Freedom Flotilla nieuws (14) met updates

De Audacity of Hope was al uitgevaren, toen ze tegengehouden werden door de Griekse kustwacht. Griekenland, dat tot dan toe had meegewerkt had plotseling besloten dat geen enkel schip vanuit een Griekse haven richting Gaza mocht gaan varen.


(De Audacity of Hope net uitgevaren)

Het gezicht van de naakte macht: alle middelen zijn geoorloofd om een paar boten met geweldloze activisten die de illegale blokkade van Gaza willen doorbreken tegen te houden: sabotage, chantage, geweld en leugens. Obama die oorspronkelijk nog wel iets had willen proberen was al op zijn knieën, de Europese leiders kijken toe, want toevallig is het nooit opportuun om Israel aan het internationale recht te houden, dat schaadt het vredesproces, zeggen ze dan. Hoewel er in geen velden of wegen een vredesproces te zien valt.

Griekenland is zwak vanwege een zware economische crisis, en ook Griekenland is nu onder zware druk gechanteerd en een handlanger van de Israelische repressie geworden.

Als iets de nu wereldwijde beweging voor de rechten van de Palestijnen vastberadener maakt is dit het wel: het masker van ‘democratie’ Israël is af.

Update 1:
Bericht van de US boat to Gaza:
From the US Boat to Gaza: Our boat’s captain has been put in jail, charged with disturbing sea traffic–which includes endangering the lives of those on the ships– and disobeying a police order to remain at dock. The crew is being detained on the boat, which is being held at a military dock just outside Athens. Most of the 36 passengers remain on the ship in solidarity with the captain and crew.

(Athene)

2
Nog meer nieuws: de Griekse regering heeft nogal moeite met hun opstandige bevolking. En bij welk land met veel ervaring in het bestrijden van protesterende burgers gaan ze hun traangasgranaten bestellen? Drie keer raden, eerste keer goed. Hier.
(Met dank aan Chris en Kris)

3.
Persbericht van de Nederlandse ploeg:

Spread the word! Volg ons via Twitter (@gazavloot) and Facebook (Nederlandse boot naar Gaza)!

Amerikaanse boot door kustwacht teruggedirigeerd; alle scheepspapieren geconfisqueerd; Nederlanders blijven strijdbaar en optimistisch.

ILLEGALE BLOKKADE VAN GAZA UITGESTREKT TOT GRIEKSE HAVENS

Kort nadat de Audacity of Hope, het Amerikaanse schip in de Freedom Flotilla2 Stay Human, gistermiddag was uitgevaren dwongen de Griekse autoriteiten het tot stoppen. Onder dreiging van getrokken geweren dirigeerde de kustwacht vervolgens het schip naar een Griekse marinehaven, waar het nu nog ligt. De aanwezige journalisten hebben het schip verlaten; delegatieleden moesten in eerste instantie gedwongen aan boord blijven. Direct daarop bezocht de Griekse kustwacht ook andere schepen van de Freedom Flotilla en nam de scheepspapieren in beslag. Wie weigert, dreigt te worden gearresteerd, zoals Sandra Rush, joods Canadese opvarende van de Tahrir en lid van de Freedom Flotilla Stuurgroep. Alle schepen, buiten de Franse die zich op open zee bevinden, liggen nu vast in de havens. Zonder scheepspapieren is uitvaren immers onmogelijk.

Zo is de blokkade van Gaza verplaatst naar de Griekse havens en lijkt Israël zijn handen schoon te kunnen houden. De flirt die Netanyahu begon met premier Papandreou na het bloedbad op de Mavi Marmara en de daardoor verslechterde relaties met Turkije, begint zijn vruchten af te werpen.
De Griekse regering die door de financiële crisis geen eigen economisch beleid meer kan voeren, is chantabel geworden en blijkt nu ook de regie over het eigen politieke beleid kwijt te zijn.

“Het begint steeds duidelijker te worden waarom Israël vooral de zeeblokkade om Gaza met alle geweld handhaaft en daarbij de steun krijgt vanuit Europa en de USA”, verklaart woordvoerder Benji de Levie van Nederland-Gaza, “Niet om het uitvaren van vissers te voorkomen, ook niet om de import en export van goederen tegen te houden of de inwoners gevangen te houden. Minister Verhagen lichtte een belangrijke tip van de sluier op bij zijn recent bezoek aan Israël. Nederland, zo zei hij, staat klaar om expertise en samenwerking te bieden bij de exploratie van de gasvelden in de zee voor Gaza”.

De positie van de Nederlandse regering is duidelijk, minister Verhagen beklemtoont de samenwerking met Israël, Uri Rosenthal, de minister van buitenlandse zaken, laat de Nederlandse opvarenden in de steek en legt druk op delegatieleden en journalisten om de Freedom Flotilla te verlaten. Zover als zijn Amerikaanse collega Hillary Clinton gaat hij nog net niet. Zij gaf de Israëlische overheid expliciet groen licht geweld te gebruiken tegen Amerikaanse staatsburgers.

