De laatste dan: de ‘fly-in hooligans’! (met veel updates)

Volgende actie..
Het plan lag er al. Aanstaande vrijdag zullen een paar honderd mensen aankomen op vliegveld Ben Goerion van Tel Aviv, met het plan om door te reizen naar de Westoever, waar ze door diverse Palestijnse organisaties zijn uitgenodigd. Is dat bijzonder? Gaan er niet dagelijks mensen op bezoek naar de Westoever? Hoe vaak ben ik er niet geweest, in Ramallah, Bethlehem, Nablus, Kalkiliya?

Het bijzondere is dat bezoekers nu eens niet jokken en gewoon zeggen wat ze komen doen. Palestijnen bezoeken. De actie heeft al een bijnaam: de ‘flightilla’.

Misschien moeten we even uitleggen waarom de Israelische regering meteen weer in alle staten is, en Netanyahu alweer begint te roepen dat ‘het bestaansrecht van Israel wordt aangetast’? Zo gaat het voor de geoefende Palestijnenbezoeker normalerwijs: je komt aan op Ben Goerion, je zegt niet dat je naar de Westoever gaat maar verzint een andere bestemming, je bent toerist die naar Jeruzalem en Massada gaat, of naar de Dode Zee, of je zorgt voor een kontaktje in Israel met een joodse naam – wel met een telefoonnummer, want in geval van twijfel kan die persoon gebeld worden. En als je dan binnen bent neem je een taxi naar Jeruzalem en daar neem je een taxi naar Ramallah of Bethlehem. Eitje. Je moet misschien wel door een checkpoint of wat heen, maar de Westoever is (nu nog) bereikbaar, anders dan Gaza waar je weken van te voren een vergunning moet aanvragen die je soms wel en soms niet krijgt, en alleen als je bijvoorbeeld hoort bij een erkende hulpverlenende organisatie die is aangemeld bij het Ministerie voor Sociale Zaken, goedgekeurd door de Shin Beth (de geheime veiligheidsdienst) en toegelaten door het leger. En met een stempel in je paspoort van grenspost Erez, zodat je niet eens kunt jokken mocht je daar zin in hebben. En zodat ze bij de terugvlucht op Ben Goerion weten met een verdacht persoon te doen te hebben. En ze je als een verdacht persoon kunnen behandelen.

Welkom in Palestina! Waar bestaat de actie uit? Dat de mensen die vrijdag naar Tel Aviv vliegen niet jokken en bij het loket van de grenspolitie gewoon zeggen dat ze naar Palestina gaan. Oei! Niet jokken! Dat kan niet, hoor!

Het is geestig om te zien hoe de pleuris meteen weer uitbreekt. De Shin Beth op volle toeren, die zit nu naar de passagierslijsten van de vliegtuigen te turen om te kijken of ze de ‘activisten’ er al uit kunnen plukken, er is een bende extra personeel aangetrokken want er wordt gerekend op een ‘massadeportatie’, en de propaganda machine werkt wederom op volle toeren: ‘Provocateurs! Illegale demonstratie! Onruststokers! Wetsovertreders! Hooligans! Infiltranten!

They break the law! (Welke wet?) They disturb the peace! (Welke vrede?) In een onafhankelijke democratische staat kunnen we dat niet accepteren! (Wat niet, eigenlijk?)
(Hier en hier) (En hier de site van de actie: welkom in Palestina)

En nog meer opwinding in Israel. De VN hebben een rapport opgesteld over de ‘ongeregeldheden’ op de Nakbadag, waarbij zeven mensen bij de grens met Libanon werden doodgeschoten, en oordeelden dat de reactie van het Israelische leger disproportioneel was. Hier

Overigens zijn een Nederlandse journalist en een fotografe, die al besloten hadden niet op de Nederlands-Italiaanse boot mee te varen toch de toegang tot Israel ontzegd: ze zijn al op Schiphol tegen gehouden en staan nu op de zwarte lijst. Werd er eerst gedreigd dat elke journalist die mee zou varen bestraft zou worden met minstens tien jaar niet meer Israel in. Werd dat weer ingetrokken. Vervolgens worden nu journalisten die niet eens mee zouden varen toch maar de toegang ontzegd. Hier. Zo maak je vrienden.

En voor de hardnekkigen die nog niet willen snappen waar het protest tegen de blokkade over gaat: nee niet over honger.

Sari Bashi, Executive Director of Gisha, says it is infuriating that residents of Gaza are being deliberately reduced to recipients of humanitarian aid. “The problem in Gaza is not a shortage of food but rather a violation of the right to productive, dignified work. There is just one solution that will respect the rights of Gaza residents to freedom of movement and livelihood while protecting Israel’s legitimate security interests: Israel must lift the ban on construction materials, exit of goods and travel between Gaza and the West Bank”.

Gisha, hier.


(Protest tegen de bufferzone in Gaza)

Of over de ‘buffer zone’ waarin mensen in hun eigen land door het Israelische leger kunnen worden doodgeschoten. Hier.

Palestijns-Amerikaanse zakenman Sam Bahour schrijft in The Guardian waar het over gaat:
Palestijnen in de bezette gebieden zijn al veel rechten ontnomen: het recht op terugkeer naar huis en land, het recht om je vrij te kunnen bewegen, het recht op water, het recht op onderwijs, het recht om je land in en uit te kunnen. (Recent voorbeeld: twee Palestijnse parlementariers die werden tegengehouden op weg naar een conferentie in Maleisië«, hier) En daar komt nu nog bij: het recht om bezoekers uit het buitenland te ontvangen.

En is dat tegen de wet? Sam Bahour:

It is also worth noting that the 1951 Israel friendship, commerce and navigation treaty explicitly states: “There shall be freedom of transit through the territories of each Party by the routes most convenient for international transit” and persons “in transit shall be exempt from unreasonable charges and requirements; and shall be free from unnecessary delays and restrictions.” So much for respecting signed agreements.

Aan alle kanten wordt Israel nu belaagd, inderdaad. Palestijnse vluchtelingen uit Syrie die met duizenden naar de grens komen, internationale activisten die de aandacht blijven vestigen met alle wettige middelen die ze hebben op de illegale blokkade van Gaza, en mensen die solidair zijn met de rechten van de Palestijnen, die niet meer met een leugentje op Ben Goerion binnenkomen om naar de Westoever te gaan, maar met open vizier. En elke keer reageert Israel zoals te verwachten, met een enorme heisa, waarmee ze voor de buitenwereld die het nog niet wist precies illustreren wat er mis mee is als je miljoenen Palestijnen hun rechten ontneemt.

Sam Bahour:

Well, the game of inaction is coming to an end. When states fail, people take over. It is these people, like those coming to Palestine this week, or those attempting to reach the Israeli-blockaded Gaza Strip by sea, or those living in Palestine and resisting the occupation day in and day out, who will prove to historians once again that history is made of real people who have a keen sense of humanity and the courage to sacrifice.

Hier

Update: ze zijn alvast maar begonnen er een stelletje te deporteren. Hier.

Update 2: Interessant artikel van Amira Hass, die meevoer op het Canadese schip de Tahrir: wat heeft Israel nu eigenlijk bereikt? In ieder geval dat een oud antisemitisch stereotype van de joden die overal achter de schermen hun macht uitoefenen, vaak met omkoperij, weer springlevend is. Het zal nog wel uitlekken wat Israel precies gedaan heeft met de Griekse regering om die zo ver te krijgen dat ze de smoes verzonnen dat ze de boten tegenhielden voor hun eigen bestwil, om een ramp te voorkomen – met exact welke druk dat gelukt is. Ondertussen blijft Gaza op de politieke wereldagenda, en zijn de activisten, velen ervan veteranen in de anti-apartheid en anti-racismestrijd vastberadener dat ooit, en zullen de campagne tegen onrecht voortzetten – in welke vorm dan ook. Hier

Update 3: artikel van Mazen Qumsiyeh uit Beit Sahour, die ik vorig jaar ontmoette. Hij heeft een boek geschreven over het Palestijnse verzet, Popular Resistance in Palestine, is een overtuigd aanhanger van geweldloos verzet, en weet als geen ander hoeveel solidaire en geinteresseerde buitenlanders er dagelijks naar de Westoever komen. Ik heb het zelf ook gezien: toen ik Bil’in bezocht met een bus Ieren en Nederlanders, was de bus Amerikanen net weg, en stonden er een bus met Italianen en een met Japanners in de rij. Dus vanwaar de heisa nu er een paar honderd mensen openlijk de Westoever gaan bezoeken? Zie Qumsiyeh, hier.

Update 4: De reacties op de flotilla uit Gaza: we hoeven geen hulp, maar solidariteit.

“The flotilla is not solely a humanitarian convoy,” he explains, “It is intended to put political pressure on the occupying forces to ease and lift the siege. Palestinians aren’t sitting here waiting for the humanitarian aid to arrive in Gaza; what they are waiting for is support, peace and justice.”

“Khalil Shaheen says: “It is no good simply offloading the aid into Gaza. Our demand is to end the siege not just to give milk to children. The aim of the flotilla is to break the siege; delivering the aid via Israel simply does not achieve this.”
Hier.

Update 5: Checkpoint Parijs.

Israel wordt steeds beter in het ‘outsourcen’. Eerst werd de blokkade van Gaza uitgebreid naar de havens van Griekenland, en blijken de Griekse autoriteiten in Israelische dienst, nu heeft Israel een checkpoint ingericht in Parijs. De reizigers die niet van plan waren om te liegen dat ze naar Palestijns gebied zouden gaan, op uitnodiging van een aantal principieel geweldloze organisaties, zijn op vliegveld Parijs al tegen gehouden. Waarmee vooral zichtbaar wordt hoever Israels macht reikt. Volgende keer maar weer jokken.
Op de foto hierboven vliegveld Nice, waar speciale snuffelhonden werden ingezet voor de bagage van mensen die naar Israel zouden vliegen. Honden opgeleid in Israel? Hoe ruikt de bagage van mensen met kritiek op ‘democratie’ Israel of met Palestijnse vrienden?

9 gedachten over “De laatste dan: de ‘fly-in hooligans’! (met veel updates)

 1. Ja, je rust heb je ook nodig. Maar ik zal je missen. Hopelijk is Abu Pessoptimist gauw weer in het land!

 2. Beste Anja,

  Bedankt voor het feit dat je hier aandacht aan besteedt.
  Graag wil ik benadrukken dat het Welcome to Palestine-initiatief niets te doen heeft met de Freemdom Flotilla 2. Het gaat om een uitnodiging van Palestijnse CSO’s die vrienden en familie uit hebben genodigd met hen door de WestBank te reizen en te leren over geweldloos verzet en vredesopbouw door interactie met de Palestijnse bevolking door wie zij ook geaccomodeerd worden; door het planten van olijfbomen en deelname aan vreedzame demonstraties.

  Hierbij de sites van de campagne om in ieder geval de eenzijdige berichtgeving vanuit de Nederlandse media uit de weg te gaan. Zojuist vergadering gehad met Qumsiyeh. Morgen 10 AM persconferentie in Bethlehem Peace Center op Nativity Square in Bethlehem. Blijf op de hoogte via de Facebook-pagina: Welcome to Palestine – en – Twitter: #PalSpring.

  Met vriendelijke groet,
  namens Media Team ‘Welcome to Palestine’

 3. “Media Team ‘Welcome to Palestine’” Kijk maar uit! Straks worden we nog beschuldigd van hasbara! 😉

  Juul

Reacties zijn gesloten.