Mahmoud ervoor, en Mahmoud erna

Dit is Mahmoud, gisteren, dood, dertien jaar geworden. En hieronder heb je Mahmoud toen hij nog niet dood was – de jongen in het midden.

Waarom hij dood moest? Omdat hij in Gaza woont. Er zijn aanslagen gepleegd in de Sinaï, en daar zijn Israëli’s bij gestorven (hier). Israël zegt te weten wie het hebben gedaan, en dat die mensen uit Gaza komen. Dat is knap, dat ze dat zo zeker weten, want vijf van de daders zijn ook dood, en de rest is niet gevonden. Tenzij Israël van tevoren al wist wie een aanslag aan het voorbereiden waren, en dan is de vraag waarom ze die niet tegen hebben kunnen houden. Van te veel observeren wat Israël doet raak je behoorlijk paranoïde, kan ik wel zeggen, wat anders niet erg in mijn aard ligt. Maar het komt de Israëlische regering met al die interne problemen met duizenden mensen die protesteren tegen de gestegen kosten van het leven zo geweldig goed uit dat iedereen er weer even erg van doordrongen raakt wie de echte vijand is: Mahmoud uit Gaza. En dit meisje van vijf.

Wie die aanslagen ook gepleegd mogen hebben, het had uiteraard niet gemogen. De aanslag was gericht op een bus waarin voornamelijk soldaten die op verlof gingen werden vervoerd, maar van de zeven doden van die bus waren er zes burgers. Absoluut niet goed te praten. De reactie daarop, de teller staat nu op 15 doden in Gaza, veel paniek onder de al getraumatiseerde bevolking en weer flink wat nieuwe puinhopen plus nieuwe klanten voor onze gehandicaptenorganisatie in Gaza, is ook absoluut niet goed te praten. En het is niet, zoals ik ergens in een Nederlandse krant las, dat het voor de aanslagen ‘rustig’ was (heb meteen verdrongen in welke krant dat was). In Gaza zijn sinds afgelopen maart minstens dertig Palestijnen gedood. Onder wie, op 16 augustus, een jongen van zeventien, mentaal gehandicapt, die volgens het Israëlische leger te dicht in de buurt van de 400 meter ingestelde verboden strook kwam. Hij stierf door tien kogels in hoofd en borst, en lag dood te bloeden zonder dat er medische hulp werd opgeroepen. In het officiële Israëlische verslag is de jongen veranderd in een man van 22, die al in de verboden zone zou zijn geweest en waarschijnlijk een terroristische aanval zou hebben willen plegen. Let wel: dit speelt zich dus af binnen de grenzen van Gaza zelf, dat zogenaamd door Israël is ontruimd. We vinden het kennelijk al heel normaal dat Gaza omsingeld is door het Israëlische bezettingsleger dat wanneer het ze uitkomt van de grens af of vanuit de lucht wat inwoners in hun eigen land om zeep helpt. (Hier.)


Begin augustus werd een vrouw van 75 die haar geiten hoedde neergeschoten, ze overleefde het, maar tien van haar geiten, vast ook terroristen, werden doodgeschoten. Ook in Gaza zelf dus.

En dan hebben we het nog niet over de bulldozers die deze maand Gaza binnenreden, om nog het een en ander te verwoesten. Dat soort alledaagse geweld tegen Palestijnen haalt de Nederlandse media maar heel zelden. Je kunt het ook nauwelijks meer ‘nieuws’ noemen.

Meer info: Hier En nog een bericht over het alledaagse geweld tegen Palestijnen: een doorsnee week, Hier

15 gedachten over “Mahmoud ervoor, en Mahmoud erna

  1. Het nieuws is inzake Israel/Palestina nooit objectief of gewogen. Aanvallen op Gaza en de doden en gewonden die er vallen zijn nauwelijks nieuws terwijl met het modernste wapentuig een burgerbevolking wordt belaagd. Dat dit bovendien tegen een burgerbevolking gebeurt die nergens heen kan vluchten is al helemaal geen nieuws.
    Dat er de afgelopen tijd meerdere aanvallen op Gaza zijn geweest heeft heeft nieuws nauwelijks gehaald want men neemt als zoete koek aan wat Israel zegt: Dat is natuurlijk tegen extremisten bedoeld.