Van angst is er op het Nederlandse schip niets te merken. Van strijdbaarheid wel. “Ongeacht de afloop van deze Flotilla, die nog niet vaststaat, zal Israël onze strijd niet breken”, meldt opvarende Chris Verweij vanaf het Nederlands-Italiaanse schip Stefano Chiarini, “ de inhumane blokkade zal doorbroken worden. Varen we nu niet uit, dan misschien morgen. Is het niet volgende week, dan misschien volgende maand. Zoals Mahatma Ghandi al zei: First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win.”

4.
Griekse consulaat in de VS, na bedolven te zijn onder protest van Amerikanen, geeft (per ongeluk?) gewoon toe wat er aan de hand is in een twitter: pers @ NY Greek Consulate told JVP supporter “It’s your government [US] that ordered us not to let the ship sail!”

17 gedachten over “Freedom Flotilla nieuws (14) met updates

  1. De Amerikaanse regering lijkt geen problemen te hebben met welke koers Israel ook zal varen. Obama zal best een paar peaceniks willen opofferen om het vertrouwen van de Israel-lobby terug te winnen met het oog op de verkiezingen volgend jaar.
    “It’s not helpful for there to be flotillas that try to provoke actions by entering into Israeli waters and creating a situation in which the Israelis have the right to defend themselves”, zei Hillary Clinton deze week.
    http://www.paulmurphymep.eu/clintons-comments-are-a-green-light-from-us-for-idf-aggression/

    En de timing van Rosenthal is natuurlijk perfect, mocht Israel opnieuw bruut geweld gebruiken.

    “D66-Kamerlid Wassila Hachchi is verbaasd over de breuk van minister Uri Rosenthal met 30 jaar mensenrechtenbeleid. Rosenthal is de eerste minister van Buitenlandse Zaken sinds 1979 die bevriende landen niet gaat aanspreken op mensenrechtenschendingen.”
    http://www.d66.nl/d66nl/nieuws/20110629/hachchi_verbaasd_over_breuk?ctx=vghpm7u9vdea

  2. Tegen onrechtvaardigheid en corruptie van de “machtigen” der aarde valt moeilijk – ook al is dat geweldloos – te strijden, tenzij ten koste van mogelijk veel leed bij de dapperen. Toch is het mogelijk denk ik, dat uiteindelijk het goede overwint. We hebben dat gezien bij b.v. de “apartheid” in Zuid Afrika, in India (Gandi) etc.
    Ik heb diep respect voor de mensen op de “Freedom Flotilla”

    Jan.N

  3. -Griekenland is zwak vanwege een zware economische crisis, en ook Griekenland is nu onder zware druk gechanteerd en een handlanger van de Israelische repressie geworden-

    waar is het bewijs?

  4. Geen bewijs, Micha. Maar tjee, wat toevallig he, dat Griekenland tot gisteren helemaal geen tekenen toonde de boten van de flotilla een strobreed in de weg te leggen, en opeens besloot dat het niet meer mocht. Rare Grieken, niet? Ik mag daar zeker niks van denken, ook niet na de wel degelijk bewezen eindeloze pogingen van Israel om zowel de VS als de regeringen van de EU achter hun karretje te spannen?

  5. (1) Ik denk, maar geen bewijs, dat Obama wel degelijk heeft willen proberen of er nog iets uit te halen was, het is een publiek geheim dat hij Netanyahu wel over het balkon heeft willen kieperen toen die zelfs niet bereid bleek om ook maar aan de allerminimaalste voorwaarden te voldoen om weer aan onderhandelingen te beginnen – maar ziet, met de verkiezingen in zich is hij er ook als een dode mus bij gaan liggen met de pootjes omhoog.

  6. (5) Ja, ongetwijfeld hielden zijn intenties gelijke tred met zijn naïviteit.
    Michelle Bachmann heeft zich kandidaat gesteld voor de Republikeinen en in haar motivatie lukt het haar om in 5 minuten 18 keer Israel te noemen. Het eind is helemaal hilarisch: God bless the State of Israel klinkt als een klok, maar The United States of America krijgt ze maar moeilijk uit haar strot, ze mompelt iets van unined states.
    Die vrouw komt er wel!
    Voor wie er tegen kan:
    http://israelinsider.net/video/michele-bachmann-update-on

  7. Voor Micha van Wijk (uit Haaretz artikel “Netanyahu’s big fat Greek wedding”):
    Many of Netanyahu and Papandreou’s talks in the past few months have revolved around the severe financial crisis Greece is currently suffering. Netanyahu recently decided to come to the aid of his newfound friend in a meeting of foreign ministers and European leaders, imploring them to provide Greece with financial aid.

    “Netanyahu has become Greece’s lobbyist to the European Union,” an Israeli diplomat said.

    In recent weeks, as efforts to stop the impending pro-Palestinian flotilla to Gaza came to a head, Netanyahu reaped the benefits of his investment in Israel-Greece ties and his gamble on the European country paid off.

  8. Free Gaza vaart al sinds 2008. De eerste twee keren in 2008, lukte het Gaza te bereiken. De derde en vierde keer, tijdens de aanval van Israël op Gaza, lukte het niet.

    Interessant is dat de vierde reis, in januari 2009, gebeurde met een GRIEKS schip, de Arion. Griekenland bracht Israël op de hoogte van de reis en waarschuwde de bemanning voor de risico’s. Maar verder geen Griekse actie.

    In juni 2009 werd het Griekse schip Arion omgedoopt in Spirit of Humanity en voer vanuit Cyprus uit. Een dag later werd het door Israël gedwongen naar Ashdot te varen. De hele bups belandde in de gevangenis en startte van daaruit onmiddellijk een actie om aandacht te vragen voor de situatie van Palestijnse gevangenen in Israël.

    In 2010 werd een internationale vloot van zes schepen gevormd. Daar vielen voor het eerst doden en gewonden.

    Gelet op de Griekse medewerking in het verleden is de vraag alleszins gerechtvaardigd wat maakt dat Griekenland zich nu in dienst stelt van Israël.

    Het hoofddoel blijft: aandacht vragen voor de illegale blokkade en voor de middeleeuwse omstandigheden waaronder de Gazaanse burgers moeten leven.

  9. Al lange tijd toonde de Griekse politiek in het algemeen veel sympathie voor de Palestijnse zaak.
    Het kan niet anders -een en een is twee- dan dat de Griekse regering, in een benarde positie verkerend vanwege de financiële crisis en de noodzaak van internationale financiële steun, onder zeer zware druk is gezet door de VS en de EU om de Gaza Flotilla tegen te werken.

  10. http://www.nu.nl weet ook van wanten tegenwoordig… de meest nutteloze nieuwsmedeling ever…. :De Gazavloot is erg omstreden. En dan in een ruk door: Israël gelooft niet in het humanitaire karakter ervan.”
    Thats the point!!

  11. Zo ook de Volkskrant:
    De Gazavloot is erg omstreden. Israël gelooft niet in het humanitaire karakter ervan en heeft aangekondigd de schepen te zullen onderscheppen. Dat deed het vorig jaar ook al. Toen vielen er negen doden.

    is dit nieuws? nee, het is je er zeer gemakelijk van af maken. hoezo omstreden? Hoezo die 9 doden, waarom die Flotilla.De media is zo bang om zich uit te spreken dat ze zelfs datgene wat ze moeten doen, namelijk mensen informeren, niet meer doen. Om ziek van te worden.

  12. Ik mag het niet stellen maar toch wel vragen?
    Zou het dan toch waar zijn dat, net zoals de nederzettingen in de Westbank, ook in de wereld van de media, aan Israël verwante mensen strategische posities hebben ingenomen ?

  13. De Volkskrant heeft de afgelopen dagen weer ruim baan gegeven aan diverse Nederlandse Israeliers, Israelische Nederlanders of hoe je ze ook moet noemen, met ook vandaag weer een stuk van de hand van Manfred Gerstenfeld. Waarom ze toch van die obscurantistische types aan het woord laten, in plaats van eens gedegen uit de doeken te doen hoe Israel in dezen opereert en wat de Gaza vloot precies beoogt, het is me een raadsel. Misschien komt het meer opinierende karakter van de krant de oplage wel ten goede, de feiten zijn er het slachtoffer van.

  14. Dat is het hoekje van Ome Henk in de Volkskrant, Peter. De Opiniepagina van de krant staat onder redactie van Chris Rutenfrans – die staat ferm aan de rechterzijde van de politiek, en laat graag zijn vriendjes het woord doen, waaronder meerdere malen diezelfde Gerstenfeld. Ik heb al eerder een keer op die man gereageerd, en op de andere vriendjes van Rutenfrans, maar ik blijf niet aan de gang. Zie hier.

  15. (12) Wat er nu gebeurt is dat een oud antisemitisch stereotype weer opbloeit, ‘ze zitten overal met hun vingers in de macht’, zie hierover een artikel van Amira Hass. Want inderdaad heeft Israel een heel groot netwerk opgebouwd waarmee achter de schermen van de VS en van de EU landen invloed uitgeoefend kan worden – het kan moeilijk nog worden ontkend. En voor wie geen onderscheid maakt tussen ‘de joden’ en ‘de Israeli’s’ komt dat oude beeld weer boven. Hier

  16. Ze hadden (uiteraard) geen wapens en explosieven aan boord, en ze mochten er (uiteraard) niet in. Het helpt wel als je weet waar je het over hebt, Mikki, voordat je hier met commentaren komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *