Leedvermaak

Ik weet het, leedvermaak hoort niet bij ’s mensens aardigste eigenschappen, maar ik kan het niet helpen dat ik ongenadig plezier heb bij het verbijsterde artikel in Ha’aretz dat veertig Israeli’s die Turkije in zijn gevlogen apart zijn genomen voor een stevig gesprekje. Kijk hier.

Hahahaha, ik ga die Turken steeds leuker vinden – na zelf vijftien jaar lang, zeg maar vijftig keer of zo, als een crimineel behandeld te zijn op vliegveld Ben Gurion. Weten ze ook eens hoe dat voelt.

24 gedachten over “Leedvermaak

  1. En ik voel geen leedvermaak, nee, veel erger, ik heb hier veel plezier van. Ook hier word ik blij van, gemeen he. Al 25 jaar weten ze me iedere keer weer te pakken, en ik heb er een soort van ‘Ben Gurion” trauma aan over gehouden, mag ik alsjeblieft hier een
    beetje plezier over hebben, en niet alleen Ben Gurion, ook erin komen via Jordanië, weten ze me altijd te vinden, en wat te denken van al die uren wachten bij checkpoints, nee, van mij mogen die Turken hier even mee doorgaan. Sorry, maar zo is het.

  2. Nou Anja en Trees, het is maar goed dat er geen wedstrijdje,” Wie heeft het meeste plezier”, aan verbonden is. Mogelijk zouden we alle drie GOUD winnen!!
    ‘k Wist niet wat ik las!
    Eindelijk, eindelijk is er dan een land, die het ook waar het ons betreft voor de gerechtigheid opneemt en die “lieverdjes” te grazen nemen voor alle keren dat ze ons te grazen namen!!!
    Sorry, maar wat voelt dit heerlijk!!
    Aan alle Turken die dit lezen: Dank, veel dank!! En breng die dank maar over aan al jullie landgenoten!!
    Welk land volgt???

    Groet,
    Gerrie

  3. Nog een koekje van eigen deeg:
    “Three Israelis told by Fijian immigration officer that they cannot enter country for mistreating Palestinians during military service”

    “We gave our passports to the officer, and when she saw we are Israelis she asked for ID cards. We told her we don’t understand why we need ID cards and she responded shouting: ‘You know very well how to ask Palestinians for IDs and humiliate them for three years.”

    http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3288195,00.html

  4. Wat kunnen deze israeli’s doen aan het beleid van hun land dan? Met deze redenatie kun je ook elke Duitser de schuld van de holocaust geven.

  5. De vraag in welke mate de Duitse burgerbevolking destijds medeplichtig was aan de jodenvervolging is een geheel legitieme, Clifton, zoals we die vraag ook kunnen stellen over de Nederlandse bevolking van toen – die meehielp om de treinen te laten rijden en de andere kant opkeek als de joden werden weggevoerd.
    In het Israel van nu ligt die vraag nog veel meer voor de hand, aangezien Israel zegt een democratie te zijn, en geen totalitaire dictatuur. De huidige regering is door de burgers gekozen. Toen die gruwelijke aanval op Gaza plaats vond was negentig procent van de burgerbevolking daarvoor. Ik heb geen enkele moeite om elke Israeli persoonlijk aansprakelijk te stellen voor de misdaden van hun leger en hun regering. Het handjevol Israeli’s dat kritisch is en blijft zal mij dat niet kwalijk nemen maar het met me eens zijn.

  6. En daarbij heeft iedere Israëliër dienstplicht, mannen en vrouwen, en op zich heb ik niks tegen security searches op wat voor vliegveld dan ook, het is ook voor mijn eigen security. Maar dan moeten ze ook iedereen aan dezelfde procedure onderwerpen, en daar is bij de Israëliërs geen sprake van. Het is allemaal ‘profiling”, mensen met een arabische achternaam, mensen die (zoals ik) getrouwd zijn met een Palestijn, en zelfs daar kan ik nog mee leven, maar de onbeschoftheid die ze daarbij aan de dag leggen, de arrogantie, en daarbij de domme vragen die ze stellen. Laat ik maar niet beginnen met vertellen wat me al die jaren overkomen is op Ben Gurion, want dan heb ik aan dit blog niet genoeg.

