Rosenthal houdt niet van mensenrechten – voor Palestijnen


(Kolonistenvrouwen leren schieten. Niet over hebben.)

We wisten het al, maar het wordt weer eens bevestigd. De EU probeerde een gemeenschappelijke ‘gebalanceerde’ verklaring op te stellen over de mensenrechten van zowel Israël en de Palestijnen. Getorpedeerd door Rosenthal.

De Nederlandse afgevaardigde zou vandaag afstand hebben genomen van een maandag voorbereide tekst, die volgens Der Spiegel “gebalanceerd” van toon was. In de verklaring zou de Israëlische blokkade van de Gazastrook worden veroordeeld, net als recente Palestijnse terreuracties tegen Israëliërs. Verder zouden de EU-landen zich in de verklaring uitspreken tegen standrechtelijke executies door Hamas in de Gazastrook en geweld van Israëlische kolonisten tegen Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever.

De afgevaardigde, die tijdens de vergadering persoonlijk per iPhone door zijn hoogste baas Rosenthal zou zijn geïnstrueerd, heeft volgens Der Spiegel plotseling aangegeven dat Nederland zich niet achter de verklaring kan scharen. Nederland zou niet gelukkig zijn met bepaalde formuleringen uit de verklaring, zoals het veelvuldig noemen van de “tweestatenoplossing”. Ook zou Rosenthal willen dat er in de verklaring geen melding werd gemaakt van de arrestatie door Israël van vreedzaam demonstrerende mensenrechtenactivisten. Ten slotte zou ook de vernietiging van Palestijnse huizen in Oost-Jeruzalem en op de Westoever van Rosenthal niet mogen worden genoemd.

Andere EU-diplomaten hebben volgens Der Spiegel onaangenaam verrast op de harde stellingname van Nederland gereageerd. Nederland zou echter wel bijval hebben gekregen van Duitsland, Italië en Tsjechië. Landen als Zweden, Oostenrijk, Roemenië en Slovenië zouden de ‘last minute’-wijzigingen onacceptabel hebben gevonden. Het eindresultaat van de verdeeldheid was dat er geen gezamenlijke EU-verklaring voor in de VN-Mensenrechtenraad is gekomen.

Bron NRC, hier.

13 gedachten over “Rosenthal houdt niet van mensenrechten – voor Palestijnen

 1. Vrouwen en kinderen die leren schieten…Waaraan doet dat ook alweer denken? O ja, blanke Zuid-Afrikaners tijdens de Apartheid!

  Als Nederland bezwaar maakt tegen “het veelvuldig noemen van de tweestatenoplossing””, kan dat alleen maar betekenen: het maakt bezwaar tegen een Palestijnse staat. Nederland zorgt er, als altijd, weer zorgvuldig voor niet uit de toon te vallen ten opzichte van de VS.

 2. Het wil bij sommige Nederlanders maar niet doordringen dat dit burgers zijn die door hun staat toegestaan wordt om op andere burgers te schieten, die op hun beurt al de gevangenis ingaan als ze gooien met een steen. En natuurlijk, dan reuze verontwaardigd reageren als je het woord ‘apartheid’ laat vallen.

 3. Over welke “recente terreuracties” hebben ze het eigenlijk? Die aanslagen bij Eilat die bij nader inzien helemaal geen Palestijnse afzender hadden? En waarom mogen de arrestaties, de home demolitions etc niet genoemd worden?

  Kortom: in welke wereld leeft “onze” minister van BuZa???

 4. Hahaha! Ja, nee sorry, ik zag dit op Facebook en geloof mn ogen niet, ik ben misschien te lang weg uit Neder-el, maar dit is gewoon zo waanzinnig ‘ze waren niet gelukkig met…. niet blij met …. ontevreden over …. dus stemmen tegen. Oh gosh.
  Ik dacht dat dieptepunt bereikt was met Verhagen, deze Rosenthal ken r ook wat van he! Het lijkt wel Kooten/Bie. Misschien dat ie een verklaring “Wij, alle democratisch gezinden beschaafde beter-weters, steunen van harte het voorstel om de klok terug te draaien en niet 3/4 maar 100% v/d Palestijnen etnisch te zuiveren en daarmee het huidige ‘palestijns-israelisch’ conflict op te lossen. Amen.”

 5. In iedergeval spreekt heer R. niet namens mij!!!!!
  Mogelijk dat er in de toekomst maar 2 ministers voor buitenlandsezaken moeten komen.
  Een niet Joodse of Chr.religieus voor Isr/Pal. die zonder vooringenomenheid zich oprecht met de werkelijke situatie kan bezighouden waar het beide partijen betreft.
  En een voor de rest van de wereld.

  Groet,
  Gerrie

 6. Hadden we anders verwacht. Zie algemene beschouwingen betoog van Emielle die beide zijde van geweld pertinent afwees. PVV en SGP stonden gelijk te steigeren. Het is de zoveelste afgang van ons land in dit.

 7. Wat een prachtige, schokkende foto. En wat een lelijke, trieste minister. Ik hoop dat hij binnenkort eens in de spiegel kijkt.

 8. Schaamteloos en schandalig, andere woorden heb ik er niet voor! Deze minister overtreft idd nog Verhagen en ik vraag me af wie hij werkelijk vertevenwoordigt…..

 9. Klein vergelijkend warenonderzoekje qua krant: NRC heeft er een hoofdartikel van gemaakt op de voorpagina. Trouw doet een klein berichtje op pagina 6 waarbij in ieder geval wel vermeld is dat de oppositiepartijen PvdA en D66 stellen dat Rosenthaal te vaak eenzijdig voor Israel kiest. In de Volkskrant een klein bericht op pagina 6, waarin vooral Rosenthal zijn zegje mag doen. Daarin beweert hij oa dat critici van Palestijnse leiders niet naar de rechtbank kunnen, in tegenstelling met die in Israel. Nooit gehoord van een speciale Israelische militaire rechtbank op de Westoever voor Palestijnen, terwijl de er daar wonende Israelische kolonisten naar de burgerlijke rechtbank gaan. En dus voor hetzelfde vergrijo aanzienlijk lager gestraft worden. Als ze al aangeklaagd worden wegens de agressie tegen de Palestijnen die er wonen. Nog afgezien van het feit dat er duizenden Palestijnen in Israelische gevangenissen zitten waarvan een paar honderd zonder proces. Commentaar hierop van verslaggever Theo Koelé, die beter zou kunnen weten: nul.

  NRC wint met een forse neuslengte.

 10. Volgens mij was de keuze voor Rosenthal als minister onderdeel van de gedoogdeal met de PVV. Dat verklaart een hoop van wat hier gebeurt. Want het officiele Buza standpunt is dat er een Palestijnse staat moet komen, maar de PVV is daar tegen. In het PVVprogramma staat zelfs dat Jordanie niet bestaat, dat dat Palestina is (wat de vraag oproept hoe ik mij als Jordanier dan etnisch moet registreren, ander programmapunt van PVV – als Palestijns soms? Maar dat terzijde).

Reacties zijn gesloten.