, as a group, are the single greatest perpetrators of hate crimes on the planet, outside the Muslim religion, of course . . .” That invective elaborated on one of his broadcasts in which Fischer claimed gays—and Muslims, of course—are Nazis:

    The homosexual agenda is just like Islam . . .

    I mean, ladies and gentlemen, they are Nazis. Homosexual activists, when it comes to freedom of speech, are Nazis. When it comes to freedom of religion, they are Nazis. There is no room in their world [for] dissent, there is no room in their world for disagreement, there is no room in their world for criticism. You criticize homosexual behavior, they tag you as a bigot and a homophobe and then they got to work to silence you just like the Roman Catholic Church did in the days of Galileo—it’s no different; it’s the Spanish Inquisition all over again.

    Ladies and gentlemen, they are Nazis. Do not be under any illusions about what homosexual activists will do with your freedoms and your religion if they have the opportunity. They’ll do the same thing to you that the Nazis did to their opponents in Nazi Germany. . . .

    (Bron: hier)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *