Gehandicapte vrouwen in Gaza aan het werkFilmpje van Press TV: gehandicapte vrouwen van onze NCCR aan het schilderen en borduren, je ziet onze fantastische kleine vrouw Sausan, en van Atfaluna, een grote organisatie voor doven. Het is een beetje een saai filmpje. Wij wachten op onze eigen Mark die mee was, en mooi filmt. Binnenkort in dit theater.

De grootste moeilijkheid is natuurlijk niet dat ze geen mooie dingen kunnen maken – borduren is een eeuwenoude en befaamde Palestijnse volkskunst, maar wie de producten koopt. Exporteren is vrijwel onmogelijk, toeristen komen er niet, de ‘internationals’ hebben op een gegeven ogenblik ook wel genoeg geborduurde sjaals en portemoneetjes, en de mensen zelf hebben daar geen geld voor. De bovenlaag rijken, die hun geld hebben verdiend met de tunneleconomie zijn nu juist vooral geïnteresseerd in sjieke westerse producten. We zouden er eens over moeten denken hoe we in Nederland een netwerkje op kunnen zetten om die spullen te verkopen hier, maar het is veel extra werk en we hebben al zoveel te doen.

5 gedachten over “Gehandicapte vrouwen in Gaza aan het werk

 1. Anja, nog voor ik het bovenstaande helemaal gelezen had kreeg ik al dezelfde idee.
  Ik wil me hierbij als verkooppunt opgeven en zal hier en daar eens vragen of er meer mensen zijn die op deze wijze hulp willen verlenen aan de vrouwen van Gaza.

  Groet,
  Gerrie

 2. Gaan we het zeker een keer over hebben, Gerrie.
  Het zou mooi zijn als de vrouwen daar het gevoel hebben dat ze het ook echt ergens voor doen.

 3. Beetje saai filmpje inderdaad, ook te kort om de diepte in te gaan. Wel fijn dat verslaggever Yousef het NCCR heeft gevonden (hij was er nog nooit geweest!)Laat de rest maar aan PR-dame Niveen over! 🙂

 4. Ja dat is een goed idee, dank je. Nu denk ik dat we het eerst eens klein gaan proberen – het probleem is dat we alleen maar mee kunnen nemen wat in onze koffer past, het is niet mogelijk om de geborduurde spullen per post te exporteren. Voor de Wereldwinkels zouden we echt een gestadige aanvoer moeten leveren, en dat kunnen we zeker nog niet.
  Gelukkig is borduurwerk plat en licht, dus ik denk dat we het eerst eens als experiment kleinschalig gaan proberen met wat we zelf mee kunnen nemen.

Reacties zijn gesloten.