  7. Ik hoor ook dat de langdurigste ondervraging vaak bij VERTREK en niet bij aankomst gebeurt. Het ‘voorkomen van aanslagen’ lijkt me dan al helemaal geen excuus meer.

  8. Ja, omdat ze willen weten wie je allemaal ontmoet heb,daarom wordt er gevraagd naar namen, en waar je geweest bent etc. zodat ze deze informatie weer later kunnen gebruiken. 2 maanden geleden kreeg ik 2 meiden uit nederland op bezoek, waarvan er een de dochter is van mijn vriendin, ze noemt mij tante. Dus toen ze binnenkwamen en hen gevraagd werdt waar ze naartoe gingen, antwoordde de dochter van mijn vriendin,”we gaan naar mijn tante in Sakhnin”. waarop ze gevraagd werdt om een stap dichterbij te komen en even op een foto te kijken in de computer. En ja hoor, het was een foto van mij, en nog een lelijke ook. Ik heb nooit geweten dat ze een foto van me hebben, laten ze dan in ieder geval een beetje een mooie foto erin zetten.

  9. Israel ondervraagt mensen inderdaad stevig op het vliegveld, waarbij vaak ook rare en onbehoorlijke vragen worden gesteld. Echter, met het oog op Israels veiligheidssituatie is het begrijpelijk dat de controles streng zijn. Er zijn immers een hoop mensen die Israel kwaad willen doen.
    Ik kan me echter niet heugen dat er ooit een Jood een aanslag in Turkije wilde plegen. Dat Turkije Israeli’s op het vliegveld vernedert is kinderachtig, onbehoorlijk en ronduit dom. Om een ID-kaart vragen terwijl je iemand paspoort al hebt? Nou, stoer hoor.

  10. Ah, daar hebben we weer een goedpratertje. Het gaat helemaal niet om streng, Jose, het gaat om onnodige intimidatie, onbeschoft gedrag, en een goede vriend van me, die echt geen watje is, zei na afloop van zijn meest recente ‘behandeling’ dat hij nu begrijpt wat vrouwen mee hebben gemaakt die verkracht zijn.
    Zo te horen heb jij daar geen idee van, maar het is ook duidelijk dat jij van de kant komt die weinig risico loopt zo behandeld te worden.

  11. @10. Jose, ik ben geen Palestijnse en heb ook geen familie onder de Palestijnen. Wel hielp ik bij de opbouw van een Centrum voor Palestijnse gehandicapte kinderen. (Een taak waar eigenlijk Israel verantwoordelijk voor was maar dat af liet weten.)
    Dit was reden genoeg voor Israel om mij keer op keer urenlang te treiteren en te proberen mij te vernederen.
    “Ga in die hoek staan, kom hier!, Haal de veters uit je schoenen, doe de veters er weer in. Haal ze er maar weer uit, Ga daar tegen de muur staan, trek je kleding uit! Kleed je maar weer aan, Nee, doe toch maar weer uit” etc.etc.
    Regelmatig werd ik urenlang in eenzame opsluiting gehouden in een kleine lege ruimte, er was zelfs geen stoel.
    Eenmaal, tijdens die eenzame opsluiting, kreeg ik een niersteen aanval. Zo misselijk als een kat spuugde ik de hele boel onder.
    Ik ging, had alleen maar ondergoed aan, op de vloer zitten en zette met mijn voeten af tegen de muur om de pijn te verzachten.
    Ik zat in mijn eigen braaksel en mijn ondergoed kleurde, veroorzaakt door de stenen, langzaam maar zeker rood van het bloed. Ik riep om hulp en vroeg om mijn medicijnen maar nee, dat kon ik wel vergeten. En al die tijd werd ik door een luikje in de deur bekeken en had men reuze plezier om de situatie waarin ik mij bevond.
    Pas toen men zag dat ik langzaam maar zeker buiten westen ging raken greep men in. De rest zal ik je besparen.
    Maar misschien kun jij, die het blijkbaar zo goed schijnt te weten, mij vertellen wat dit met de veiligheid van Israel te maken heeft. Ik heb dat tot nu toe nooit begrepen. Dus werp eens een licht op dit soort behandelingen. Bij voorbaat dank voor je antwoord!

    Groet,
    Gerrie

  12. Ik ken geen volk dat nationalistischer en fanatieker is dan de Turken. Ruzie maken met Turkije is in het algemeen een heel slecht idee want je hebt dan ineens 80 miljoen vijanden erbij. Ik begrijp niet hoe Israel zo stom kon zijn om dit te laten gebeuren.

    Hoewel de beweegredenen van Turkije dubieus zijn (woede om een paar doden) hoop ik dat dit uiteindelijk het taboe op het bekritiseren van Israels wandaden doorbreekt.

  13. @Anja
    Ik geloof niet dat Turkije ineens heel erg begaan is met het lot van de Palestijnen en de mensenrechtensituatie. Ze hebben jaren lang goede zaken met Israel gedaan en toen was de situatie in de Gazastrook en de westbank kennelijk geen enkel probleem.
    Nu er ineens een paar Turken vermoord worden, worden ze wakker en schreeuwen ze moord en brand. Ik vind dat hypocriet en ik denk dat als Israel excuses maakt er niks meer aan de hand is.

    Dat neemt niet weg dat het mooi is dat er een belangrijk land is dat stevige kritiek uit op Israel.

  14. Je maakt kennelijk geen onderscheid tussen een regering en de bevolking – zelfde fout die gemaakt heeft dat niemand in het westen de Arabische lente heeft aan zien komen. De Turkse regering deed zaken met Israel, de sympathie van een groot deel van de bevolking lag altijd al aan de Palestijnse kant. Je vergeet dat er al een grote boot met Turkse sympathisanten op weg was voor er negen mensen werden vermoord.

  15. Ik heb het inderdaad over de Turkse regering die nu ineens Israel stevig bekritiseert en die je daar eerder nooit over hoorde. Nu er Turkse doden zijn gevallen, doen ze net alsof het lot van de bewoners van Gaza hun aan het hart gaat. Maar volgens mij is dat slechts een stok om Israel mee te slaan omdat Israel zo dom is om geen excuses te maken.
    De Turkse bevolking staat daar wel achter maar je zult zien dat indien Israel nederig zijn excuses maakt, dat de Turkse regering tevreden is.
    Met andere woorden, Turkije misbruikt de Palestijnse problemen om zijn eigen eer te beschermen. Vandaar het woord: “dubieus”.

  16. Wat onze regeringen doen is nog veel erger. Wij hebben itt Turkije recht van spreken als het gaat om mensenrechtensituaties. Maar zelf als er Nederlandse doden zouden zijn gevallen op zo’n schip zou onze regering zeggen: “Eigen schuld dikke bult.”.

  17. Volgens mij meent Erdogan het wel degelijk. Het is een maffe kerel, maar ik heb toch (of misschien wel juist daarom) vaak de indruk dat hij recht uit het hart spreekt. Bijvoorbeeld zoals toen hij Mubarak aanspoorde om af te treden:
    “We zijn sterfelijk. We zullen allemaal sterven en worden beoordeeld door degenen die achterblijven. Als Moslims is ons definitieve adres een gat van twee kubieke meter. Wat belangrijk is, is om te worden herinnerd met respect. We moeten luisteren naar de stem van ons geweten en de stem van ons volk.” etc.

    Norman zal wel zeggen dat het alleen maar show is, maar ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat hier wel degelijk een persoonlijke overtuiging en een zekere spiritualiteit uit spreekt.

  18. Als het de persoonlijke overtuiging van Erdogan zou zijn dat Israel de palestijnen onrecht aandoet, waarom begint hij er dan pas over nadat Israel geen excuses voor die gedode turken maakt binnen de deadline? Ik zie niet in wat die eventuele excuses zouden verbeteren aan de situatie in Gaza. Het lijkt er nu op dat indien Israel door het stof gaat, Erdogan tevreden zal zijn.

  19. Begint een beetje te lijken op een echtelijke discussie of iemand die een gespleten persoonlijkheid heeft en discussieert met zichzelf, Norman en Elisabeth.
    Ik ga er van uit dat wij niet weten wat alle afwegingen zijn geweest van Erdogan, ik constateer dat hij een van de zeer weinige staatshoofden is die zich openlijk verzet tegen het eindeloze gechicaneer van Israel, en dat doet mij deugd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *