Anja Meulenbelt

Anja Meulenbelt
:: Weblog

maandag 27 juni 2011

Freedom Flotilla nieuws 2 updates

Categorie: Palestina/Israël om 13.44 uur

1.
De organisatie die een anonieme klacht heeft ingediend bij de Griekse havenautoriteiten blijkt een Israelische club te zijn, Shurat HaDin, (Israel Law Center) volgens de Jerusalem Post (hier) Die organisatie staat bekend om zijn “lawfare”, strijd via juridische middelen. Ze hebben namens een ‘burger’ een brief geschreven dat de Audacity niet zeewaardig zou zijn, en terrorisme zou helpen. Dezelfde organisatie had ook al aan de 36 opvarenden brieven gestuurd om ze te waarschuwen dat ze bezig zouden zijn om de Amerikaanse strafwet te overtreden.

De Audacity was (uiteraard) al uitvoerig gecontroleerd op zeewaardigheid, dit was duidelijk een poging om de Griekse autoriteiten zo ver te krijgen dat die met een langdurige bureaucratische procedure het uitvaren van de boot tegen zouden houden. En de vraag was onder hoeveel druk de Griekse regering staat van Israel en van de VS die ook erg hard meewerken om de flotilla te dwarsbomen.
De Amerikanen verwachten spoedig te kunnen varen, met of zonder de zegen van Hilary Clinton. Hier.

De grootste donor van Shurat HaDin blijkt de beruchte evangelist John Hagee te zijn, de extreem rechtse islamhatende homofobe christenzionist. Zie Max Blumenthal, hier. Hagee is de Amerikaanse vriend van Geert Wilders. De wereld is klein.

2.
Amira Hass schrijft over de training die ze heeft gekregen, onder andere van de mensen die al op de vorige boot waren en weten wat ze te wachten kan staan. Ook al zijn de opvarenden ongewapend, de soldaten zijn bang, en dus is het oppassen geblazen dat ze zich niet onnodig geprovoceerd voelen. Ook wordt er gepraat over waar de oudste mensen zouden moeten zijn als het leger het schip entert. Als je op dek bent loop je al gevaar omdat je in de weg loopt. En er zijn meerdere mensen boven de zestig, of boven de zeventig.

Alle opvarenden van de Canadese Tahrir ondertekenen een verklaring, waarin ze een paar zaken beloven: Geen initiatief nemen om de soldaten zelf aan te raken, niet in het water springen, geen dingen naar de soldaten gooien, geen fikkie stoken, geen brandblusapparaten gebruiken tegen de soldaten, geen voorwerpen in de hand houden die als een wapen gezien zouden kunnen worden op camera’s na.
Amira Hass, Ha’aretz, hier.

10 Comments

 1. Een paar realistische vragen, gebaseerd op de Israelische reactie op de vorige hulpvloot, beantwoord door Kevin Neish:
  “What does a beanbag from a shotgun do to you?”
  If it hits your chest, it knocks you down hard. In the head, it’ll maim or kill you.

  “Did the Israelis shoot at your faces and chests?”
  Yes.

  “Will we be able to negotiate with them before they board?”
  Not bloody likely.

  “I know Hebrew, maybe I’ll be able to talk to them.”
  Last time they didn’t talk much, they just screamed orders.

  http://occupiedpalestine.wordpress.com/2011/06/27/getting-serious-by-kevin-neish/

  De mediastilte rond deze gebeurtenis, een internationaal blijk van solidariteit die we denk ik niet meer gezien hebben sinds de acties tegen het Apartheidsregime in Zuid-Afrika is wederom een schandvlek op het blazoen van de zogenaamde westerse democratieen.

  Comment by Engelbert Luitsz — maandag 27 juni 2011 @ 22.00

 2. En ja, D-day nadert, als een bom in Jeruzalem: Israel fears Gaza flotilla activists may try to kill IDF soldiers. Daarom vaart Hedy Epstein mee, om eindelijk een IDF soldier om te kunnen leggen.
  http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/israel-fears-gaza-flotilla-activists-may-try-to-kill-idf-soldiers-1.369923

  Comment by Engelbert Luitsz — maandag 27 juni 2011 @ 22.49

 3. Beste Anja,

  Even wat goed nieuws, morgen komt mijn man vrij, wat een opluchting.
  Dit wilde ik u toch even laten weten, het is net of wij wakker worden uit een nachtmerrie.
  Maar we zijn er nog niet hoor, nu nog een verblijfsvergunning.
  maar voor nu heel erg blij.
  Ria en Rami Qarmesh.

  Comment by Fam.Qarmesh — dinsdag 28 juni 2011 @ 1.10

 4. Fijn, Ria en Rami, want dat is nog het ergste, ook nog van elkaar gescheiden zijn en behandeld worden als een crimineel. Ik hoop dat de verblijfsvergunning nu ook komt. Sterkte!

  Comment by Anja — dinsdag 28 juni 2011 @ 8.40

 5. Interessant. Afgaand op wat Hagee ventileert over de Rothschild moet je concluderen dat hij in wezen een antisemiet van het zuiverste water is. Ik geloof dat het mechanisme hier een keer is uitgelegd, maar je ziet het vaker bij die rabiate evangelisten, een soort van dubbele omkering. Ik geloof trouwens dat Sommer gelijk heeft: die Israel pr lijkt zich steeds meer tegen ze te richten. Wat dat betreft alle lof voor de organisatie van het flottielje.

  Comment by Peter — dinsdag 28 juni 2011 @ 10.28

 6. Die christenzionisten zijn ook rare vogels, met ongelooflijke kronkelredeneringen in hun kop, waarin, inderdaad, een mallotig samengaan van filosemitisme en antisemitisme. Een variant is dat de messias zal komen en alle joden zal bekeren tot het christendom. Met andere woorden: ze vereren de joden als de rechtmatige ‘eigenaren’ van het beloofde land, maar het mogen geen joden blijven, want dan worden ze vermoord. Het krankzinnige is dat ook in Nederland de aanhangers van Israel met zulke malloten samenwerken – als het maar tegen de Palestijnen/moslims/links is.

  Comment by Anja — dinsdag 28 juni 2011 @ 11.45

 7. (6) Dat bizarre denken bij sommige chistenen (filosemitisme/antisemitisme) herken ik vanuit de tijd van voor de oorlog op mijn, overigens heel fijne, school MET DEN BIJBEL.
  Aan de ene kant waren de joden het door God uitverkoren volk, aan de andere kant hadden ze Jezus gekruizigd en daardoor zijn bloed over hen en hun kinderen heen gekregen. Als kind begreep ik er weinig van, maar ik vond het wel eng. Ik zou het van belang vinden dat er eens een wetenschappelijk onderzoek werd ingesteld in hoever Christelijke opvattingen in Nederland hebben bijgedragen tot anti-semitisme. Ik vind n.l. dat de kerken daar te weinig aandacht aan hebben besteed. Ook de zg. christelijke politiek is zich m.i. daarvan weinig bewust.

  Jan.N

  Comment by Jan Noort — dinsdag 28 juni 2011 @ 22.10

 8. Jan, er is volgens mij al tamelijk veel geschreven over de christelijke wortels van ‘ons’ antisemitisme. Ik weet nu alleen even niet waar. In mijn kerk wordt dat openlijk erkend, en gaan we wat de Evangeliën betreft, het Jezusverhaal, vooral uit van de Lucas, omdat die het minst aanleiding geeft tot antisemitisme.

  Comment by Anja — woensdag 29 juni 2011 @ 11.32

 9. (8) Dank Anja. Dat van Lucas wist ik. Verder zal ik wat meer nauwkeuriger zoeken. Het doet me deugd, dat jouw kerk hier aandacht aan besteed. Ook von der Dunk in zijn boek “Voorbij de verboden drempel” geeft een helder inzicht in antisemitisme.
  Maar dat is niet exact wat ik bedoel. Ik zou de “psychologische” ontwikkeling van het Christendom t.a.v. het Jodendom wat meer in populair-wetenschappelijke context verklaard willen zien. Of is alles stomweg een kwestie van schuldgevoel? Ik heb een boekenplank vol van alles wat betreft Shoah, antisemitisme, judaica etc.
  Weet je, volgens mijn herinnering waren mensen met opvattingen als van b.v. Andree Rouvoet, Andries Knevel en mensen van de SGP. in die tijd juist het meest fel t.a.v. joden. Nu kan Israel geen kwaad bij hen doen. M.i. geldt dit ook voor katholieke christenen.
  Maar misschien zit ik er wel helemaal naast.

  Jan.N

  Comment by Jan Noort — woensdag 29 juni 2011 @ 12.53

 10. Anja, ik denk dat mijn vorige reactie enigszins overkomt als zou ik joden en Israel over één kam scheren. Dat is zeker mijn bedoeling niet. Joden zijn voor mij mensen, Israel is een politieke staat waarvan ik de agressieve politiek, zeker t.a.v de palestijnen niet accepteer.
  Ik denk dat jij mij wel genoeg kent om dit te weten, maar tenaanzien van de lezers van dit blog wellicht nuttig om dit nog even te melden.

  Jan.N

  Comment by Jan Noort — woensdag 29 juni 2011 @ 17.36

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

65 queries. 0,481 seconds. Powered by WordPress

Creative Commons Licentie