    Waar ik me het meest aan erger is dat Palestina constant wordt bekritiseerd dat ze naar de VN willen om volledig lidmaatschap te krijgen en dus erkend worden als land. Oslo is dood…Israel heeft net weer duizenden bouwvergunningen voor Oost Jeruzalem afgegeven en er komen er nog meer. Kritiek daarop? Nauwelijks…
    Afschuwelijk zo’n aanval op een bus. Helaas vreedzaam protest heeft ook totaal geen effect. Geen enkel uitzicht op wat voor Vredesproces dan ook. De uitzichtloze keiharde bezetting gaat gewoon door. Wat kan je dan nog verwachten…. geweld.

  2. Het houdt nooit op.De zionisten van Israel zijn bijna nog wreder dan de nazi soldaten van Duitsland tijdens de tweede wereldoorlog. Mijn hart huilt bij deze beelden.Wat voor vreselijks hebben de palestijnen gedaan dat ze zo ontzettend gestraft moeten worden???? Ik kan niets bedenken wat deze straf rechtvaardigd.Kinderen…. kleine kinderen in de bloei van hun leven,vermoord en verminkt vanuit een kromme vergelding.Blijf vergelden en er zal nooit vrede komen…..Oog om oog…Dit is geen oog om oog, dit is oog om een hele bevolkingsgroep… hun leven verziekt,uitgebuit en verminkt.Kinderen die elke dag in angst leven… ze weten niet beter, dat maakt het nog erger.Ze weten niet eens wat vrede is… kinderen die in rust en met liefde zouden moeten kunnen opgroeien. Wanneer komt de dag dat er werkelijk ingegrepen wordt en dat Israel werkelijk pas op de plaats moet maken…Ze zijn verkeerd bezig… en de wereld is mede schuldig want die kijt toe zonder een poot uit te steken…Op een handjevol mensen na…. Mooi bericht Anja, en helaas zijn dit soort schokkende foto’s nodig om de mensen wakker te maken.

  3. Voor wie er op Facebook zit: Kijk eens naar de pagina van Gaza Youth Breaks Out. (de jongeren van het manifest: Fuck Israel. Fuck Hammas. Fuck Fatah. Fuck UN. Fuck UNWRA. Fuck USA! )Behalve dat dit een snelle nieuwsbron is is er ook veel discussie tussen Gazanen, internationals en Israeli’s van diverse pluimage. Ik heb er best wat aardige woordenwisselingen gelezen.

    https://www.facebook.com/pages/Gaza-Youth-Breaks-Out-GYBO/118914244840679

    en http://gazaybo.wordpress.com/

  4. Dank je Christine – ja het is heel interessant hoe het met de jongeren van Gaza en de Westoever gaat – heel kritisch, ook naar hun eigen leiderschap. Christine en ik hopen volgende maand een begin te kunnen maken met een jongerenproject in Gaza, om ook de gehandicapte jongeren meer kans te geven om te participeren.

    Simone, ik deel je diepe verontwaardiging. Toch wil ik je verzoeken geen vergelijkingen te maken met de nazi’s. Ik hou me graag aan Edward Said, die gezegd heeft: ‘vergelijkingen wie er meer heeft verloren en meer heeft geleden zijn wezenlijk onfatsoenlijk’. Ik wil ook niet in zinloze discussies terecht komen wie er erger waren. Laat het genoeg zijn dat het wreed en onacceptabel is om een ander volk zo te behandelen en dat we ons diep moeten schamen om in een land te wonen waar de regering weigert om Israel aan mensenrechten en internationaal recht te houden.

  5. De moord op de mentaal gehandicapte jongen is bijna identiek aan die van het 13-jarige meisje in 2005. Ook zij wist niet waar ze was, was alleen doodsbang. Weer een “incident” dat “onderzocht zal worden”.
    Het gaat maar door, doodziek word je ervan.

    Not guilty. The Israeli captain who emptied his rifle into a Palestinian schoolgirl

    An Israeli army officer who fired the entire magazine of his automatic rifle into a 13-year-old Palestinian girl and then said he would have done the same even if she had been three years old was acquitted on all charges by a military court yesterday.

    http://www.guardian.co.uk/world/2005/nov/16/israel2?CMP=twt_gu

  6. Ja zo gaat dat. Zo wordt er nu ook gehannest over een schadevergoeding voor de familie van twee vrouwen die tijdens de Gegoten Lood aanval op Gaza werden doodgeschoten hoewel ze met witte vlaggen liepen. Wel op voorwaarde dat ze de aanklacht dan intrekken. En Israel kan doen alsof ze de beroerdste niet zijn want heel af en toe wordt iemand berispt, en ze kunnen doen alsof zulke ‘excessen’ alleen ‘incidenten’ zijn.

  7. Christine, Ik word trouwens wel tamelijk beroerd van die Israeli’s die veel krokodillentranen plengen op die site zeg. Gauw weg voordat ik me daar ook nog mee ga bemoeien en me weer in een héél erg slecht humeur gooi.

  8. Ik zou geen oog meer dicht doen als ik wist dat mijn regering dit soort misdaden pleegt bij de buren.De Israeliër die gisteren om kwam door een Kassamraket is dan ook volledig op het conto van Netanyahu te schrijven.
    Het is krankzinnig te beweren dat hij de Israelische burger beschermt door zo met de Palestijnse burger om te gaan.
    Het tegendeel is waar.
    Ze moesten Netanyahu berechten voor dood door schuld en voor het opzettelijk in gevaar brengen van de eigen bevolking.

  9. Hamas hoeft geen raketten af te vuren. Hamas hoeft geen aanslagen te plegen. Maar besluiten dat toch te doen en daar zonder ophouden mee door te gaan.
    Verbaasd?

  10. Slimpie. Er is geen enkele raket door Hamas afgeschoten. Je hebt nog andere Palestijnen. En ze gaan er ook al niet ‘zonder ophouden’ mee door. En er is wel het een en ander aan vooraf gegaan, voor je informatie, namelijk een driedaagse aanval op Gaza met nog wat ergers dan een paar stomme raketten. Check je feiten voordat je hier wat beweert.

  11. Voor de driedaagse aanval op Gaza telde Israel inderdaad maar een paar raketten, welgeteld 11.584. Dat was wat gedurende lange tijd aan die aanval vooraf ging. Na de aanval was Hamas bereid tot een bestand, voor de aanval niet. Als gevolg van het bestand aantal slachtoffers, aan beide zijden. Na de laatste Hamas aanvallen en het daar Hamas opzeggen van het bestand reageert Israel. Nogmaals, verbaasd?

  12. Sufferd, je zegt er natuurlijk niet bij wanneer die duizenden raketten werden afgeschoten, je vertelt natuurlijk ook niet dat er buitengewoon weinig raketten werden afgeschoten voor Israel weer eens een moorddadige aanval op Gaza deed, je vertelt er natuurlijk ook niet bij wat iedereen zelfs in de Nederlandse kranten heeft kunnen lezen, dat de aanval was vanwege de verdachtmaking dat de aanslag op de bus door Gazanen was gepleegd, wat nu een leugen blijkt te zijn, je vertelt er ook niet bij dat Hamas bij elke wapenstilstand behoorlijk de wind er onder hield tot Israel weer eens begon met moorden, bijgenaamd ’targetted killings’, je verzwijgt ook dat het niet Hamas was die de raketten afschoot, je hebt het uiteraard niet over bezetting en blokkade, kortom, je komt hier weer met de bekende kletskoek aanzetten, en denk je nou echt dat je daar hier enig succes mee hebt? Wegwezen, Gerrit. Check je feiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *