Kolonistengeweld neemt nog verder toe op Westoever


(Foto Haaretz, aanval op moskee, gisteren)

Het kolonistengeweld op de Westoever neemt vormen aan die zelfs in Israël zelf terrorisme wordt genoemd. (Hier). Gisteren werd een moskee in de fik gestoken, het is wat de kolonisten zelf een ‘prijskaartjes’ actie noemen. (Hier). De Israëlische overheid doet iets wat de kolonisten niet bevalt, zoals het ontmantelen van een paar illegale outposts, dat wil zeggen: wat kleine bouwwerkjes waarvoor geen toestemming is gegeven, want in feite zijn alle nederzettingen illegaal, en vervolgens leven de kolonisten zich weer eens uit op de Palestijnen.

Het is als een monster van Frankenstein dat door Israël zelf is gecreëerd – het is allang bekend dat de kolonisten die in feite het verlengde zijn van het bezettingsleger – al zijn ze formeel nog steeds burgers – door de Israëlische regering vanaf het begin zijn gesteund, met subsidies, met goedkope voorzieningen, met wapens en met training. Het probleem (vanuit Israël bekeken) is dat de voorhoede van de meest fanatieke kolonisten totaal is losgeslagen. (Er is ook een massa mensen die in feite kolonisten zijn, maar niet meer doen dan te profiteren van de goedkope woningen en de heerlijke frisse lucht en het van de Palestijnen gestolen schone water – en er verder geen enkele ideologie op na houden.) Ook het leger is nu doelwit geworden als ze de kolonisten in de weg lopen, bekende vredesactivisten worden ook bedreigd, en, interssant genoeg, ook de Shin Beth, de interne en geheime veiligheidsdienst, nadat die had gewaarschuwd tegen het joodse extremisme dat steeds gewelddadiger wordt. (Hier.)


(Ondergekladde woning van een Peace Now activist. Foto Haaretz)

Soldaten en politie staan er overigens meestal passief bij terwijl de kolonisten weer een pogrom houden (zie hier) schapen doden of stelen, auto’s in de fik steken, ramen inslaan, kinderen treiteren, schaapherders aanvallen, olijfbomen ontwortelen, kinderen moedwillig aanrijden, schieten, en soms raak. (Zie oa hier, hier, hier en hier). Maar de enkele keer dat ze nog proberen iets tegen te houden worden ze zelf object van bedreigingen en geweld. Onlangs moesten ook activisten die probeerden een Palestijnse familie te beschermen het ontgelden, zie het verhaal bij Abu Pessoptimist, hier.

In Haaretz, dat af en toe aandacht besteedt aan de radicalisering van de kolonistenbeweging, wordt geschreven over ’toenemende clashes tussen kolonisten en Palestijnen’ maar duidelijk is dat daar weinig wederzijds aan is. Hier en daar proberen Palestijnse dorpen zich tegen pogroms te verdedigen door burgerwachten in te stellen die ook ’s nachts de wacht houden, maar het is voor hen volstrekt duidelijk dat zij zelf een groot risico lopen om door het leger gearresteerd te worden als ze zich werkelijk weren tegen de aanvallen.

Nu worden ook moskeeën aangevallen binnen Israël zelf, zoals nu gebeurde in een dorp in Galilea. (Hier.) Het protest van de Palestijnen die binnen Israel leven en nu ook doelwit zijn geworden werd uiteraard hardhandig uiteengeslagen met stungranaten en traangas.

Netanyahu heeft de aanval op de moskee in Israël veroordeeld (over de aanvallen op de Palestijnen op de Westoever hoor je hem niet, kennelijk zijn die niet tegenstrijdig met de waarden van een joodse staat) (Hier). Oppositieleider Tzipi Livni heeft op dit laatste ‘incident’ gereageerd, en gezegd dat als het een ‘prijskaartjesactie’ was, het te veroordelen valt. “Moskeeën afbranden gaat in tegen Israëls waarden van de joodse staat” is haar mening, en zulke incidenten verplichten Israël om een nationaal zelfonderzoek in te stellen zegt ze. Wat een geweldig goed idee.


(Foto Mondoweiss)

Update: bericht over kolonistenjongeren die stenen gooien, hier. Leger en politie doen niets.

Update 2:

Fred Jaber, acht jaar, aan zijn verwondingen bezweken nadat hij vrijdag door kolonisten werd aangereden bij Hebron.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *