Israël’s diplomatieke crisis en de nederzettingen

De grootste demonstratie in Israël ever – maar de onderlinge verdeeldheid is groot. De demonstranten die de vooruitziende blik hebben dat er niks terecht gaat komen van de ‘sociale rechtvaardigheid’ in Israël zolang je het daar niet mag hebben over de kosten van de nederzettingen, en die ‘sociale rechtvaardigheid’ met enige moeite nog voor de Palestijnen binnen Israël mag gelden, maar al helemaal niet meer voor de Palestijnen die onder bezetting, onder de heerschappij van Israël moeten leven – die demonstranten zijn in de minderheid, en die wordt het niet makkelijk gemaakt.
Maar lees even Avika Eldar, die een internationale crisis voor Israël voorspelt. Turkije loopt voorop maar zal niet de enige blijven. Er komt een dag dat ze wel zullen moeten.


(Akiva Eldar)

“Those who don’t want to deal with the occupation today will be dealt with by the occupation tomorrow. And if protesters don’t have the time to address marginal issues like universal justice, they should ask their economists how much the looming international crisis will cost us.”

Hele artikel: hier.

5 gedachten over “Israël’s diplomatieke crisis en de nederzettingen

  1. 3arian-16.jpg
    (Angela Godfrey-Goldstein)

    Ik las vanochtend in de Volkskrant dat Angela Godfrey-Goldstein die ik ken ook bij de demo was met een sign over de bezetting, als een van de heel weinigen. Ik vroeg haar naar haar ervaring Dit is wat ze terug schreef:

    Angela schreef: Anja there are a few of us actually talking about it in open discussions. But very few public statements or signs, etc. I went to the Jerusalem Demo on Saturday with two signs: “Palestinians Deserve Social Justice Too” on one, and “End the Occupation September 20” was the other. Generally the organisers have not spoken about WHY the country is so bankrupt as to health, social welfare, education and housing. Uri Avnery’s latest piece does that brilliantly. I happened to mention these signs yesterday to a Dutch journalist (Rolf Bos) when we were together in a Bedouin school out in the Jordan Valley, which is threatened with demolition orders by the Israeli military (as are any other schools in Area C). The best journalism about the tent demonstrations’ inability to deal with the Occupation as the root cause of our malaises is at +972 Mag. Where it is said that if we cannot make the connection and deal with the real issues (for all sorts of reasons, as Uri mentions — the organisers decided at an early stage to go for consensus and not mention it), it means that probably we never can. Bad news, no?

  2. En nu kijken of Rolf Bos er melding van maakt.

    De NRC heeft een nieuwe correspondente in het gebied, Leonie van Nierop, die vandaag uitgebreid inging op het vermijden van politieke of partijgekleurde uitspraken bij de demonstraties, ongeveer zoals Angela beschrijft.

  3. Rolf Bos is een permanente ergernis in de Volkskrant die ook een bron is van permanente ergernis.

    Voorbeeldje vanochtend: Bos die zichzelf graag voordoet als een tweetje, zo-eentje die denkt dat je ‘neutraal’ bent als je maar net doet alsof alle twee de ‘partijen’ even erg zijn , en die ook denkt dat ‘neutraal’ goed is schrijft dit, bij een interview met Saeb Ereket, de belangrijkse onderhandelaar van de Abbas kant:

    “Erekat is nog steeds onderhandelaar, maar veel onderhandeld wordt er niet. Dat de neutrale waarnemer dat op het conto van zowel Israëliërs als Palestijnen zal schrijven, dat ook zijn voormalige baas Arafat geen kans onbenut liet om een kans op vrede te missen wil er bij hem niet in.”

    Nou nee, en bij mij ook niet, want die dooddoener van Arafat die geen kans onbenut liet om een kans te missen is vintage Israëlische propaganda. Voor de kritische (inplaats van angstvallig zogenaamd neutrale) waarnemer is het allang duidelijk dat het vooral Israel is die elke kans op vrede zelf weer torpedeerde en de ‘onderhandelingen’ vooral gebruikte als dekmantel om ondertussen door te gaan met de nederzettingenbouw om elke werkelijke overeenkomst onmogelijk te maken. Documentatie in overvloed. Wil ‘neutrale’ Bos niet weten of is hij te lui voor of past niet in zijn danig door Israël aangetaste waarnemingsvermogen.
    Ergerlijk.

    Gaat Leonie van Nierop het beter doen? Ik mag het hopen. Zal ik de Volkskrant dan maar eens opdoeken (en Pieter Hilhorst missen die veel heeft goed te maken) en maar weer eens NRC nemen dat ik opzegde vanwege die verschrikkelijke Bosma die daar een eigen podium in kreeg en nu bijt in de hand die hem voedde?

  4. Meer kritische geluiden over de Israelische tentenopstand, ook wel J14 genaamd (begon op 14 juli) hier op de website van Joseph Dana.

  5. Een aantal organisaties, Palestijnse en gemengd Arabisch-Israelische, heeft een statement gemaakt dat de strijd voor ‘social justice’ gecombineerd zou moeten worden met de strijd tegen de bezetting. Zie hier op het +972 blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *