In Gaza mogen ze humus eten, joepie


(foto Haaretz)

Als het niet zo treurig was, was het om je rot over te lachen. Er zitten volwassen mensen bij COGAT te vergaderen of er wel blikjes tomatenpuree Gaza in mogen.

Iedereen die de moeite neemt om te begrijpen waar de blokkade van Gaza over gaat, weet dat het niet over wapens gaat, die komen gewoon binnen via de tunnels van Egypte. Eens heeft Israël besloten de inwoners van Gaza ‘op dieet’ te zetten, en begon er een commissie calorieën te tellen – hoeveel moeten ze daar eten zonder dat ze er dood aan gaan, maar wel zo dat ze de armoede flink kunnen voelen. (Het was Dov Weissglass, de adviseur van Olmert, die zijn mond voorbij praatte: ‘het is de bedoeling de Palestijnen op dieet te zetten, zonder dat ze van de honger omkomen’, zei hij in 2006. (Zie hier.)

Dus kreeg je idiote lijstjes, rijst mocht wel, pasta was luxe en dat mocht niet. Een tijd lang werd er onvoldoende maandverband toegelaten – ja je zou eens bommen kunnen maken van tampons.

Na de wereldwijde verontwaardiging over de doden op de vorige flotilla zijn de regels versoepeld. Het heeft ook nog een tijd geduurd voordat die lijsten openbaar werden, maar nu zijn ze bekend. Zo weten we dat kikkererwten er eerst niet in mochten (waar je humus van maakt) maar nu wel. En nu mag er wel kant en klare humus in, maar niet die met pijnbomenpitjes, want dat is te luxe voor die Gazanen. Ze moeten de blokkade wel voelen natuurlijk.

Lees hier, Amira Hass.

2 gedachten over “In Gaza mogen ze humus eten, joepie

  1. Ter aanvulling. Zoals S. Yizhar schreef in Khirbet Khizeh uit 1949: “we could also see how something was happening in the heart of the boy, something that, when he grew up, could only become a viper inside him, that same thing that was now the weeping of a helpless child.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *